Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 mars, 2023

Finast & enklast i påskriset – ägg i sidenband

När det enklaste också blir vackert så är det en superbonus. Det här påskpysslet är superenkelt att göra och blir i sin allra enklaste form också så vackert påskpynt tycker jag.

Detta är en bild av ett påskris jag gjorde förra året efter att jag fick reda på att jag skulle få göra en till bok med pyssel för högtider mm så då fick bilden landa där först. Nu hamnar den här.

Att hänga upp ägg i påskris är inga nyheter men som oftast så används tunn tråd eller snören men i många kulturer används riktigt breda band vilket jag verkligen tycker är så vackert. Bandet i sig blir en vacker dekoration och ihop med ett rent, neutralt ägg blir det avskalat men effektfullt pynt.

Det fina här är hur olika färger på banden kan ge helt olika stämningar och känslor i riset. Och så klart om man målar hela ägget i fina färger de med eller målar mönster.

Och så klart spelar även vilket ris man har för att sätta känslan. Klassiskt påskris av björkgrenar som slår ut med små ljusgröna “musöron”, knoppiga körsbärsgrrenar som slår ut i vackra blommor eller som här med forsythia med gula blommor.

Finast & enklast i påskriset – ägg i sidenband

Vad som behövs:
Urblåsta tomma ​ägg, se hur HÄR 
Breda ​tygband
Lång potatissticka 

Gör så här: Klipp till 54 cm långa bitar av banden och vik på mitten. Ta en lång potatissticka och lägg spetsen i mittvecketett band. För med hjälp av stickan in bandet i det undre hålet på ägget​ och trä ut genom det övre. Se till att bandet har ändar kvar undertill. Ta tag i bandet upptill och dra ut så att det blir en cirka 12 cm lång vikt remsa ur det övre hålet på ägget 

Justera så att du får ett så långt hänge som du önskar och dra upp ägget något så att du kan knyta ett stopp undertill. Dra försiktigt ner ägget igen och klipp till ändarna på bandet att det blir jämna och snygga avslut. Häng upp i påskriset.  

Kan bli himla härligt med olika färger på banden med bara vita ägg också kom jag på nu. Som sagt, massa möjligheter.

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.