Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 februari, 2020

Happy colors! Inspirerad från designveckan i Stockholm

Hurra för fredag och hurra för glada färger. Ja det är två saker som jag just nu tänker på efter denna vecka. En vecka av design och kreativitet.

Designveckan som just nu pågår går in i sista akten och i morgon är sista dagen för Furniture and Light Fair ute på Stockholmsmässan i Älvsjö men första dagen (och enda) som är öppet för alla så om du vill se design så ska du ta dig dit. Fast hela staden är fylld av design. De flesta butiker som på något sätt säljer inredning och design har aktivering så strosa runt och insup all inspiration du kan.

Jag har besökt mässan och varit på flertalet (lååååångt ifrån allt jag blivit bjuden på) visningar och det är två saker som jag just nu inspirerats mest av: Glada färger och lampor.

Vi är många som anammat mer färg i våra hem de senaste åren när eran för “ljust och fräscht” helt klart tagit slut men färgerna har varit dova, dammiga och mörka. Nu skulle jag vilja säga att färgerna är pigga, klara och många. Framförallt gult om jag får släng in en spaning. Jo, gult har varit på gång länge men nu är det inte fråga längre; gult är hett.

Nu ska vi se hur lika gamla du och jag är: minns du tv-serien Tracys hämnd? En sådan där 80-tals serie skriven av Sidney Sheldon. Hursomhelst – Tracy skaffar sig en färgglad scarf och kallar mönstret för happy colors. Den scarfen känns som den legat till grund för mångas mood board.

Går vi mot gladare tider? Inte mycket som tyder på det om man läser nyheterna men designers kanske gör vad de kan för att pigga upp stämningen?

Jag piggar upp mitt matrum med happy colors i en galet yvig bukett jag samlade ihop på Hötorget. Ingen bukett som får priser i Florist-VM men den gör mig glad!

Nu ska vi ta och titta på det jag fångat i kameran och fastnat i mitt huvud. Kanske det inspirerar dig på något sätt.

Måndagen började med visning på Svenskt tenn och nya soffan Famna. Klassiskt Josef Fransk-tyg med massa färg. Happy colors!!! Och blommor ur mönstret har tagits ut som dekorationer ovanpå kuddar.

Finns även i enfärgade varianter. Galet glada färger, eller hur??!!

Jag är helt såld på gult. Och då menar jag gult på alla möjliga sätt. Som här hos Eilersen som har en lejongul i kombination med en dammig aqua. Så fantastiskt vacker.

Har har vi det besätta exemplet på happy colors. Och gult. Ser framför mig ett hem i neutrala toner med sedan accenter av glada färger. Som en vas i knallgult.

Jag fick testa gravyr på läder hos Tärnsjö garveri. Deras läder är helt vegatibilskt färgat med bark. Så läckert med de olika färgerna.

Cupboards and goods visade sitt nya kök och kökslösningar utanför mässan, på stan och det kan vara en av vinnarna på hela designveckan. Så vackra färger, så härliga kök.

Det var som sagt visningar lite överallt på stan men den mysigaste visningen var hemma hos min vän och kollega Emma Johansson. Hon samarbetar med Borås tapeter och låtit hela sitt hem bli som ett showroom med tapeter på alla väggar. Den gula (hör och häpna) blev min favorit. Hör ovan med min nya vän/kollega Hannes som jag lärt känna via Instagram.

Härligt mingel fint fångat av Alice Johansson.

Och apropå ängel och mingelbilder så fastnade jag på en hel del. Först på Elle-galan ihop med Maria och Helena. Här var jag röd och färgglad medan på Dux visning så var jag som lakrits medan Elin var som den härligaste gräddkolan, ha ha.

Nu kliver vi vidare i mina favoriter med en bra brygga: färg och lampor. Vackra lamporna Valerie som jag är så förtjust i. Perfekt lampa till många platser och i härliga färger. Den gula, eller curry som den kallas, hade nu på mässan nästan sålt slut! Sa ju det: gult is da shit!

Vad är det med lampor då? Varför spanar jag på dem? Jag vet inte men det var liksom lamporna som fick min uppmärksamhet på mässan. Kanske att det inte behövs så många nya soffor, stolar, bokhyllor, pallar osv men lampor kan pigga upp ett hem och förändra mycket utan större förändringar så att säga. Tycker i alla flall när jag är klar med designveckan att lampor är det jag är mest intresserad av.

Favoritmärket när det gäller lampor: DCW éditions visade upp denna skönhet i mässing och jag föll handlöst.

Klassiskt snitt på kökslampa men i högblank metall och små lampor att bära med sig. Allt är spännande.

Lampa som smycke med tunt tunt porslin av Ann Demeulmeester. Så magiskt vackert. Här var det i spännande projektet Dialogue Ted Space som var en lägenhet inredd med spännande föremål i samarbete mellan många olika aktörer (Ann Demeulemeester, Artilleriet, A part, Cappelen Dimyr, Frama, Jotun och Tre Sekel mfl) som skulle skapa frågor om hur vi inreder våra hem i framtiden.

Riktiga konstverk som sagt. Här från Forestier.

Örsjö visade upp en ny ljuskrona av handblåsta glaskulor skapad av Malin Mena. Helt makalöst vacker och synd att jag inte har högre takhöjd.

Me mig från mässan och veckan har jag nu en massa inspiration. Även en känsla av att det produceras en väldans massa saker. Vackra ting men hur mycket behöver vi egentligen? Men inspiration behövs alltid och en bukett med glada färger.

… i en loppisfyndad vas för 20 kronor. Det är designvecka också på något sätt.

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.