Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 april, 2023

Det dukade bordet

Jag fullkomligt älskar att skapa dukade bord för vänner och familj. Ja jag väljer att lägga vänner först för det är när vänner kommer som jag lägger mycket tid på att duka fint. För familj gör jag det med lika stor kärlek men köper inte nya fräscha blommor och kanske pysslar unika namnlappar som du kanske förstår.

Varför jag dukar har jag fått svara på många gånger i intervjuer i samband med mina böcker som innehåller en hel del av detta och mitt svar är alltid detsamma:

1, för att bordsgästerna ska känna och förstå att jag längtat efter dem, jag har sett fram emot detta och vill bjuda på en helhetsupplevelse.

2, av helt egoistiskt själ för jag tycker det är så förbannat roligt.

Uppsving för det dukade bordet

Jag var i veckan (sist på bollen) på Hanna Hellquists utställning på Millesgården med just det dukade bordet. Hur hon fann lyckan i att bjuda hem vänner varje onsdag och duka upp rejält under en period hon inte mådde så bra (som guiden sa). Jag förstår exakt den känslan – att fokusera på att skapa en liten värld av färg och form och sedan fylla bordet med skratt och samtal. Och mat!

Att hennes utställning kommer nu och flertalet boksläpp om dukade bord säger en hel del om att det är trendigt att duka, det gamla traditionerna har fått ett uppsving. Kan det ha att göra med att vår omvärld är så förbenat orolig så vi liksom fokuserar på det lilla? En middag med kära vänner som får väldigt mycket tid, planering, engagemang men som ändå är förgänglig, dukningen är borta efter måltiden. Att man skapar något bara för stunden. Kan vara lekfullt och oväntat för det gör inget, nästa gång så ser allt annorlunda ut.

Jag fyller år i veckan och det blir en enkel vardagsmiddag med oss fem plus kära mamma. Det jag mest lagt energi på är hur jag ska göra dukningen och vilket tema det ska vara. Kanske jag är besläktad med Svenskt tenns grundare Estrid Eriksson som sa att en middagsupplevelse ska bestå av 20% mat och 80% dukning. Nja, jag är för matintresserad för det men ändå, du fattar.

Jag blev sugen på att gå igenom mitt arkiv och se vad för bord jag gjort, hur jag ändrat min stil och se hur blivit mer maxad, för det tror jag att jag blivit. Ska sätta ihop det i ett inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.