Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 september, 2018

Höstdukning med årets kanske sista utomhusfest

I går dukade jag upp en höstdukning. Eller är det en sensommardukning? Tycker det är så svårt i de här gränsländerna var man ska placera sig.

Vi hade kära vänner på besök, 6 vuxna och 7 barn vilka alla längtade efter varann och vi ville verkligen kräma ut det sista ur sommaren och bestämde att vi skulle sitta ute. Så länge det inte var snålblåst, regn och minusgrader så skulle det gå bra. Så fick det liksom bara bli.

Maken höll i taktpinnen för menyn och kom på den smarta idéen att ha en VAL-middag. Nej, inte valkött och inte heller valfläsk (he he) utan en middag med flertalet val att välja på. Bubbel eller öl till fördrink? Danska sillar eller krispiga krustader till förrätt? 3 olika sorters köttstyckningsdetaljer lades på grillen osv. Är det VAL-tider så är det. Han är rolig och klurig min karl!

Vi hade en tidig middagsträff då barnen alla är små. De vill ju leka, undersöka nytt hus och leksaker så de fick ha korvgrillning i trädgården och picknick på gräsmattan. Varför tvinga ner dem vid ett bord när det finns studsmatta, kompisar och bollar som lockar.

Jag dukade som sagt upp ute på altanen. Och den där altanen! Vi har bott här i 5,5 år och det är först nu jag har börjat förstå den. Ta in den. Har så många planer om markiser, värmelampor och långbord så att jag nästan får feber av upphetsning. Insett att vi har potentiellt ett helt rum till (inte glasa in, nej nej) utan göra till ett sommarrum.

Hur som helst – nu dukade jag upp och ville ha lite höstfeeling utan att lägga ner alltför mycket tid på det.

När jag o lillkillen tog en promenad till butiken för att köpa lördagsgodis köpte jag olika fång blommor där. Ja, dagligvaruhandeln är ju inte kända för att göra vackra buketter men jag ser dem som byggstenar. Tar deras buntar och buketter och gör egna. Tänker mer på färger och volym än trend och tjusighet.

Med stora buketter på en vit duk med vårt vardagsporslin behövdes lite mer färg. Mässingsdetaljer från kök och vardagsrum placerade jag ut lite här och var. Både funktion och skönhet kan man säga.

Och sen då färgstarka tygservetter i mässingsring. Det blev pricken över i.et.

Sedan ska man inte glömma det viktigaste vid en dukning – människorna och maten! Visst, dukningar kan ju se helt makalösa ut men sen när man sätter sig så är de galet opraktiskt med saker som är i vägen, man kan inte sitta bekvämt eller prata med dem på andra sidan bordet.

Ett annat tips är att tänka på ljussättningen. Speciellt när en måltid kommer vara i två helt olika ljus. Ljus härlig kvällssol i början av middagen och sedan mörk kväll.

Min ljusslinga med gamla lampskärmar i kombination med en “naken” slinga ger ett superfint ljus att rama in middagsbordet med.

Garderade med sittdynor på stolarna, plädar på varje stolsrygg och ett litet värmeelement för uteplatser. Detta gjorde att vi verkligen kunde sitta ute länge, långt in i mörkret.

Barnen fick lika glassaffär och göra strutar med kulglassar. Funkar varje gång!

Avlutade sedan med en dansk äppelkaka inomhus. Det var första gången jag gjorde en sådan men inte sista. Den åker upp på bloggen inom kort för den måste spridas till fler. Så god!!!

Och slänger in ett tips till för roliga middag: musiklekar! En kompis hade med sig finska covers på kända låtar. Jösses vilken rolig musiktävling det blev. Laget som först kom på antingen original låt och artist fick poäng och möjlighet till ett andra poäng om man kom på det andra också.
Sedan fortsatte vi med mer; snuttleken, även kallas introtävling. Dvs man för höra introt till olika låtar och man ska gissa på artist och låt. Bäst är det när man tar låtar från förr. Memory lane minst sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.