Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 juli, 2014

Avkopplad utan uppkoppling i vackra Småland

Nu har vår lilla familj lämnat våra vänner i Småland. På väg mot sommaren i Skåne tog vi ett stopp på vägen. I ett underbart trähus omringat av vackra ängar, djupa skogar och drömska sjöar fick vi njuta av smålandssommaren. Som att kliva in i en Emilfilm.

Läskigt och skönt att vara helt utan uppkoppling. Inte ens telefonsamtal gick att göra. Här når inga snabba nät och statusuppdateringarna bevittnas endast av de närvarande. Att göra ett somrigt blogginlägg kunde jag bara glömma. När jag insett fakta var det bara att ta en kopp kaffe till i rosenpergolan och lyssna på lugnet.

Först tog vi ett bad i en närliggande sjö. Så vansinnigt ljuvligt. 5,5 timmar i varm, trång, vällastad bil tvättades bort i samma sekund som första simtaget.

Vad är en sommarmiddag utan grill? Maken tog över köttrodret och regerade som vanligt.

Vackraste barnbordet?

De vi hälsade på har ägt huset i flera generationer och huset är som en sommardröm. Julia, som byggde huset i början av 1900-talet var tvungen att flytta hem från New York där hon sökt lyckan, som så många andra svenskar som flyttat till Amerika. Tror inte att hon med den största glädjen tvingades hem för att ta över ägor och ta hand om åldrande släktingar. Hon byggde huset med inspiration av de amerikanska hus hon sett. Bla med en mycket ovanliga veranda – en sk porch på amerikanska. Sen så skulle det finnas rinnande vatten och en helt ny typ av kakelugn. Detta väckte stor uppståndelse i bygden. ”Ska man flytta från Manhattan till Småländska landsbygden ska man minsann bo med stil”, kan jag tänka att hon kan ha resonerat.

Huset fick namnet Rosenhill och det stämmer verkligen då trädgården är fylld av flertalet olika rosor.

Utöver rosorna fanns imponerande grönsaksodlingar. Och får, lamm och kossor. Barnen sprang med gräs och blad för att mata allt de såg på fyra ben. Sommarlov!!

Kvällen avslutades i går långt in på natten men det blir ju lätt så då det aldrig blir helt mörkt.

Nu är vi alltså på väg söderut och fortsatt sommarlek. På Nissanstigen hittar jag täckning medans maken kör och barnen sover. Hoppas ni också njuter av denna soliga sommardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.