Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 maj, 2023

Smörtaxar! Välkomna till familjen

Jag slänger ur mig en spaning – smörtaxen är för 2023 vad coronahunden var för 2020. Dukning är hetare än hetast och de gamla hederliga detaljerna får åter sitt ljus och plats på finbordet.

Ja i alla fall hemma hos mig. Jag har helt klart blivit en kennelägare och samlar på mig alla smörtaxar jag finner på loppis, second hand och online. 6 stycken söta små vovvingar har jag blivit mamma till och jag ser fram emot många trevliga middagar tillsammans.

Vad har man smörtaxar, eller smörhundar, till? Som namnet avslöjar så är det för smörkniven i dukningen att luta mot så den inte kladdar på tygduken under. Men jag tycker även att de ska få jobba som hållare till matpinnar vid asiatiska måltider. Där har man ofta små stenar eller keramikbalkar att lägga pinnarna på. Så man kan säga att jag har en två i en nu?

Ser ut som om den tar uppgiften på fullaste allvar. Benen spända, fast blick och stadig allvarlig svans. Ett sant proffs!

Här är senaste lilla tillskottet i min smörkennel. Älskar hur paketen från säljare på Tradera skickar sina paket. Nästan hela framsidan var täckt av frimärken. Roligaste som dimpa ner i vår brevlåda på evigheter.

Fint hur oxideringen av silvret gett dem olika pälsfärg. Älskar de med långa öron, jag vill bara gosa med dem ha ha.

Smörtaxar finns i massa olika varianter och sedan de som inte alls har formen av hundar men ändå heter smörtax/smörhund. Får se om jag även släpper in sådana i min nya samling. Mmmm… tveksam än så länge.

Comments (5)

 • Kristina Carlsson

  Jaa, håller med i allt! Har själv Traderat hem några söta smörtaxar, vilka nu används flitigt på matbordet. Älskar dem! 🙂

  • UNDERBART! Jag blir så glad av dem varje gång jag ser dem. Så söta på bordet. Det blir ett händigt år, ha ha.

   Kram
   Helena

 • Hmm.. jag har två taxar som jag precis lagt i en bortskänkes hög.. vill du ha dem Helena? De kanske skulle trivas bättre i din kennel än hos mig😄 Jag kan skicka dem om du betalar portot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.