Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 december, 2016

Weekend i Edinburgh. Julstämning i varje vrå

Hej hopp! Ja det blev en liten paus här för jag har nämligen hängt i Edinburgh i helgen. En sådan underbar liten weekend som laddade batterierna för en lång tid framöver.

Jag å maken har sedan många år en tradition där vi brukar ta en cityweekend i december för att starta julen, få hinna prata med varann utan att tre små troll avbryter och unna oss shopping, jul och god mat.

Som sagt, i år gick turen till Skottland och Edinburgh. En stad jag länge velat besöka och det kändes som en stad som kunde erbjuda härlig julstämning. Jag tänkte lite Downton Abbey och Harry Potter. Tänk! Jag hade rätt!!!

flygplan

Om vi börjar med det viktigaste: Ja, vi hade perfekt väder från start till mål. 4 dagar av sol. Ska erkänna att det hade jag verkligen inte räknat med i Skottland. Reste från snö till grönt.

Åkte från flygplatsen med den mest fantastiske taxichauffören. Han var den perfekta guiden och pekade åt alla håll, berättade om gamla vulkaner, nylagda spårvagnsspår och var den bästa ölen fanns.

Checkade in på Nira Caledonia och pang tjong, där hamnade jag direkt i scenografin till Harry Potter. Se mitt inlägg från hotellet HÄR

Vilket trapphus och vilket…

…glastak! Tillhört någon George, Neil eller nåt annat berättade portiern. Känd var han i alla fall. Och bodde fint gjorde han på 1800-talet!

Snabbt lämna väskor och ut på stan. Ingen tid att spilla

Det första man nog slås av när man besöker Edinburgh första gången är hur backigt det är. Staden är byggd på flertalet olika kullar och mitt i staden går en ravin. Ovanligt för en stad skulle jag säga.

Och det första man då ser är den högsta kullen mitt i staden med det magiskt häftiga gamla slottet. Som från vilken riddarfilm som helst.

Magen var lunchhungrig och taxikillen sa att Rose street hade bra publuncher. Han hade rätt.

Alltid förundrats över de här engelska pajerna. Ser så läckra ut. Och ja, denna smakade okej, kanske hade velat ha lite mera drag i fyllningen.

Jag är väldigt förtjust i öl och sånt kan dem i Skottland. Trevligt!

Efter massa god mat siktade vi in oss på Edinburgh’s Christmas. Tänkte att det var väl en liten marknad på ett torg mellan husen. Nej! Det var en hel värld!

pepparkaka_kristyr

Så mycket saker så intrycken nästan svämmade över. Mat från hela världen gick att köpa och mumsa på. Saker att köpa. Lite oklart bara vad jultemat var på vissa saker – kanske mer att det ska var julklappar för det skiftade hejvilt.

helena_edinburgh

Mmmm… Varm choklad med grädde och minimarshmallows!

korvar_julmarknad

notknappare_julmarknad

edinburgh_christmas_02

Sen så är det ju så klart att allt blir så mycket mysigare när mörkret faller. En liten konstig sak bara. De hade högtalare med fågelkvitter över hela marknaden. Det får mig att tänka på våren, men det kanske bara är jag.

edinburgh_christmas_01

Ser ni den här skogen av julgranar i nederkant på bilden här ovan? Det var en julgranslabyrint. Hur kul som helst!

Sen promenad vidare i staden och det som slog oss var den otroligt blygsamma gatubelysningen. Vissa gator var helt mörklagda. Tur då att de hade läckra ljusinstallationer och fasadbelysningar på vissa ställen.

edinburgh_street-of-light

edinburgh_harry_potter

Och det mäktiga slottet uppe på kullen.

edinburg_castle_night

edinburgh_christmas_light

Sådana här helt otroligt maffiga juldekorationer är de riktigt bra på britterna. Ska det vara så ska det, liksom. Men återigen, det var så mörkt på gatorna. Fick en gång lysa med min mobil för att se. Eller är det jag som är bortskämd och ljusförstörd?

Trött som få tillbaka till rummet. Gissa om min totala lycka när en kanal på TVn visade…

livet_ar_underbart

Livet är underbart. Kanske den mest klassiska julfilmen någonsin??? Vilken perfekt start på vår minisemester.

 

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.