Choco pass, spa & afternoon tea i Genève

Vad ska och kan man göra i Genève? Ja lite så gick mina tankar innan vi åkte dit då jag inte visste så mycket om staden. Det visade sig att Genève erbjuder så otroligt mycket och är en mycket varierad stad vilket jag nu ska visa. Jag kom helt av mig med min reseberättelse om Genève (läs de tidigare inläggen HÄR och HÄR) men det är väl aldrig försent att bjuda på lite vykort… Eller lite och lite, det här blev ett bildregn som heter duga så sätt dig till rätta och häng med.

Jag och Hanna bodde på Hotel Tiffany som var lite av mishmash av stilar men i grunden var det jugend med vackra detaljer. Och jag som älskar träpaneler gillade väggarna så klart. Jag är kanske inte så jätteförtjust i tiffanylampor, dvs blyinfattade glasbitar, men här passade det.

Något jag dock gillade jättemycket var frukostskåpet. Vilken fantastisk idé, att ha ett skåp med kyl att kunna öppna och stänga. Något jag aldrig sett tidigare men så himla smart för just små hotell som kanske har middagssittning på kvällen.

Och den här äggkokaren! Istället för att massa ägg kokas och kanske inte äts upp får vi gäster koka våra egna och med det få dem precis som vi önskar. Genialiskt.

En liten men naggande god frukostbuffé. Perfekt att ladda med och göra oss klara för en dag full av upplevelser.

Något jag inte förstått innan var hur omringad Genéve är. Vart man än såg, i alla väderstreck, så var det alptoppar runt om. En mycket exotisk upplevelse för en Stockholmare.

Dagens första uppdrag var att gå på en chokladkurs på Le Bonbonnière. Vi skulle få göra våra egna chokladkittlar, Marmites, som vi hade fått lära oss om dagen innanFête de l’escalde.

Så otroligt lyxigt att få en privatkurs och jag var så imponerad över hur avancerat allt var. Att schweizarna tar sin choklad på största allvar är bara förnamnet.

Efter en lång föreläsning som innefattade en film med fakta, historia och berättelser om choklad kunde vi sätta igång. Jag hade egentligen bara en fråga till vår lärarinna och det var varför är det så mycket choklad i Schweiz? Hon svarade att det nog berodde på att det finns så mycket mjölk i landet då mjölkchokladen skapades där. Lite vag förklaring kan tyckas då många länder har mjölk…

Jag och Hanna var så duktiga elever. Otroligt kul att skapa och det här med att göra frukter av marsipan var det jag gillade mest. Det vill jag göra till påsk känner jag.

Och choklad skulle det bli mer av även vidare. Och det här är nog bland de bästa sätten att se en stad – nämligen via ett så kallat Choco pass.

Med ett Choco pass får du som en tipsrunda över hela staden. 10 olika chokladbutiker är markerade på stadskartan, med adresser och du har med ditt pass en present att hämta på alla dessa chokladparadis.

Vilket jättekul sätt att se staden och lära känna alla delar för butikerna var verkligen utspridda. Vi som mest promenerade fick oss en rejäl hajk. Annars så ingår faktiskt all kommunal trafik i ett Travel pass som du får automatiskt när du checkar in på samtliga hotell i stan. Så smart!

Och det fina var att varje butik så klart har sin specialitet så dem fick vi smakprov på. Och så otroligt kul att få möta dessa chokladproffs som så gärna berättade om sin choklad, sitt hantverk och hur de skapar nya smaker mm.

Jag passade på att då och då fråga igen om varför Schweiz har så mycket choklad och exakt alla svarade mjölken. Men är inte det liksom ett jättekonstigt svar? Chokladen kommer från andra kontinenter, färdas flera mil för att landa i detta alpland och här skapas världskända chokladsorter som Toblerone och Lindt mfl för att det finns mjölkkor på bergssluttningarna? Jag tror snarare att det har att göra med att det Debra berättade på rundturen; att Genève var ett sådant nav av import att cacao kom in från andra länder och blev en handelsvara.

Även om vi träffade många olika chokladproducenter och fick testa massa olika sorter så var det en sorts pralin eller vad man ska kalla det som återkom: den chokladdoppade mandeln. Det kändes som om det var signum för Genèvechoklad. Alla lite olika men den som hade kanderade mandlar med lite salt inne i chokladen vann.

Schweiz är ju flerspråkigt och av vad jag förstod så är det olika profiler på landets regioner, beroende på vilket land som regionen gränsar till. Att Genève är väldigt franskt märktes så klart.

Men även väldigt eget. Som en smältdegel av det mesta i Europa och tagit det bästa av allt för att göra till sitt.

Det som sticker ut är alla lyxbutiker. När jag var liten så sa man ofta hur dyrt det var i Schweiz, hur lyxigt det var, dit flyttade alla rika för att ha nära till banker och bättre skatt. Det hör jag inte så mycket av längre men det jag nu blev påmind om. De stora världskända lyxvarumärkena har enorma butiker och är hela fastigheter. Dior, Cartier, Rolex osv är en stor del av stadsbilden. Några gator är helt otroligt att gå på och se allt vackert och onåbart.

Den enorma fontänen som vi såg kvällstid på julmarknaden. Otroligt läcker och det var något med att Genève är mycket stolt över sitt vatten hade jag hört innan. Vi i Sverige och Stockholm är också mycket stolta över rent vatten men här förstod jag skillnaden…

När alpvatten gör att sjön är så här klar mitt inne i storstaden! Det är som att vara i Grekland.

Och mer vatten skulle vi få uppleva. Nästa stopp på schemat var ett besök på Bain Bleu.

Precis utanför citykärnan ligger denna byggnad, vid sjön. På sommaren är det sandstranden här bakom huset som lockar men nu var det varma bad jag hoppades på. Vinterbad har jag aldrig varit sugen på.

Ett mäktigt hamambad om jag förstått det rätt. En stor bassäng med flertalet olika upplevelser i samma. Regnet som syns här ovan till höger och i kuben till vänster var det ett rum med ett takfönster rakt upp som gav en väldigt rogivande känsla.

På våning två av tre fanns olika sorter av bastu men jag måste erkänna att jag blir lite rastlös av att bara sitta still. Efter att ha testat alla så var vi nyfikna på våning tre, den på taket. Och där kan jag säga att ett litet paradis infann sig. Nästan hela taket var en enda stor varm bassäng.

Kan vi bara ta in och fatta turen med vädret vi hade??! Strax över nollgradigt i luften och alldeles ljuvlig varmt i vattnet.

Även här var det olika stationer i en och samma bassäng så det fanns platser, hörnor som hade olika strömmar, bubblor och stolar.

Här hade jag dock inga problem att vara stilla. Att få se på allt vackert och se de snötäckta alptopparna gör något med en.

Efter en sådan upplevelse är man helt klart redo för något matigt. En lien resa till England kan man säga, det stora fina hotellet d’Angleterre har en fantastik Afternoon Tea med exakt alla de där delarna man önskar.

Menyn för teer var otroligt stor. Så kul att få testa tesorter jag aldrig ens hört talas om.

Bland det härligaste som finns är verkligen att sitta och njuta av alla små godsaker, både salta och söta ihop med det goda teet och lite bubbel. En fanatisk avslutning på en fantastisk resa.

Genève överraskade mig på många sätt. Att staden var så liten samtidigt som den var så otroligt storstadsmässig med sina lyxbutiker, så historisk med gamla stan och så nära naturen som bara var runt knuten. En stad jag mycket gärna besöker med familjen och då ska vi äta fondue och choklad så det sprutar ur öronen. Kanske ta en tur till alperna med skidåkning nästa dag för att kompensera ha ha.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x