Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 november, 2018

Potpurri – perfekt julpynt som håller ända in i mellandagarna

Då kör jag årets första juliga inlägg och jag vågar ge mig på en trendspaning för julen. Kanske lite vågat men det är något jag sett dyka upp lite var stans och det är väl definitionen av trend?

Potpurri! Ja, det är något jag inte trodde att jag skulle ägna ett inlägg åt faktiskt. För mig är potpurri något som synts på restauranger som en lite bortglömd dekorationsdetalj i något dammigt hörn men som så mycket annat  handlar det om presentation. I rätt miljö kan den mest udda sak komma till sin rätt.

Potpurri till jul

Definitionen av potpurri är blandning. På franska betyder det rutten kruka och var ordet för en blandningsrätt. Ja, lite som den svenska pytt i pannan vilket också är en liten knasig benämning om man tänker på det. Men det är just blandning av torkade örter, kryddor och blommor som är ett äkta potpurri. Något som ska ge goda dofter.

Och goda dofter är väl precis vad man vill i jultid. Så många dofter som man kan koppla till julen som kan passa perfekt i ett julpotpurri – kanel, gran, apelsin, kardemumma, nejlikor…

potpurri

Vi har sedan en tid fått lära oss inreda med torkade växter och gräs så steget till torkade frukter, kottar och kryddor borde ju inte vara så långt, eller hur?

Och sedan en annan sak med ett potpurri är ju att den kan bli otroligt vacker. Länge! Ett hållbart julpynt som kan skapas nu och hålla sig fin ända till mellandagarna. Hur bra är inte det då!!!??

potpurri

Men hur var det nu? Visst kan man droppa lite väldoftande oljor för att förstärka dofterna? Har en badolja av granbarr – den kanske jag kan droppa på kottarna lite?

Så det är bara att samla vackra kottar, ta fram kanelstänger och torka skivad citrusfrukt i ugn mm och lägga på fat eller grunda vaser! Årets första julpyssel 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.