Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 april, 2013

Jag – en urban farmare?

Urban farming- detta trendord 2013! Ibland känner jag att jag följer trenderna löjligt perfekt eller är det jag som sätter trender… Nä, troligtvis inte men det är intressant hur man tror sig vara först på bollen men sen så dyker det upp likasinnade som svampar i jorden. När jag var på formexmässan tidigare i år var just urban farming, eller härodlat, en mycket tydlig trend. Men det är väl så; när allt går så fort runt oss med all teknik osv vill man ta steget bakåt och göra något riktigt analogt och rogivande. Det går liksom inte att skynda på en morot, vad jag vet…

Hur som helst, jag har stora planer för en miniodling till våren och sommaren. Vår nya trädgård har en jordmån som inte är djupare än luddet i tvättmaskinen så jag ska satsa på odlingslådor. En mycket kreativ och idérik kollega satte fart på mig med tankar om att göra små drivhus med antika, gamla fina glasfönster. Bör kanske dock vara den där personen jag önskar vara; att besinna mig och ta en sak i taget så att det faktiskt blir något gjort. Att bara ta steget med odlingslådor är ju typ 300% mer än vad jag gjort de senaste 20 åren.

När jag fortfarande bodde hos föräldrarna grävde jag upp ett hörn i deras relativt lilla trädgård och odlade sallad, rädisor, morot och gräslök. Plocksallad var jag en fena på! Resten gick väl så där då det (så klart) krävs lite tid och möda. Inget en tonåring har så jättemycket till övers.

Jag laddar som bäst och sätter mig in i vad som ska göras och fixas. De orörda trädgårdshandskarna som jag fick av svärfar i julklapp och de små fröpåsarna ligger redo 🙂 Sitter med grepen i högsta hugg och hoppas på att tjälen snart ska släppa!

Några råd??

Follow on Bloglovin

Comments (4)

 • Glöm inte att gödsla är mitt största tips, dock viktigare år två om du köper ny färdig gödslad jord när du gör iordning lådorna (jag glömde förra året, år 2 och fick en rätt mager skörd). Vissa saker som dill och persilja har jag köpt färdig förodlad och planterat senare i lådorna =).

  Min mor la på gamla fönster rakt på odlingslådorna, enkelt, praktiskt och snyggt.

  Lycka till och ser fram emot att få se resultat senare! =)

 • Jag tror att det är du som sätter trenderna 😉
  Nu kliar det verkligen i fingrarna att komma igång … men det är ju vinter ute – och det är april! Vart är världen på väg!? 😉
  Hoppas att du får en lyckad odlingssäsong – det är ju så underbart att få skörda sina egna grödor!

  Jag önskar dig en fin dag!
  Kram Sofia

 • ‘@ Sofia: Ha ha ha, det hade varit härligt 😉
  Ser verkligen fram emot att få tillreda en sallad av helt egenodlade varor 🙂

  En riktigt härlig onsdag även till dig
  Kram

 • ‘@ Anna: Mycket bra tips. Tack snälla!! Och att lägga fönster på med kanske ett gångjärn blir nog alla tiders. Nu får jag gå på fönsterjakt 🙂

  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.