Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 februari, 2021

Sockriga mönster ger vackrare mördegskakor

Älskade mördegskaka! Så underbar kaka på alla sätt. Jättegod precis alltid och dessutom så rolig och tacksam att göra mer med.

När jag målade mönster och motiv på dem här om dagen så passade jag även på att göra mönster med socker. Ja, som en variant på brysselkex vilket är hel mördeg rullad i rosa socker och sedan skurna till kakor.

Så att istället för att rulla degen i rosa socker så gör jag alltså mönster av det färgade sockret på dem med hjälp av köksredskap.

Blir riktigt effektfullt. Kanske du hittar fler saker att göra mönster med i ditt kök?

Recept mördegskakor

Ingredienser
250 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

strösocker
hushållsfärg

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Rulla degen till en lång jämn korv och rulla in i plastfolie, låt vila i kylen i 30 minuter.

Häll socker i en bunke och droppa i hushållsfärg, lite i taget och bland väl mellan varven. Har i mer färg om färgen behöver bli starkare.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. Skär i skivor, ca 5 mm tjocka, och lägg på plåt med bakplåtspapper med bra med luft rum om. Lägg på något plant, tex en stekspade, med håligheter. Strö över det färgade sockret och lyft försiktigt undan köksredskapet.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska få lite färg i kanterna men är klara när de fortfarande är ljusa samt att de är riktigt mjuka när de kommer ut ur ugnen.

Jag bli ju nu sugen på att leta gamla köksredskap på loppis för att hitta fina mönster.

Fler saker att göra med mördegskakor:
Måla på dem med hushållsfärg
Syltkakor – som hjärtan
Pressa vackra mönster
Färga degen och skapa “karusellkakor”
och till och med:
Dödstjärnan (från Star Wars)

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.