Nu har jag hittat det – ett recept på perfekta frukostfrallor! För visst är det väl så, att man vil ha nybakat bröd på morgonen men att ställa sig och sätta en deg är kanske inte det man förknippar med en vilsam morgon. Men nu ser ni, med lite planering kan man lätt få till det där nybakade brödet utan att behöva anstränga sig det minsta eller gå upp i ottan.
Kalljästa frukostfrallor
Tricket är att man fryser ner de ogräddade frallorna och tar fram de man vill ha kvällen innan och låter tina i kylen över natten. Fast en timmas jäsning i rumstemperatur innan gräddning krävs i och för sig.
Recept på perfekta frukostfrallor
Ingredienser
500 g mjölk
60 g jäst
900 g vetemjöl
50 g rumstempererat smör
25 g socker
25 g havssalt
sesamfrön
Gör så här: Blanda alla ingredienser och arbeta i en hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand i 30 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i tolv delar och gör avlånga frallor, ca 15 cm långa. Lägg i fryspåsar och frys in.
Kvällen innan de ska gräddas tas de fram och får tina i kylen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt frallorna jäsa i en timma i rumstmperatur innan gräddning. Pensla frallorna med vatten och garnera med sesam- eller vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Recept från Brunkebergs bageri
Ska testa i helgen Helena och låta dig veta hur det gick och vad vi tyckte 😉
Hoppas det faller er i smaken. Är man en surdegsälskare så är kanske inte detta grejen bara. Här snackar vi snällt, gott bröd!
Jag har ett jätte bra recept där man använder bakpulver och brödet står i kylen över natten.
Jag har annars ett bra recept som också är meningen att ha i kylen över natten:
http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena/2013/08/01/baka-kalljasta-frallor-hur-bra-ar-inte-det-da/
Men detta recept ovan är så bra för man har frallorna i frysen tills man önskar baka.
Finns ju många varianter av kalljästa frallor, men här är mina favoriter:
http://www.avocadobaby.se/2014/07/kalljasta-frallor-aka-fyllefrallor.html
Måste man frysa brödet? Kan man ha set i kylen över natten? Eller kan man efter jäst 1 timma baka direkt? Alltså inte ha degen i kyl/frys.
Hej Michaela! Nej verkligen inte, det är bara ett tips. Gör precis som du säger; jäsa och sen grädda.
Lycka till!
Hej Micahaela. Oj vad svårt jag har att svara dig. Svarade via mobilen men det verkar inte ha registrerats… Nu kommer tredje försöket…
Nej, du behöver inte frysa det utan det är bara ett tips för att du ska slippa sätta en deg på morgonen. Lycka till.