Semla på burk! Ja men så klart

En vanlig saftig god semla men serverad i burk. Vad tror du om det? Inget speciellt med semlans bullrecept eller mandelmassan utan som sagt samma goda semla fast serverad på ett annat sätt. Bara för att det blir lite roligare. Speciellt om man som jag äter ett gäng semlor så här års – då är det ju kul att variera sig. Och då inte bara med pistagesemla, chokladsemla, semmelbuffé eller med korv

Jag serverade dessa till familjen i går och jag valde att faktiskt hälla i varm mjölk i min för jag fullkomligt älskar hetvägg. Och det blev ju så bra med burken då. Men åt sedan en till (för är de små får man ta två) utan mjölk och den fick också godkänt.

Semla på burk! Samma goda semla, serverat på nytt sätt.

Jag gillar, som du vet, att servera på roligare sätt och nu föll mina tankar på semlan. Hur kan jag baka en bulle så den får plats i en burk, som de gamla syltburkar jag har hemma. Efter lite test och funderingar valde jag att göra egna bakformar i muffinsplåt. Det gick ju jättebra. Här följer recept och beskrivningar av baket och monteringen.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,75 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
900 g vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
ägg till pensling

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.

Stöt kardemumman ordentligt i en mortel och häll i den ihop med socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.

Klipp/riv bakplåtspapper till rektanglar och ställ som rullar/cylindrar i en muffinsplåt. Olja ev botten i formarna.

Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda ihop degen lite snabbt. Dela degen i mindre delar, valde 60 g deg till varje bulle för att få jämna bullar. Ta varje del och rulla mot bakbordet. Tryck samtidigt som du rullar så blir bullen helt rund. Lägg i formarna spå muffinsplåten och trä bakplåtscylinder över. Lägg försiktigt en kökshandduk över och jäs ytterligare 30 minuter.

Sätt på ugnen på 200°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen inne i pappret. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta av bakplåtspappret och låt svalna på galler.

Vispa grädde och ev häll över i spritspåse. Banda mandelmassa med lite ovispad grädde i en liten skål så den blir lätt att breda på.

Skär den lilla semmelbullen i tre delar och bred på mandelmassa på de två stora bitarna.

Lägg bottenbiten i en ren glasburk och spritsa på grädde. Upprepa med mittenbiten. Avsluta med locket och pudra över florsocker. En vanlig semla serverad i glas!

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x