Att rengöra och putsa mässing kräver inga stora svåra grepp alls. Du har det du behöver hemma i köket. Jo det vågar jag lova.
Med två enkla steg blir dina mässingsljusstakar och andra –dekorationer skinande vackra igen. När det kommer till mässingsljusstakar så är det mycket stearin som fastnar i dem så steg ett i denna skinande historia är att sälta bort det. Sedan putsar du upp dem med det du har i skafferiet: ketchup!
Låt oss titta på en klassisk före & efter:
Jag gissar att du ser lika bra som jag och kan förstå hur bra detta är! Så, fram med mässingen och börja putsa.
Rengör & putsa mässing enkelt
Gör så här: Värm upp ugnen till 100 grader. Ställ ett galler mitt i ugnen och sedan en plåt med bakplåtspapper under.
Placera ljusstakarna upp och ned eller liggande om det är höga ljusstakar på gallret.
Efter ca 10 minuter har stearinet smält bort, ta ut ljusstakarna och torka bort rester med hushållpapper. Låt svalna.
Ta en klick ketchup på en trasa och putsa mässingen. Detaljer och hårda fläckar kan med fördel skrubbas med en tandborste. Torka av med en ren trasa. Njut av skinande mässing igen.
Helt otroligt hur bra det blir. Stearinet bortsmält och mässingen skinande vackert.
Vill du putsa ditt silver också nu när du ändå är igång? Ja men så klart, då kolla du in det HÄR.
Vad ska och kan man göra i Genève? Ja lite så gick mina tankar innan vi åkte dit då jag inte visste så mycket om staden. Det visade sig att Genève erbjuder så otroligt mycket och är en mycket varierad stad vilket jag nu ska visa. Jag kom helt av mig med min reseberättelse om Genève (läs de tidigare inläggen HÄR och HÄR) men det är väl aldrig försent att bjuda på lite vykort… Eller lite och lite, det här blev ett bildregn som heter duga så sätt dig till rätta och häng med.
Jag och Hanna bodde på Hotel Tiffany som var lite av mishmash av stilar men i grunden var det jugend med vackra detaljer. Och jag som älskar träpaneler gillade väggarna så klart. Jag är kanske inte så jätteförtjust i tiffanylampor, dvs blyinfattade glasbitar, men här passade det.
Något jag dock gillade jättemycket var frukostskåpet. Vilken fantastisk idé, att ha ett skåp med kyl att kunna öppna och stänga. Något jag aldrig sett tidigare men så himla smart för just små hotell som kanske har middagssittning på kvällen.
Och den här äggkokaren! Istället för att massa ägg kokas och kanske inte äts upp får vi gäster koka våra egna och med det få dem precis som vi önskar. Genialiskt.
En liten men naggande god frukostbuffé. Perfekt att ladda med och göra oss klara för en dag full av upplevelser.
Något jag inte förstått innan var hur omringad Genéve är. Vart man än såg, i alla väderstreck, så var det alptoppar runt om. En mycket exotisk upplevelse för en Stockholmare.
Dagens första uppdrag var att gå på en chokladkurs på Le Bonbonnière. Vi skulle få göra våra egna chokladkittlar, Marmites, som vi hade fått lära oss om dagen innan på Fête de l’escalde.
Så otroligt lyxigt att få en privatkurs och jag var så imponerad över hur avancerat allt var. Att schweizarna tar sin choklad på största allvar är bara förnamnet.
Efter en lång föreläsning som innefattade en film med fakta, historia och berättelser om choklad kunde vi sätta igång. Jag hade egentligen bara en fråga till vår lärarinna och det var varför är det så mycket choklad i Schweiz? Hon svarade att det nog berodde på att det finns så mycket mjölk i landet då mjölkchokladen skapades där. Lite vag förklaring kan tyckas då många länder har mjölk…
Jag och Hanna var så duktiga elever. Otroligt kul att skapa och det här med att göra frukter av marsipan var det jag gillade mest. Det vill jag göra till påsk känner jag.
Och choklad skulle det bli mer av även vidare. Och det här är nog bland de bästa sätten att se en stad – nämligen via ett så kallat Choco pass.
Med ett Choco pass får du som en tipsrunda över hela staden. 10 olika chokladbutiker är markerade på stadskartan, med adresser och du har med ditt pass en present att hämta på alla dessa chokladparadis.
Vilket jättekul sätt att se staden och lära känna alla delar för butikerna var verkligen utspridda. Vi som mest promenerade fick oss en rejäl hajk. Annars så ingår faktiskt all kommunal trafik i ett Travel pass som du får automatiskt när du checkar in på samtliga hotell i stan. Så smart!
Och det fina var att varje butik så klart har sin specialitet så dem fick vi smakprov på. Och så otroligt kul att få möta dessa chokladproffs som så gärna berättade om sin choklad, sitt hantverk och hur de skapar nya smaker mm.
Jag passade på att då och då fråga igen om varför Schweiz har så mycket choklad och exakt alla svarade mjölken. Men är inte det liksom ett jättekonstigt svar? Chokladen kommer från andra kontinenter, färdas flera mil för att landa i detta alpland och här skapas världskända chokladsorter som Toblerone och Lindt mfl för att det finns mjölkkor på bergssluttningarna? Jag tror snarare att det har att göra med att det Debra berättade på rundturen; att Genève var ett sådant nav av import att cacao kom in från andra länder och blev en handelsvara.
Även om vi träffade många olika chokladproducenter och fick testa massa olika sorter så var det en sorts pralin eller vad man ska kalla det som återkom: den chokladdoppade mandeln. Det kändes som om det var signum för Genèvechoklad. Alla lite olika men den som hade kanderade mandlar med lite salt inne i chokladen vann.
Schweiz är ju flerspråkigt och av vad jag förstod så är det olika profiler på landets regioner, beroende på vilket land som regionen gränsar till. Att Genève är väldigt franskt märktes så klart.
Men även väldigt eget. Som en smältdegel av det mesta i Europa och tagit det bästa av allt för att göra till sitt.
Det som sticker ut är alla lyxbutiker. När jag var liten så sa man ofta hur dyrt det var i Schweiz, hur lyxigt det var, dit flyttade alla rika för att ha nära till banker och bättre skatt. Det hör jag inte så mycket av längre men det jag nu blev påmind om. De stora världskända lyxvarumärkena har enorma butiker och är hela fastigheter. Dior, Cartier, Rolex osv är en stor del av stadsbilden. Några gator är helt otroligt att gå på och se allt vackert och onåbart.
Den enorma fontänen som vi såg kvällstid på julmarknaden. Otroligt läcker och det var något med att Genève är mycket stolt över sitt vatten hade jag hört innan. Vi i Sverige och Stockholm är också mycket stolta över rent vatten men här förstod jag skillnaden…
När alpvatten gör att sjön är så här klar mitt inne i storstaden! Det är som att vara i Grekland.
Och mer vatten skulle vi få uppleva. Nästa stopp på schemat var ett besök på Bain Bleu.
Precis utanför citykärnan ligger denna byggnad, vid sjön. På sommaren är det sandstranden här bakom huset som lockar men nu var det varma bad jag hoppades på. Vinterbad har jag aldrig varit sugen på.
Ett mäktigt hamambad om jag förstått det rätt. En stor bassäng med flertalet olika upplevelser i samma. Regnet som syns här ovan till höger och i kuben till vänster var det ett rum med ett takfönster rakt upp som gav en väldigt rogivande känsla.
På våning två av tre fanns olika sorter av bastu men jag måste erkänna att jag blir lite rastlös av att bara sitta still. Efter att ha testat alla så var vi nyfikna på våning tre, den på taket. Och där kan jag säga att ett litet paradis infann sig. Nästan hela taket var en enda stor varm bassäng.
Kan vi bara ta in och fatta turen med vädret vi hade??! Strax över nollgradigt i luften och alldeles ljuvlig varmt i vattnet.
Även här var det olika stationer i en och samma bassäng så det fanns platser, hörnor som hade olika strömmar, bubblor och stolar.
Här hade jag dock inga problem att vara stilla. Att få se på allt vackert och se de snötäckta alptopparna gör något med en.
Efter en sådan upplevelse är man helt klart redo för något matigt. En liten resa till England kan man säga, det stora fina hotellet d’Angleterre har en fantastik Afternoon Tea med exakt alla de där delarna man önskar.
Menyn för teer var otroligt stor. Så kul att få testa tesorter jag aldrig ens hört talas om.
Bland det härligaste som finns är verkligen att sitta och njuta av alla små godsaker, både salta och söta ihop med det goda teet och lite bubbel. En fantastisk avslutning på en fantastisk resa.
Genève överraskade mig på många sätt. Att staden var så liten samtidigt som den var så otroligt storstadsmässig med sina lyxbutiker, så historisk med gamla stan och så nära naturen som bara var runt knuten. En stad jag mycket gärna besöker med familjen och då ska vi äta fondue och choklad så det sprutar ur öronen. Kanske ta en tur till alperna med skidåkning nästa dag för att kompensera ha ha.
Tjugondag Knut och granen åkte ut. Fast det gjorde den inte. Den åkte ner i källaren sin låda. Då har vi haft vår första jul någonsin med konstgran och det känns… konstigt.
Vi firade jul i Göteborg och skulle inte kunna njuta av en vacker väldoftande julgran här hemma så i tog beslutet i sista minuten kan man säga, att använda min rekvisitagran som vår enda julgran. Det krävdes ett familjemöte där alla fick ge sitt godkännande för det här är inget man bara gör tänkte jag. Dottern hade varit den största motståndaren i våra första samtal men sedan var det hon som verkligen var den första påhejaren av att ha konstgran.
Då jag har många år med julgran i mina hem och denna första med en konstgjord sådan så tänkte jag dela med mig av skillnader, tankar och upplevelser. Det blir i punktform och lite hipp som happ hur de liksom poppar upp i huvudet.
För- & nackdelar med konstgran
• Ritualen som är med att åka och köpa gran, välja ut sin favorit och forsla hem den, ställa i farstun och sedan sätta in den i rummet försvann. En sak vi gjort som familj och laddat för och med det varit lite magisk, den fattades mig.
• Granar är inte billigt om man som jag och vi vill ha en stor gran då vi har ett stort rum. En maffig bamsing drar iväg mot tusenlappen och det är saftig utgift mitt i all annan julkommers. Jag köpte min konstgjorda gran på en utförsäljning i juni 2019 tror jag så den har jag liksom tjänat in då jag använder den ofta i mitt jobb och om jag skulle ha använt den som vår riktiga julgran hade jag absolut gått plus för länge sedan.
• Att montera ihop en gran är det ultimata beviset på att detta är fejk. Att stå och ”fluffa” grenarna till förbannelse så att den konstgjorda granen ska se så äkta ut som möjligt var tradigt. Men tillfredsställelsen efter när granen verkligen var fluffig var stor.
• Tre av fem i familjen var med och pyntade och den stunden var precis lika härlig som om det hade varit en äkta gran. Skillnaden på den stunden var obefintlig. Kanske att det var lättare att hänga upp allt då alla grenar är symmetriska och om man ville byta plats var det enkelt då inga barr riskerade att falla. Och om en julkula hängde lite för högt/lågt gick det lätt att korrigera genom att grenens ståltråd kunde flyttas å julkulan sedan hängde perfekt höjd.
• Det finns ingen kraftig topp på konstgranen så det gick inte att fästa toppstjärnan. Jag hade en idé om att surra fast en kraftig bambupinne på baksidan och med det få stadga att sätta upp stjärnan men orka… Det blev utan.
• Vi har varvat kungsgran med rödgran och när det varit kungsgran har jag saknat doften medans vid rödgrön har jag förbannat granen då den barrar så snabbt. Med konstgran är det då som kungsgran, helt doftfri och det är inget positivt med det för oss som är utan allergier. Men det kan ju så klart kompenseras med rödgransruskor i tex blomsterbuketter. Men oj vad doften av gran ändå är viktig.
• Formen på den jag har är väldigt mycket Disney-gran, dvs triangelformad och tät. Snyggt och klassiskt men det jag kände när jag såg den färdiga granen var… ett ”jaha”. Just för att den var så perfekt i formen fanns det ingen charm eller identitet. En lite skev gran är bara härligt.
• Att slippa vattna och vara orolig att den ska klappa ihop är en känsla man inte ska underskatta. Satan vad skönt att ha en tipptoppgran dag efter dag när vi sedan var hemma igen.
• Då granen inte behövdes vattnas eller kollas så blev den inte något vi brydde oss om. Den blev snabbt något som försvann in i rummets övriga inredning. När det är äkta så gör jag en daglig check. Grenar som börjar böja sig nedåt och har julkulor på sig måste jag då justera allt pynt så de inte riskerar att åka i backen och gå i kras. Med konstgjord gran så var allt konstant. Bra men återigen rätt ocharmigt.
• Innan jag klädde av granen frågade jag familjen om vad de kände för årets gran. Man kan konstatera att alla var nöjda då det ändå blev en gran, att den var fin, att det var ju praktiskt med konstgran. Det som uteblev i kommentarerna var ord som mysigt, härligt, viktigt som annars är ord som beskriver våra julgranar. Summeringen blir att det är som havregrynsgröt: Enkelt, smakar gott och man blir mätt – gröten gör jobbet, men helt ointressant och bortglömt 15 minuter senare.
Kommer vi ha konstgranen som vår julgran nästa år? Inte troligt. Om vi firar jul hemma så kommer jag absolut vilja ha en äkta men jag är verkligen inte säker på att vi aldrig mer kommer ha den konstgjorda då det ju är så himla bra ändå.
Har du konstgrjord gran eller äkta? Hur går dina tankar?
Köttfärsås där hälften är av grönsaker är inte bara en bra sak för att få i barn grönsaker utan även för miljön. Att dra ner på nötkött har vi lärt oss är en bra hjälp för klimatet. Och sedan är det även bra sak för plånboken så kanske detta är den bästa köttfärssåsen någonsin?
Nu är vi i januari, de så kallade oxveckorna som är motiga av massa anledningar; det är tomt i plånboken efter massa festligheter, det är långt till nästa ledighet, vädret är inte direkt det mest upplyftande och dagarna mörka. Då är det fint att laga mat som värmer och smakar gott samt är lätt för kassakontot. Lite så skulle jag säga att denna köttfärssås 50/50 är. Och den HÄR köttfärspajen likaså.
Första middagen var för oss fem personer och resterande fördelades i nästan 2 fyllda 2-liters bunkar för frysen. Så det är en rätt som fortsätter att ge kan man säga.
Köttfärsås 50/50, bolognese med hälften grönsaker
Jag har döpt den till Köttfärssås 50/50 men egentligen är de ju mer grönsaker då löken och de krossade tomaterna är inte medräknade så vad blir det då??? 65/35? låter inte lika bra så jag håller fast vid ”hältahälta”.
Ingredienser: 1-2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 msk rapsolja 1,2 kg färs, nötkött 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 300 g rotselleri 400 g morot 400 g svamp 100 g persiljerot 3 förp krossade tomater (390 g/st) 2 dl rödvin 2 msk kinesisk soja 3 buljongtärningar 2 msk tomatpuré 0,5 dl ketchup 2-3 lagerblad salt & peppar (rekommenderar sellerisalt)
Gör så här: Hacka gul lök och vitlök. Hetta upp olja i stor gryta och stek löken mjuk. Fortsätt med nötfärsen och blanda väl. Salt och peppra. Sänk till medeltemperatur och fräs under omrörning då och då.
Undr tiden skalas och rivs samtliga grönsaker, på den grova sidan av rivjärmet. Du ser i receptet mina val och fördelningar av grönsaker men här är det så klart fritt fram för dig att välja dina favoriter. Men svamp är bra att ha rejält med då det ger saftighet, rotsellerin ger mycket bra umamismak.
Vänd ner alla grönsaker, ta i omgångar om det blir trångt i grytan. Blanda väl och låt det fräsa så alla grönsaker mjuknar.
Häll i krossade tomater och rödvin. Det går att laga utan vin men det ger ju så fin smak. Smula ner buljongtärningar, jag valde kycklingbuljong, och häll i soja. Blanda och låt puttra 10 minuter.
Krydda med tomatpuré, ketchup, lagerblad och salt och svartpeppar. Smaka av och addera utifrån tycke och smak. Jag är otroligt förtjust i sellerisalt och det passar denna bolognese så bra.
Låt nu puttra under lock egentligen så länge du kan. Servera som du önskar om det är i lasagne, till tortillabröd eller pasta.
Dagarna rusar och idag är vardagen tillbaka på riktigt. Förra veckan var egentligen halvvecka men jag fick kanske 1/3s-vecka då yngste sonen fick vara hemma med sin hosta. Men låt oss gå igenom vad som jag tar med mig.
1) Blodapesliner 🍊 Min nivå av c-vitamin kan kanske ha överdoserats
2) Julte 🫖 Kan jag köpa på mig ett lager och kalla det januarite?
3) Övergången från jul till januari går smidigt med mitt änglaspel som inte har änglar utan hästar och clown. Helt klart ett pynt för hela året! 🤡
4) Sconesfrukost. Hade tänkt baka frallor hela jullovet – gick jättedåligt. Men tar januarirevansch och scones bakades i lördags, mitt recept HÄR 🧀 Tackar tackar!
5) Snön lyser upp den grå januarin och det känns lite lättare ⛄️
6) Granen står så fint kvar som sista pynt till Tjugondag Knut. Varför jag inte har visat upp den (insåg det nu) är för att det är första året med konstgran (var ju bortresta över jul) och att inte ha en äkta gran skaver i mig 🎄 Men pyntet!!! Åh allt mitt älskade pynt. Måste få visa upp lilla pojken med granen och den cyklande björnen jag köpte i Amsterdam i september 🧒🏼 🐻 Så fina och årets enda julköp.
7) Januari är storkokens högtid och min 50/50-bolognese blev perfekt 🍝 Recept kommer inom kort.
8) brädspel och pussel 🧩 Det har varit skärmstopp och sjukstuga här och det finns något som råder bot på båda och det är tid tillsammans runt ett bord med tärning mm. Känns som vi spelat varje spel vi äger och har er gäng varv.
9) jag skickar mitt största tack till de räkfiskare som trotsat stormen och sett till att det blev fredagsmys med räkor igår 🦐 Ungefär hälften av räkfiskarna har kunnat ge sig ut pga storm så priserna var det dubbla vilket på något sätt kändes ändå bättre att kunna bidra till en kämpande yrkeskår.
10) Det får vara slut på baciller och trök nu. Det jag inte tänker visa upp är vad jag surt fick köpa på apoteket: hostmedicin och lusmedel. Hej och hejdå säger vi till det tycker jag. Första jobbveckan har vabbats och snörvlats.
Söker du inspiration & kreativitet är ett reklaminlägg för Messe Frankfurt
Jag tror inte du kan starta året bättre än med att fylla på din inspirationsbank och ge dig själv en kreativ boost. Om du som jag vill få nya intryck att inspireras av och ta in i mitt arbete behöver men ge sig ut för att hitta det. Det är lätt att fastna i att scrolla på olika appar och se vad andra gör men att faktiskt få testa själv i verkliga livet får din kreativa hjärnhalva att vakna till liv på riktigt. Nu i början av februari är det dags för mina favoritdagar, det är Creativeworld i Frankfurt, mässan med all kreativitet i hela världen på en och samma plats. Jag är som ett barn på julafton och får mina julklappar i form av inspiration de lux.
Till dig som arbetar kreativt eller som inköpare är det här en plats att besöka. Du kommer hitta exakt allt som rör eget skapande, pyssel och kreativitet. Bästa största platsen med allt spå en och samma yta.
Här följer bilder från mässan 2024. Med bekväma skor, full vattenflaska och laddat batteripack i väskan var jag redo att gå tiotusentals steg i denna enorma mässa.
Det pågår tre mässor samtidigt i denna enorma mässanläggning och alla tre är ju som gjorda för mig och även för dig som läser detta skulle jag gissa: Creativeworld med allt inom pyssel, hantverk, DIY och eget skapande Ambiente som täcker allt för hemmet så som det dukade bordet, heminredning, kökstillbehör, lampor, tyger mm. Christmasworld som visar just det – allt som kan finnas i en julvärld med pynt, dekorationer, dukningar, paketinslagningar, ljusslingor mm. Världens största julmässa.
Utöver dessa tre så är det flertalet olika trendutställningar vilket är så bra att ta del av. Man kan gå runt och se allt men att se utställningarna där trendproffs har sållat ut, analyserat och satt samman gör det verkligen enkelt att ta till sig. Och det gäller alla tre mässor. Kul att se olika trender inom DIY och eget skapande. Hur en gammal teknik plötsligt fått uppsving som punch needle för något år sedan syntes överallt.
Creativeworld – platsen där kreativiteten flödar & du kan plocka allt du kan
Frankfurts mässa är inte en mässhall utan det är hela 28 stycken. Alla hallar indelade på de 3 olika mässorna och specifika områden. Mitt absolut fokus är på Creativeworld även om jag också vill se de andra två som sagt.
Då är det bara att gå in!
Hmmm… ska bara ha koll på kartan först. Stort är bara förnamnet.
Men väl inne så är det bara att gå runt och insupa all inspiration som går. Överallt är det olika företag och producenter som visa upp sig och sina saker. Och det fina är att nästan i varje mässmonter får du chansen att testa tekniken och produkten.
Så kul att få möjlighet att lära känna tekniker och testa på. Kanske du jobbar kreativit och vill få en inspirationsdos eller så arbetar du i skola, verksamhet eller butik och är på mässan för att köpa in till ditt jobb – oavsett så får du ut massor av att gå i mässans korridorer.
Kreativa workshops
Sedan finns det stort område med olika workshops hela dagarna. Detta är verkligen höjdpunkten.
Med en lärare framme vid katedern och vi som elever i bänkarna får alla testa på att skapa från start till mål. Om det är på tyska får man låna hörlurar och få engelsk direktöversättning i öronen. Så proffsigt.
Jag marmorerade ägg bl.a.
Så mycket inspiration som landar i mobilkameran och mitt huvud. Synd att året bara har 365 dagar för jag vill ju testa allt. Som att köpa vackra gamla broderade dukar på loppis och sy vackra väskor.
Göra tavlor tror jag kommer bli en stor sak framöver. Att göra sina unika verk istället för massproducerade posters. Och det här inspirerade mig.
Det som var riktigt stort förra året var kit för att göra egna tvålar och dofter. Årets julklapp här hemma var ju parfymen så…
Visst vill man pressa blommor när man ser så här fina små blompressar?
Design tours för att få ta del av det senaste
Precis som utställningarna med trender är bra att ta del av så går jag med på rundturerna för att verkligen gräva ner djupt i vad som finns på mässan.
Med en guide som lagt ner mycket tid på att hitta guldkornen på mässan får vi följa med och komma till just dem. Så värt.
Och herre jösses – knasroligast är så klart Christmasworld då vi ju precis lämnat julen men här siktar vi på nästa.
Jag är så otroligt pepp på mässorna och redo att få ta del av alla trender för 2025.
Har du möjlighet att besöka Frankfurt 7-11 februari tycker jag verkligen du ska göra det. Du kommer ladda de kreativa batterierna till max och få en inspirationsboost så det svämmar över. Och speciellt om du jobbar i verksamhet eller inköpare för då har du din guldgruva här. Kanske vi ses????
Äntligen har jag fått i ordning inlägget med bygget av hyllväggen i matummet. Nu när julen är över här hemma så har allt gått tillbaka till normalläge och för första gången så känner jag inte alls den där tomheten som kan bli när allt mysigt pynt är borta för min vägg gör jobbet. Den ramar in med värme och jag känner mig säker – det blev en bra förändring, för det är inte alltid så givet…
Här är före…
Och här är efter…
Varför jag ville göra den här väggen har flera anledningar. Den främsta är att jag ville ge det rum vi sitter mycket i, använder till oss fem i familjen men även för gäster med långbord en än mer ombonad inredning. Sedan så äger vi så många fina saker som står i skåp eller förråd och med det faktiskt glöms bort. Ser man sakerna används de och jag påminner mig om vad jag har och slutar sukta efter nytt. Den tredje anledningen är att hyllväggar är så snygga. (Är hyllväggen nya tavelväggen?) Men då menar jag levande hyllväggar där hyllan skapats för att rymma det man har – inte att bygga en hylla för att SEDAN köpa saker för att kunna fylla hyllan. Det är jag direkt allergisk mot, det är något av det mest opersonliga jag kan tänka mig. Ja, det blev en utsvävning men något jag tänkt så mycket på när jag sett hem i Instagramflöde och inredningstidningar.
Nu ska vi ta och titta på resan fram till resultatet. Kanske det är någon som vill förändra och önskar inspiration.
Väggen helt ren från tavlor, skåp och växtgardin. Den långa porslinsblomman hade jag flyttat med hjälp av make och son, den flera meter långa växten mår nu fint i vardagsrummets fönster.
Jag hade ritat väggen, gjort mina mått, köpt konsoller och skenor så nu var det ”bara” duktiga hantverkare som behövdes för att genomföra min design. Med min väggdesgin från sovrummet som referens så kollade vi på plank. Det blev lönn med så få grenprickar som möjligt.
Det var det trä som rimmade bäst med trät vid elementet som är från 1940.
Stora skivor upp på väggen men utmaningen blev att måtta rätt då skenor för hyllkonsollor skulle fördelas snyggt över hela väggen.
Jag ville att skenorna skulle ligga i träskivan och inte ovanpå. En liten nördig detalj men det gör mycket för helheten. Speciellt ligger då hyllplanen nära väggen då mellanrummet försvinner.
Det är Elfasystemet vi köpte och den som är graphite-färgad. Den vita är vanligast men det hade inte alls passat här. Tyvärr har Elfa inte alls så mycket detaljer i den gråa färgen tillskillnad från den vita, som i bokstöd, fler konsoldjup och andra saker. Men jag fick nog det mesta av det jag önskade.
Hela väggen täckt, även under fönstret. Dags att se på betsfärg.
Hantverkaran hade flertalet olika bets som vi testade och det var återigen trät vid elementet som fick vara förebild. Vi kom verkligen riktigt nära.
Nu lämnade hantverkarna oss och vi fick tillbak vårt rum. Hyllplan är nästa steg.
Min mycket snygga ritning. Fullt begriplig va?
Hyllplan i ek från bygghandeln var det billigaste alternativet.
Med hyllor jag sågat i rätt längd och oljat. ”Det luktar slöjdsal här!” sa sonen. När de torkat åkte de upp på konsolerna.
Alla hyllplan på plats och fastskruvade, ett teamwork mellan mig och maken. Allt är klart. Eller ja, jag tänker ha några mellanplan i plexiglas också men de får jag ta senare. Nu är det bara att få upp allt på hyllan.
Så himla kul att inreda en hylla. Och jag måste säga att jag fick en känsla av att vara i en inredningsbutik. Som att mina hyllor var min butik att plocka från då. Blev alldeles kär i alla mina vackra ting jag samlat genom alla år. Från första ljusstaken jag köpte när jag flyttade hemifrån och de saker maken hade när vi träffades till bröllopsgåvor och loppisfynd. Fyllt med historia.
Jag är verkligen så så så nöjd. Fullkomligt älskar hur varmt rummet blev, fullt av personlighet och massa saker att lägga ögonen på. Och jag ser allt fint vi har och dukar alltid med mer nu.
”Men kommer det inte vara mycket att damma?” tänker du nu säkert. Inte mer än vad det är med allt annat i hemmet tycker jag. Jag har inga problem med att dra dammvippa och -trasa här över precis som den som har mängder av odlingar hemma behöver man alltid se över det man älskar.
Det jag ska komplettera är då grunda hyllplan av plexiglas samt bokstöd i stål för det fanns bara vita i butiken. Vita kan passa barnens rum där vi har samma system fast vitt.
Allra bäst är hyllan när rummet används och fylls med folk.
Precis den där varma omfamnande känslan jag önskade.
Ja, nu blev det ett långt inlägg men jag tror jag fått med allt. Har du nån fråga om du är nyfiken på att göra en hyllvägg du med så är det bara att skriva här i kommentarsfältet.
Har du sett hur du med enkelt knep kan förvandla dina enkla tulpaner från matbutiken till de mest underbara blommor. Kolla bara här nedan:
Före och efter trolleri.
Hur kan detta vara samma blommor? Verkligen som trolleri.
Det har kallats att massera tulpaner på sociala medier och jag vet inte om det är ett bra ordval egentligen då det inte kräver så mycket jobb. Jag tänker att massage är något man liksom knådar, trycker, här är det ett mer snällt utvecklande. Låt oss titta på det i steg-för-steg för det blir ju så mycket enklare då.
Trolla fram vackrare tulpaner med enkelt knep, massera tulpaner
Det bästa är när tulpanerna börja sjunga på sista versen, när kronbladen är lite mjuka. Det finns risk att de annars spricker när du ska vända ut på dem
Ta ett av de yttersta kronbladen och öppna upp. Ta med ett finger på baksidan av bandet och liksom bänd det ut och in. Det låser sig då i en öppen position. Fortsätt med alla kronblad i den ordning de ligger, från yttersta blad till det innersta.
Häpp, och du har fått en ytterst exotisk blomma. Från en svensk tulpan till nästan orkidé-liknande blomma.
Ett perfekt göra tydligen istället för att göra redovisningen som egentligen var mitt to do idag. Men men, så är det 😂 Fredagen förtjänar vackra blommor.
Och hur du får tulpanerna att stå längre, det har jag skrivit om HÄR.
Har du också speciella plagg som du har just vid jul? Jag har insett att min garderob består av en viss del röda plagg jag gärna har på mig i december. Inte vinterkläder utan julkläder menar jag. Precis som med mina favoritpynt som jag plockar fram till advent så tar jag fram mina julkläder. Något fint i det känner jag. Så ska vi gå igenom och se vad det är för kläder?
Den här polkagrisen bara älskar jag. Och det roliga med den är att den ger en sådan glädje till alla runt om märker jag. Det är få som inte ler lite och säger något om polkagrisar.
Det här är min julaftonsklänning. Alldeles julröd och med puffärm så känner jag mig så fin i den. Kanske den är lite för kort för mig, jag är inte alls förtjust i korta klänningar och kjolar men puffärmen vägde över. Och med tjocka svarta strumpbyxor så går det ändå.
En jumpsuit är bra allternativ till klänning då hela outfiten är klar. Det enda är ju det här med att gå på toaletten… man blir helt naken ha ha. Den här dressen gillar jag för att den är både ledig och festlig samtidigt.
Min lite casual Christmas look är med röda skinnbrallor och glittrig silvertröja. Inte jul men med det röda är det passande. Och på COS är det just nu rea på den tröjan, se HÄR. adlink
Den röda rosetten med klämma har fått vara med lite här och var. Med ens blev vinterkappan en julkappa.
Den här randiga kjolen har fått vara med många gånger i december och jag tror inte den kommer få hamna i jularkivet då den kan matchas till så mycket.
Ja det var mina julkläder det. De kommer fram om 11 månader igen. Eller kanske en sista dans nu till julgransplundringen först…?
När jag städade bort julen igår såg jag till att få ordning på alla ljusslingor. Jag tror inte att jag är ensam om att ha ett ormbo av olika slingor och sladdar. När jag nu hade tiden att verkligen göra en ordentlig nedpackning och sortering så gav jag mig på alla dessa elektroniska sladdar. Och mitt vapen blev papprullar…
Smart förvaring av ljusslingor
Jag klippte en liten skåra i ena änden och där förde jag in starten på slingen så den liksom låstes fast. Sedan virade jag hela slingan runt papprullen och avslutade med en ny klippts skåra där änden låstes fast. Sedan tryckte ja in hela resterande sladden och kontakten inne i papprullen. Häpp och allt hängde ihop i ett paket.
Och för de korta sladdarna blev det toarullar.
Jag kan säga redan nu att mitt november-jag tackar mitt januari-jag.