Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 december, 2014

Smällkaramell som smäller snygghögt

En jul utan smällkarameller är inte en riktig jul. Mer tydliga julsymboler är väl tomten och granen men sen så kommer nog vår prassliga kompis.

En smällkaramell av gammal toarulle har nog alla gjort, antingen på förskolan eller i skolan. Inget fel på dem men de kanske inte kvalar in i snyggdivisionen. Och för att göra mer vuxna varianter så tycker jag man ska strunta i toarullen. Inte många som fyller karamellen ändå. Och sen tycker jag smällkarameller med fransar bara åt ett håll, så att den hänger lodrätt, är himla snyggt.

Ett annat alternativ till att göra smällkaramellen lite mer stylish är att byta ut bokmärket mot spetsigt tårtpapper. De jag använt här är tårtpapper som är passande för långsmala eclair. När jag hittade dem i en mataffär i Berlin så tänkte jag direkt att de ville jag ha till årets smällkarameller. Om man använder små, runda tårtpapper blir det snyggt om man viker det på mitten och har en halvmåne på vardera sida av karamellen.

Gör så här: Måtta på silkespapper i valfri färg med det papper/märke som ska vara på smällkaramellen. Vik i hop silkespappret på längden så det blir en lång tunga av silkespapper i flera lager. Ju mer papper och fler lager – desto mer fransar blir det. Tänk bara på att det ska vikas och klippas så det kan bli svårt om det blir för tjockt.

Klipp till ett långt snöre och lägg i överkant på baksidan. Vik över pappret och tejpa fast

Limma på det märke eller papper som ska vara på karamellen. Klipp upp sidokanterna.
Vik nu små dragspelsveck ända upp till det påklistrade märket.
Tryck i hop dragspelet och klipp sedan smala remsor av det vikta dragspelet. Mitt blev så tjockt så jag fick dela upp det och klippa lite i taget.

Separera försiktigt nu varje frans för att skapa den där riktigt yviga smällkaramellen.

Dessa har jag som dekorationer i hemmet och inte i granen. Det blev de för stora för

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.