Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 april, 2013

Möt våren med vit sparris – attans så gott!

Inte riktigt vår än men det är på gång. Ska man tro alla vädertjänster och -appar så är det bestämt på måndag som våren kommer. +17 grader minsann! Vågar dock inte betta på detta då våren hittils känts lite nyckfull, eller hur!?

Hursomhelst, en av de rätter jag tycker är mest våriga är kokt vit sparris serverad med lufttorkad skinka och hollandiasesås. Om ni inte smakat, så säger jag; grattis, ni har nått helt makalöst kvar att upptäcka!

På Hötorget här i stan så ligger den vita sparrisen och lyser i vårsolen. Självplock när den är som bäst. Och dessutom verkar det vara “halva pris” hela dan så det är bara att masa sig dit och gotta sig. För att veta om sparrisen är lagom och mogen ska du ta två sparrisar mot varann och gnida långsidorna. Gnisslar de så är de perfekta för kokning.

Laga vit sparris

Gör så här: Skär av ca 3 cm av ändarna. Skala ordentligt hela sparrisen förutom toppen. (Lämnas minsta lilla strimma blir det en tråkig upplevelse för matgästen; som trätrådar i munnen). Man kan med fördel binda ihop sparrisarna med ett brett gummiband eller bomullstråd, inte för hårt. Det är för att sparrisen är lite ömtålig och kan skadas om det far runt i kastrullen.
Koka upp saltat vatten i en stor och djup kastrull och häll i 1 msk vinäger eller citronsaft. Helst en hög och smal sparriskastrull så klart, men det är inte så många som har. Sänk värmen och lägg i försiktigt. Låt sjuda i 15-20 minuter.
Känn efter med potatissticka långt ner i stammen. Ta upp med hålslev eller stekpincett.
Servera med kallskuren skinka, tex serrano, och värmd hollandaisesås.

De bilder jag tog på min tallrik just innan det var varsågoda blev inte alls så smakfulla som det smakade. Kommer laga detta igen, var så säkra, och då tar jag en snygg bild och uppdaterar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.