Potatis- & purjolökssoppa, typ Vichyssoise

Att potatis- och purjolökssoppa är en favoritsoppa hos många tror jag du kan hålla med mig om. Men har du tagit den till en ny nivå? Satt en liten fransk touch på den? När en klassisk potatis- och purjolökssoppa piffas till och får namnet Vichyssoise. Ja eller nåt åt det hållet, jag gjorde i alla fall ett försök, säkert inte alls enligt alla regler.

Du vet när en vardagsmiddag inte är så spännande egentligen men med lite roligare porslin än brukligt och en bukett som heter duga blev tisdagsmiddagen något mer än det vanliga. En potatis- och purjolökssoppa, Vichyssoise görs snabbt och slukas ännu fortare.

Potatis- och purjolökssoppa, Vichyssoise

Ingredienser:
600 g potatis
1,2 liter vatten
1 purjolök
olivolja
2 buljongtärningar (grönsaks- eller höns-)
2 dl grädde
Salt
Peppar
1-2 msk citronsaft
Knippe gräslök

Gör så här: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skär upp purjolöken längs med hela och skölj ordentligt i vatten. Skär i grova bitar.

Värm en stor kastrull med olja och fräs purjolöken någon minut, viktigt att inte bränna. Lägg i potatisbitarna och fräs ytterligare en stund.

Häll i vatten, smula ner buljongtärningar och koka upp. Koka tills potatisen är färdigkokt och mjuk. Skär eller klipp gräslök fint under tiden och lägg i en skål.

Ta bort kastrullen från värmen och mixa soppan med en stavmixer. Sätt tillbaka på plattan och blanda i grädde. Krydda upp soppan med salt och peppar samt citronsaft.

Häll upp i skålar, toppa med gräslök och servera med gott bröd.

Vill du ha fler förslag på soppa? Men bra, här kommer de:
Lins- & kikärtssoppa 
• Borsjtj – rödbetssoppa
• Krämig tomatsoppa
• Pumpasoppa
• Enkel fisk- & skaldjurssoppa
• Fransk Bouillabaisse
• Jordärtskockssoppa

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nina
Nina
1 månad sedan

Så gott! Jag brukar ”halv-mixa”, dvs ha lite bitar kvar.

Du kanske också gillar...

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x