Julaftons morgon och med alla förhoppningar och förväntningar. Och med alla de ingredienser vi vill ha.
Jag hade satt klockan på 07.00 men vaknade 06.58 så det var skönt att inte bryskt bli väckt av en hård vardaglig signal. Jag och maken tassade upp för att förbered frukosten.
Maken har med sig en fin tradition med att julaftonen ska starta tidigt tidigt och absolut innan solen går upp. Allt ska vara upptänt i form av levande ljus. Nu har vi utökat till elektriska slingor och julgransbelysning. Lite modernare så.
Sedan ska frukostbordet dukas upp med massa gott och för att väcka hela huset ska Juloriatoriet av Bach ljuda högt i hela huset. Alla ska vakna och ta sig mot matbordet.
Jag började tända alla ljus medan maken visade varm choklad i köket.
De framlagda strumporna hade på något magiskt sätt fyllts på under natten.
Granen med den lockande högen under.
Med värme och mys fylls rummen.
Vörtbröd, rågbröd, levainbröd, julskinka, edamer och saffransbröd med varm choklad och vispgrädde.
Mys i köket också.
Sen var vi alla samlade. Det tar alltid lite tid att liksom känna ”nu är det jul” men när det väl infinner sig så är det en sådan skön känsla.
Kanske årets bästa frukost?
När magen fyllts nästan till bredden så får man kolla strumporna. Finns det något gott däri?
Ja då, det fanns det.
Annars står godisbordet redo…
Myset innan dagsljuset letat sig in i huset.
Sakta steg solen upp och vi skulle göra oss redo.
Vad min strumpa innehöll? Lakrits, lakrits, lakrits, clementin, kvällste och tidning att drömma sig bort i.
Nu skulle vi förbereda den julfika vi skulle ha i trädgården med min mamma och en av mina bröder med familj. Återkommer med den.