Vem vill inte vispa den bästa grädden? Sånt måste man ju lära sig. Vissa dm´s är roligare än andra. Jag fick meddelande från Camilla Hamid där hon och hennes samarbetspartner Arla Ko bjöd in till en liten intim gräddtårsbakning med just grädden i fokus. Camilla skulle ge sina bästa tips för den perfekta grädden och när proffsen lär ut lyssnar man.

Alla vi inbjudna fick varsin liten tårtbotten och sedan så skulle vi få göra en riktigt god gräddtårta. Jag passade på att ta steg-för-steg och snappa upp Camillas tips så ta upp anteckningspapper och penna och ta del av detta.
Camilla Hamid som vi är vana vid att se henne, fokuserad, kunnig och generös med tips.
Men hennes roliga bubbliga sida kanske också är känd? Så underbart att få hänga i hennes studiokök och få se allt.
Så vispar du grädden bäst, som proffsen
Men tillbaka till grädden och den perfekta uppvisningen. För hur vispar man grädde bäst? Jo så här:
Se till att det är 40% fett i grädden. Inte 35 eller nåt sånt. Måste vara riktig vispgärdde.
Börja med att kyla grädden. Kan med fördel läggas i frysen ett tag innan den ska vispas
Bäst blir grädden om den vispas långsamt, allra helst med handvisp. Det blir då små och många luftbubblor vilket ger det rätta fluffet. Om du inte kan vispa för hand kan du ta elvispen men vispa på lägsta nivå.
Vispa tills det blir vågor i grädden när du lyfter vispen. Ska hellre vara för lös än för hård för att…
… den kommer bli arbetad med när den ska bredas på tårtan. Vid den hanteringen så blir den fastare så hade du vispat mer innan hade den blivit för hård på tårtan.
De sista varven för grädden görs med fördel för hand om du använt elvisp.
Är skadan skedd och grädden blev för hård kan lite ovispad grädde vändas ner så blir den lös igen.
När det är dags att breda på grädde så gäller det att lassa på mycket. Det går åt mer än vad man tror skulle jag säga.
Bred ut över locket först och låt grädden rinna ner över kanterna för att sedan breda ut det.
Ska du spritsa grädde? Ett populärt tips är att ha en knivsudd bakpulver i grädden vilket ger snygga skarpa spritskanter.
Gör ett test med spritsen först i bunken så du inte börjar direkt på tårtan.
Spritsa inte för nära lockkanten om du vill ha en ring runt, det ruiner lätt ner över kanten.
Ska det spritsas på kanten behövs grädden vara lite hårdare så det inte bara rinner av.
Jag slänger in min favorit vad det gäller tårtbotten, recept HÄR. Blir saftig och hög.
Jag var i full koncentration hela vägen. Detta skojar man inte bort!
Sedan var det att dekorera tårtan. Och här fanns det alla möjliga möjligheter. Blommor, bär och annat.
Jag blev helt nollställd och visste inte riktigt vad jag skulle göra men spritsade runt locket och sedan skar jag tunna remsor/klyftor av jordgubbar för att placera ut. Kanske inte det snyggaste jag gjort så jag försökte rädda med blomblad.
Äsch, det där måste jag öva på.
Så många fina tårtor av alla mina fina vänner/klasskompisar.
Tack Camilla och Arla för härligt gräddig dag. Och tack till Albin Hag som tagit några av bilderna här i inlägget.