Om man som vi älskar mat, testa mat, uppleva mat så är Kyoto den bästa staden att besöka för Nishiki market är paradiset för alla foodies. Och idag var det dit vi skulle. Peppen total.

Eller ja, på de flesta av oss i alla fall.
Jag har nu slutat bli förvånad över att hela tiden trilla in filmiskt vackra situationer och ställen. Som att vi kliver upp från t-banan och där sitter en man och skriva japansk kalligrafi. Vykortsvackert.
Och bakom honom paddlade en man i en båt och bjöd på ännu en vacker vy.
Och här är vi då på Nishiki Market. Låt allt det underbara börja. Men det finns några regler att ta del av innan: du får inte gå och äta eller dricka. Om du köper något som ska ätas direkt får du äta upp det utanför stället du köpte det, och absolut inte gå runt. Och det är något som gäller hela Japan kan jag flik in. Du ser ingen gå med en hamburgare eller baguette här utan du köper och äter.
Här har det varit matmarknad sedan år 782 så det kan man väl erkänna är en lång tid?! Närheten till floden med sitt kalla vatten ska ha varit anledningen till att marknad hamnade här. Som ett gigantiskt kylskåp alltså.
Nu finns all sorts mat här att handla. och det är inte en marknad för turister som många marknader kan bli utan det är här restauranger också köper sina råvaror så det är på riktigt en riktig marknad.
Men vissa saker, råvaror, rätter känns väldigt turistiga.
För vad sägs om en gurka på pinne. Nu är det inte bara en spetsad gurka utan en saltinlagd gurka vilket gör den fantastisk god.
Sedan finns det ju saker som jag aldrig skulle komma på att köpa, än mindre testa. Sparv på spett, nej tack.
Men en friterad hummer? Ja tack. Det var himmelskt gott och det kändes lite syndigt att äta lyxig hummer på det här sättet.
Visst blir man nyfiken på hur Fujiäpplen smakar?
överallt är det mat till försäljning, överallt står folk utanför stånden och åter.
Den här trefärgade mochipinnen är också något som syns överallt. Påse med torkade småfisk är däremot inte lika vanlig,
Takoyaki måste man äta. Friterade degbollar med en bit bläckfisk i. Sedan kan bollarna dressas på olika sätt.
Sötsyrliga sås och vårlök är den vanligaste.
Sett så stora ostron tidigare? Helt makalösa. Som att äta ett dussin ostron i ett ju.
Bakom disken i detta lilla bås fick vi sitta efter vi beställt. Mitt i all handel och leverans. Något som aldrig hade fått finnas i Sverige.
Fantastiskt sashimi och rökta sjöborrar. Det fick avsluta vår turné på Nishiki market.
Dagens tempelutflykt gick till Kiyomizu.
Tidigare tempel har varit i shintoismen och här är det ett buddistiskt tempel. Två religoner som samexisterar. Av vad jag läst kan japanerna faktiskt använda båda religoner samtidigt, att shinto är vanligare vid födsel och bröllop medan buddismen är vanligare vid minneshögtider och begravningar.
Mina tre äventyrare.
Som sagt; körsbärsblomningen, Sakura, är egentligen över men det finns träd som blommar så fint fortfarande.
Tempel avklarat och nu tillbaka till stan.
Vi stannade till vid ett machacafé för vi behövde pausa lite, låta benen vila. Och det här med macha – jag vet inte jag. Är det så gott? Det är som att macka finns i exakt allt.
Riven matcha-is med machaglass ovanpå. En lite sockkerkaka med macha.
Dagens sista stopp på schemat var ett restaurangbesök. Som vanligt väldigt låg dörr och skoparkering dirket innanför dörren.
Vi fick bord en trappa upp.
Men inga stolar. Bara att sätta sig på golvet. Jag är så stel så det var inte det lättaste.
Och vi märker att det är snarare regel än undantag att man beställer mat, antingen från e n iPad kopplad till sitt bord, eller som här, via en QR-kod. Så det var bara att försälja lista ut vad som var vad och den ena godsaken efter den andra dök upp. Som färsfylld buljongkokt lök. Tror aldrig lök smakat så gott tidigare.
Små bitar av friterad tofu i buljong. Jag har verkligen hittat en ny favorit i den mjuka tofun.
Mätta och trötta rullade vi hem igen. Vår sista kväll i Kyoto. Imorgon är det tillbaka till Tokyo igen och hotell minsann. Äventyret fortsätter.