Att vi äter julbord ute på restaurang i december är vi nog alla rätt vana vid, det är många (tex jag) som har det som tradition att träffa familj, vänner, kollegor, bandylag mm vid smörgåsbordet av julrätter. Men varför finns inte det i samma utsträckning vid påsk? Eller så här – varför finns inte det internationellt kända smörgåsbordet att äta andra gånger än bara under 6 veckor i slutet av året? Påskbord och midsommarbord – är det bara jag som tycker det vore en underbar idé? Speciellt om man är på resa i annan stad och vill mötas upp för påskfirande. Borde finnas, tror och hoppas jag, någon krögare med samma kärlek till det gående bordet och svensk husman som börjar med detta.
Jag och Stefan pratade om detta i vår påskedition av podden och kanske fler med oss kommer vilja ha detta i större utsträckning? Och när jag fick möjligheten att testa Ulla Winbladhs wärdshus påskmeny börjar jag ana att vi ser en ljus framtid med påskbord. Om än i meny än så länge. Jag skulle inte bli förvånad om det inom några år just är fullt av dem.
Den här bardisken är som ett konstverk. Så vacker i alla sina detaljer och det ljusblå till trät – mumma för mina ögon.
Jag är verkligen svag för de här ställena som fått stå i alla tider utan att renoveras sönder. De är inte många och jag vill verkligen besöka dem alla. Får bli min mission att inspirera till genuina restaurangbesök ha ha
Påskmenyn som serveras endast under påsken:
Förrätt: sill- och laxtallrik
Huvudrätt: Rödvinsbrässerad lammlägg med bönragu, gremolata samt potatispuré med parmesan
Dessert: Påsktårta med marsipan persika, hallon och vit chokladmousse
Lite överraskad av det italienska inslaget i huvudrätten men det är så klart bara jag…
Vi blev varmt mottagna av lunchens värd Joakim Brage-Gumpert som guidade oss genom alla viner som passade till maten.
Glad som en påskkärring var jag!
Sill-laxtallrik låter lite futtigt men det var rejält tilltaget med tre sorters lax, stekt inlagd strömming och fyra sorters sillar samt gubbröra. Till detta kokt potatis, västerbottensost och flera sorters bröd. Allt jag önskar!
Så otroligt gott med lamm. Och väldigt bra att variera som här med då lite italienska smaker. Bönragun var fantastisk.
Och apropå det här med lamm. Något jag fick lära mig vid presentationen av årets rätt av årets kock var att lammproduktionen i Sverige har gått ner radikalt. Vilket är synd av flera anledningar; ett fantastiskt gott protein och med en djurhållning som är blad de bästa då lamm och får inte kan födas upp annat än på öppna fält så de har alltid levt goda liv. Känner fler som bara äter kött i form av lamm och vilt av just den anledningen. Årets kock Michael Andersson sa att varför lammproduktionen gått ner är för att efterfrågan dalat. Många tänker att det smakar kofta och är svårt att laga men han tycker att det är en gammal myt som ska dö ut. Krydda på för det klarar lammköttet. En liten pratets som ändå passade in här i inlägget.
Så klart det serveras påsktårta på en påskmeny!
Fint sällskap under denna smakprovning av trevliga kollegor. Samt…
Gosigaste lilla Molly som låg vid mig hela lunchen. Hon fick knappt nog av att bli klappad och kliad bakom öronen. Inte mig emot.
Ja det var en god och glad smak på påsken det. Jag blir inspirerad till kommande egna måltider och hoppas fler restauranger, värdshus och krogar tar efter och skapar påskmat. Allra helst påskbord, eller hur??!!