Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 februari, 2014

Favoriter från Stockholm Furniture Fair, del 1

Oj vilken dag! Att ta sig igenom Stockholm Furniture Fair på några futtiga timmar kan göra den mest stabila människan snurrig. Så många stoppade fåtöljer med knappar, så många hängande lampor i tygsladdar, så många stolar i ljust trä har svischat förbi. Men vad skoj å se all denna kreativitet och skaparglädje. Det är så mycket och så många möbler som är riktigt, riktigt bra gjorda och som känns tidlösa och ska hålla länge.

Men så klart, det finns mycket som jag inte kan förstå att någon skulle gilla och andra saker jag skulle kunna göra vad som helst för att få äga (för råd kanske jag inte har…). Ska försöka sammanställa (och sortera mitt huvud) med de saker jag såg som jag gillade extra mycket. Ja, det blir ju mycket tyckande och smakande och smaken är som bekant som baken så jag har full förståelse om ni inte håller med. Men då tycker jag att ni ska ta er ut till Älvsjö på lördag för då är det öppet för alla. Här är ett första axplock:

En av de första montrarna jag äntrade var Buster and Punch. Och det var inte svårt att trilla in för det var en grymt snygg monter med läckra saker var av en var en cool motorcykel. Företaget drivs av två killar som började göra bågar och sen blev det lampor. De använder lettrad mässing som för mina tankar till vreden på gamla förstärkare. Det syns på lampkonsoller, dörrknoppar och smycken. Och på bågen såklart. Så himlans snyggt!

De har även gjort ett whiskyskåp (The Rockstar) med dörrarna uppåt. Snyggt attans, synd att jag inte gillar whisky.

Eilersens soffbord fick mig att jubla inombords. Precis den där moderna klassiska stilen jag gillar och suktar efter. Den gröna kolmårdsmarmorn är helt galet snygg. Det känns dessutom som om kolmårdsmarmorn är på väg att bli riktigt het. Såg den vackra gröna stenen på flera ställen.

Det är alltid lika härligt och inspirerande att besöka det så kallade Greenhouse. Det är en egen mässal med möbler och ting skapade av nyutbildade och designstudenter. Här är alla saker lite mer tvistade och vågade. Jag föll för två saker; ett litet drivhus, Fönstergrönska av Sebastian Hedengrahn – Carl Malmstens Furniture Studies och en skåpserie med vriden fanér på fronten av 3Swedes.

Fönstergrönska är en produkt ur ett samarbete mellan Carl Malmstens Furniture Studies och Svenskt Tenn. Svenskt Tenn har många möbler med fanér och här var uppgiften att göra något i den andan. Sebastian Hedengrahn har gjort ett litet drivhus som även fungerar som insynsskydd. Uppepå finns plats för Svenskt Tenns designer Estrid Ericssons kända ekollonvas.

3Swedes skåp med det vridna fanéret var så stiligt och lätt mot många andra tunga möbler. Tanken med den större garderoben är att det ska vara en plats för kläder du använder men inte är redo att tvättas. En plats där de får luftas och visas upp. Inga mer kläder på golvet i sukta högar alltså.

När jag går och tittar på mässor så har jag två hattar på mig. Den ena som vill inspireras och se vad som gäller i allmänhet i inredningsvärlden och så den andra hatten som är ytterst personlig, som om jag var ute på en shoppingrunda. Och en rejäl shoppingrunda hade jag lätt hamnat på om Agnes Bülow och Ateljé ALT hade kommit i min väg utanför Stockholmsmässans väggar.

Agnes Bülow har designat med en walk in closet i tankarna. Här ska inga snygga, läckra skor ställas i tråkiga kartonger på hög, nej då, de ska ställas på mässingshyllor som hängs på väggen och visas upp som de konstverk de är.

Hon har även designat fina små bord, krokar och speglar bl.a. som kan passa till ett sovrum. Mycket snyggt och mycket snyggt presenterat.

Detta var den första vändan. Nu måste jag sortera lite mera och vila ögat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.