Följ mig:
Shopping i Stockholm Stockholm

Om jag hade en ledig lördag i Stockholm

13 april, 2019

För någon vecka sedan hade jag en underbar dag och kväll på stan med mina väninnor. Vi har haft några sådana träffar så nu kan väl man kalla det för en tradition. Dagen ska (helst) innehålla kultur, second hand, bubbel, babbel och en bättre middag.

Senaste gången gjorde vi allt detta men vi hann inte till kulturdelen för samtalen vid bubblet efter second hand-vändan var för stora för att släppa.

Jag tänkte tipsa om en dag på stan för dig som just önskar ta en heldag i Stockholm och kanske vill ha nya tips. Passar kanske både dig som bor här och vill testa nytt eller för dig som önskar besöka Stockholm.

Second hand-butiker runt Odenplan

Runt Odenplan ska man börja dagen för här har vi second hand, vintage och loppismecka. Man behöver inte gå långt för att ändå ha besökt en massa butiker.
Myrorna på Norrtullsagatan, Stockholms Stadsmission på Hagatan är klassiska second hand-butiker – ni kan konceptet. Arkivet också på Norrtullsgatan är en klädesbutik där folk lämnar in sina gamla plagg till försäljning som de får del av. Det som inte säljs går tillbaka till säljaren. Här finns det mesta i flera prisklasser.

På Upplandsgatan sicksackar man sig fram mellan vintagebutikerna. 70-tal och sekelskifte samt allt där emellan. Bacchus Antik, Lotta Vintage, Old Touch och Domino Antik för att nämna några.

Eftermiddagspaus på Tennstopet

En av de saker som Köpenhamnarna gör bättre än Stockholmarna är att de har vett i att låta restauranger få behålla sin inredning. Att inte renovera bort historia och arv. Det är inte många restauranger och caféer i Stockholm som ser ut som de gjorde för 30 år sedan. Tennstopet är dock en sådan.

Njut av en ärlig atomsfär och härlig stämning. Var beredd på kändisar och gotta dig i husmanskost. Boka bord i matsalen om du vill äta, kläm dig ner i baren om du vill ha barmeny.

Efter denna vilsamma och välgörande paus var det tänkt att vi skulle till Bonniers konsthall på andra sidan Vasaparken men så blev det inte. Annars är det, eller Sven Harrys konsthall också i Vasaparken, ett tips.

Till Söder för unika plagg och kvarterskrogar

Vi åkte tunnelbana istället till Söder för ett besök på Shirt Supply Company i Skrapan. Kläder från second hand-butiker som fått en remake. Älsk på rubbet.

Innan vår middagsbjudning tog vi en promenad några mysiga söderkvarter till Dryck på Swedenborgsgatan. Astrångt när vi kom men som det alltid är på kvarterskrogar så flyter allt liksom på och vi får helt plötsligt ett bord. Åt kanske de godaste chipsen någonsin. Dubbelfriterat verkar vara grejen, ha ha.

Avslutade med fransk-svensk middag på Café Cuvée. Det var andra gången jag var där och det lär inte bli den sista. Flertalet olika små rätter ställs fram och man delar. Och om du är vinintresserade är detta stället då de har en ”vinjukebox” dvs en lista på dyra vinflaskor de för dagen öppnat och säljer på glas. Fenomenalt!

Med kassar fyllda av loppisfynd, mage av goda rätter och hjärtat av fina samtal tackade jag huvudstaden för denna gång. En tur i Vasastan och på Söder. Lite av två olika delar som Stockholm kan erbjuda.

Var det här något du gillade? Jag gillar Stockholm och jag gillar att tipsa/agera guide så jag gör gärna fler sådana här ”vad ska jag göra i Stockholm en hel dag-inlägg” om det uppskattas?

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Marita Gill 13 april, 2019 at 08:29

  Jätte fin guidning I en stad jag GILLAR ???

  • Svara Helena Lyth 23 april, 2019 at 10:02

   Hej Marita! Vad kul att höra 🙂 Blir så glad av din kommentar. Ska helt klart göra fler inlägg av den här stilen.

   Kram
   Helena

 • Svara Mea 13 april, 2019 at 10:47

  Fin guide! Tack!! Har du nån motsvarande till Göteborg? Ha en fin påsk:)

 • Svara Jenny 13 april, 2019 at 10:51

  Ja, vilket bra inlägg! Jag har två timmar med tåg till Stockholm så det brukar bli ett par besök om året, men det är lätt att gå i samma gamla vanliga fotspår.

  • Svara Helena Lyth 23 april, 2019 at 09:55

   Hej Jenny! Vad kul att höra! Så kul att kunna ge lite tips om min älskade stad.Ska helt klart göra fler inlägg av denna typ.

   Kram
   Helena

 • Svara Gordana 13 april, 2019 at 10:57

  Båda döttrarna har lämnat Skåne för Bromma. Kul för mig att återuppleva Stan via dina tips samtidigt som jag kan stila inför döttrarna med mina insikter om Stockholm??

  • Svara Helena Lyth 23 april, 2019 at 09:54

   Hej och tack för din härliga kommentar. Vad glad jag blir.

   Kram
   Helena

  Lämna en kommentar

  Close