När vänner kommer med frågan om vi vill haka på till deras stuga för ett dygn av höstmys med svampplock, promenad vid havet och långkokt gryta svarar man ja utan att passera gå! Sådan lyx för oss att få tanka lite höst hos dem.
Vi anlände till en grill med korv och ett bord proppat med tillbehör. Här skulle det laddas med energi för ingen tid att spilla – efter korv kommer svampplock.
I vissa butiker nu finns det vakuumförpackad hel surkål. Ser du den – köp den. Så god, bara att skära upp.
Majjo, stark senap, surkål och rostad lök på en högrevskorv. Säg hej till en Helena-korv.
Alla barns favoriefterrätt vid korvgrillning. Vinst varje gång.
Marshmallow-perfektion.
Minmalt med disk så nu var det ingen tid att förlora för svampen ropade på oss där i skogen.
Okej, de omyndiga i sällskapet kanske inte jublade över att gå runt i skogen men då vi bara behövde gå ca 2,5 meter in i skogen innan barnen hittade massa svamp så blev de helt klart lite mer motiverade.
Skönheten nu.
Jag hittade dock ingen svamp men ganska mycket annat.
Men sen så ställdes mina ögon in på svampsyn och det var svamp precis överallt runt mig.
Trattkantarell och trumpetsvamp i massor. Och vilken som är vilken har jag fortfarande inte helt koll på.
Och detta var bara början. Så så så härligt med svamplycka. På gränsen till svampskryt.
Mörkret kom snabbt och till slut gick det inte att se något där i skogen så vi vände hem.
En del av fångsten. Det ska väl bli svamptoast till förrätt ändå kan jag tro.
Lämnade av all svamp i huset hos barnen för att gå till havet. Häftigt med natur som skiftar så snabbt från djup Mulle-skog till vida horisonter och kraftiga vågor.
När ska jag sluta försöka fånga månen på bild? Blir ju aldrig ens i närheten av lika stor upplevelse som IRL.
Jag må jobba med digitala och sociala medier men om jag måste välja så är det de analoga alternativen som vinner.
Speciellt de som värmer.
Att plocka svamp tar tid. Att rensa svamp tar tid. Detta är ingen fast track.
Då sätter man på jazz i högtalarna, tänder ljus och brasa, fyller upp några glas och sätter ihop en bricka med gottigheter. Då går rensningen mycket snabbare.
Och där står resultatet. Smakar så klart helt magiskt när det är vi själva som plockat.
En Boeuf Bourguignon som fått puttra länge, varm krämig potatismos och jordärtskockspuré från helt nyupptagna skockor ur trädgårdslandet utanför stugan. Där har du en höstmeny som får 5 av 5 möjliga.
En otippad efterrätt men så god och helt rätt. Varm flamberad ananas med glass.
Jag la huvudet på kudden kl 02 men övriga vuxna höll samtalet igång till 03. Sov länge länge och kände lugnet. Sedan var det frukost ihop med Melodikrysset och en liten vända till i skogen för än mer svamplycka. Nästan på klockslaget ett dygn efter ankomst vände vi hem igen. Men det kändes som minst det trippla. Så mycket men kan uppleva på ett dygn alltså. Tacksam till tusen. Och energifylld till miljonen.
Vi rensar i skogen när vi plockar, så mycket smidigare och enklare.