Det blev takoyaki fullt ut på den bläckfiskmiddag jag skrev om. Jag glömde ju lägga upp allt här insåg jag så nu blir det gjort. För takoyaki, denna gudomligt goda japanska degboll som kan liknas vid en rund pannkakasboll som jag önskar fler fick smaka och prova. Har du inte en takoyakipanna kanske du har en för danska æpleskivor? Lite samma typ av panna, bara att takoyaki är lite mindre.

Takoyaki, recept på japanska ”pannkaksbollar” med bläckfisk
Ingredienser:
4 dl dashibuljong
2 ägg
2 mjöl
1 tsk japansk soya
Nypa salt
Bläckfiskarmar/-bitar
Rapsolja
Salladslök
Picklad ingefära (som äts till sushi)
Något krispigt tex rostad lök
Gör så här: vispa ner ägg och mjöl i dashibuljongen samt en nypa salt till en smet.
Skär bläckfisken i små bitar, som tärningar. Skär även salladslök fint och ingefäran i små bitar.
Värm pannan så den ryker och pensel olja i hålen. Häll i smet till en liten bit under kanten. Lägg i bläckfisk och toppa med salladslök, ingefära och krispet.
Nu är det en halvboll, när den gräddats så den släpper från pannan ”puttar” du den åt sidan så den står på högkant. Fyll på med mer smet så det går upp till kanten.
Putta en till gång så den gräddas helt runt om.
Lägg upp på fat, ringa över majonnäs och takoyakisås och toppa med salladslök. Servera omgående.
Då det var tema bläckfisk så hade vi även calamares. Helst hade vi gjort egen men nu blev det fokus på takoyakin istället. Man kan inte hinna med allt…