Spaghetti vongole och blåmusslor blev vår alla hjärtans dag-middag och då vongole kallas hjärtmusslor på svenska vet jag inte om det kunde bli bättre?! Och innan du kliver på receptet kommer jag med ett budgettips: vongole är inte jättebilligt och man måste ju ha ett rejält gäng musslor för att bli mätt så jag köpte både vongole och blåmusslor för att dryga ut. Då de tillagas på samma sätt (tycker iaf jag) så gick det ju hur bra som helst. Men så klart kan du välja om du vill bara ha det ena eller båda. Ha bara samma musselmängd.

Spaghetti vongole & blåmusslor
Ingredienser, 6 pers
700 g spaghetti
1 kg blåmusslor
500 g vongole
2 gula lökar
4-6 klyftor vitlök
1/2-1 röd chili
4 msk olivolja
1 tsk flingsalt
4 dl torrt vitt vin
knippe färsk bladpersilja
Gör så här: Lägg vongole i bunke med 1 liter vatten och 1/2 dl salt i 30 minuter. Det är för att musslorna ska spotta ut ev sand som finns i dem. Häll av och skölj.
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull och koka spaghetti enligt förpackningen.
Skölj blåmusslor och dra/skär bort ”skägget” på dem. Släng blåmusslor och vongole som har trasigt skal.
Finhacka lök, vitlök och chili samt bladpersilja vilken läggs i en liten skål till senare.
Häll olivolja i en stor kastrull med lock. Fräs lök, vitlök och chili något och följ efter med salt och vitt vin. Låt koka några minuter, rör om.
Lägg i musslorna och koka under lock i 5 minuter. Ruska om kastrullen så musslorna blandas, håll gärna locket på under hela tiden. Gå igenom musslorna och släng de som inte öppnat sig.
Häll över spaghettin i stor serveringsskål och följ efter med att vända ner musslorna samt häll över all vätska. Toppa med persiljan. Servera.
Kanske ska skaffa större kastrull…
Och till matlagningen är det alltid bra med en riktigt god charkbricka. Och den hjärtliga dagen till ära, en hjärtformad ost!
Dukade med mina bästa pastatallrikar och då det skulle serveras vitt valde jag remmare med grön glasfot. Med hyllväggen så blir det verkligen att jag dukar mer varierat vilket jag är så glad för.
Det var när jag var i Frankfurt jag ringde mannen och sa att vi borde laga mer pasta och han sa att han hade tänkt samma och just musselpasta på alla hjärtans dag. Tänk hur lika vi tänkte. Himla tur det där 😅
Älskar man pasta och skaldjur – ja då har man sin favorit right here!
Tips på fler pastarätter? Jajamen, här kommer de:
• Pasta aglio e olio
• Snabba pastasåsen med salsiccia
• Currydoftande pasta med räkor
• Bolognese, 50/50
• Sås med tomat, oliver & spenat
• Vegetarisk lasagne