Purjolökspaj med ädelost – gott tillbehör eller som snitt  

En sötsalt purjolökspaj med ädelost och nötter. Detta passar så bra nu. För nu står vi inför en tid av många tillställningar, firandet, examen, jubileer mm. Att laga mat som passar på buffébord och mingel är nu det som eftersöks. Jag har massa tips på sådant som du kan se HÄR men nu kommer ett nytt recept som jag gjorde i julas för det är ett tillbehör som passar till allt och kan passa som snitt i sig självt. Så en liten godbit för alla årstider och tillställningar – perfekt ju.

Purjolökspaj med ädelost – gott tillbehör eller som snitt 

Ingredienser: 
1 paket färdig smördeg 
1 purjolök 
5-6 schalottenlökar  
1-2 vitlökar 
150 g Gorgonzola Dolcelatte 
1 dl valnötter 
Flingsalt 
1 ägg 
Flytande honung 

Gör så här:  Värm ugnen till 220°C . Skölj och skär purjolökens gröna del i 2 cm breda delar, resterande vita i 1 cm. Skala och skär schalottenlök fint.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek schalottenlök mjuk. Lägg över på tallrik. 

Häll i mer olivolja i samma stekpanna och lägg i purjolök. Stek så den mjuknar. Pressa i vitlök, krydda med salt och peppar. 

Rulla ut smördeg direkt på plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsform. Nagga med gaffel över hela ytan. 

Lägg över purjolöken jämnt över smördegen. Låt en liten kant runt om på degen vara fri. Dela osten i små delar och fördela över pajen, fortsätt med den stekta schalottenlöken.  

Grovhacka valnötter och strö över pajen och avsluta med att smula några nypor flingsalt över. 

Vispa snabbt ihop ett ägg och pensla kanterna på pajen. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått gyllene färg och botten bakats. 

Ta ut och låt svalna något, ringla över flytande honung och servera omgående. 

Så gott och enkelt. Jag tror att purjolökspaj med ädelost kan bli en stående favorit här hemma.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x