Följ mig:
Påsk Påskpyssel

Färga ägg naturligt & skapa mönster

2 april, 2015

Att färga ägg med naturliga färgpigment, råvaror från köket, är både enkelt och kul. Det som man kan gå på när man vill färga är att tänka på de saker som man blir orolig för när man har spillt – som kaffe, rödvin, blåbär, gurkmeja mm. Det är råvaror med extremt mycket färg som ger bäst resultat. Och det är dessutom att ägg är så tacksamt att färga då skalet är så poröst och drar åt sig färgen snabbt. HÄR kan du läsa och få supertips på hur du kan färga ägg.

De flytande råvarorna hälls i skålar och äggen får dra i vätskan. De andra råvarorna får koka upp i vatten och sedan silas bort och svalna. Sen läggs äggen ner i badet och dra. Ju längre tid, desto djupare färg. Gärna över natten. Nedan är det ägg draget i blåbärsspad. Den mörkaste fick dra över natten, det ljusaste endast endast 30 minuter.

När man ändå är på gång å färga så kan man väldigt lätt göra mönster. Trä gummiband eller knyt snören runt ägget och lägg sedan i färgbadet.

Ett annat fint mönster man kan göra mönster med små blad.

Lägg ett litet blad tätt mot ägget. Tex persilja, rosmarin, citronmeliss. För att bladet ska vara stilla och ge så bra mönster som möjligt träs en nylonstrumpa runt hela ägget. Snurra strumpan till tofs på motsatt sida bladet och fäst med gummiband. Lägg i färgbadet, gärna över natten. Har du många ägg i badet får du gärna vända och flytta runt äggen några gånger under färgningen. Ligger de tätt kan det bli vita fläckar där äggen möts.
Ta sedan upp ägget, försiktigt tas strumpa och blad av. Låt torka. Önskar du ha glansiga ägg kan du försiktigt pensla med lite matolja.

ägg med mönster

SparaSpara

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Borgmästaren 2 april, 2015 at 10:49

  Helt underbar färg med blåbär. Jag har provat diverse olika naturliga råvaror, men faktiskt aldrig blåbär. Att man inte tänkt på det!

  • Svara Helena Lyth 2 april, 2015 at 13:18

   Prova på, blir en helt fantastiskt vacker blå färg. Dessa låg hela natten men efter bara nån timma får ägget fin färg.

   Glad Påsk!
   Kram

 • Svara Patricia 2 mars, 2016 at 09:36

  Ska ägget tömmas innan?

  • Svara Helena Lyth 2 mars, 2016 at 15:26

   Hej Patricia! Jag tömde äggen, blåste ur dem, efter jag färgade dem för att äggets tyngd skulle hålla dem nere i färgbadet.

   Lycka till!

   🙂 Helena

 • Svara Marita Gill 7 mars, 2016 at 15:54

  Blåser du ur äggen innan?

  • Svara Helena Lyth 7 mars, 2016 at 16:26

   Hej hej Marita! Nej, jag färgar äggen okokta för att äggets tyngd ska hålla det nere i färgbadet. Sen när färgningen är klar så blåser jag ur dem.

   Lycka till 🙂

 • Svara Cicci 21 mars, 2016 at 19:46

  Hej!

  Så fina!!
  Går det att göra med de äggen man vill servera? Alltså på redan kokta ägg?

  Tack på förhand!

  • Svara Helena Lyth 21 mars, 2016 at 19:58

   Hej Cicci! Visst går det att färga de man redan kokat. Just i blåbär går färgningen jättesnabbt. Det enda är att äggen hinner svalna. Man kan även koka äggen i sitt färgbad om du önskar servera dem varma.
   Lycka till!
   🙂 Helena

  Lämna en kommentar

  Close