Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 december, 2015

Julaftonen i bilder

God fortsättning på julen! Hoppas ni mår bra och har haft en finfin jul på alla sätt. Att tomten var generös och maten smakade toppen.

 

Julaftonen här hemma blev så där mysig och god som vi hoppades på. Tyvärr bjöd ju inte vädret och naturen på någon vidare julstämning men det var väldigt vackert ändå. En promenad till stranden gav ändå frisk luft och faktiskt lite sol på nosen. När vi var där kom ett glatt gäng på fem stycken vinterbadare iförda badrock och tomteluva. Mycket oväntat och något jag aldrig, aldrig själv skulle tycka var någon bra idé. Vill helst ha 23 grader minst…

Efter en lika frisk promenad hem var det skönt att tända ljus och lyssna på julmusik för att komma in i den totala julstämningen. Delar av släkten trillade in på eftermiddagen, lagom till “Kalle”. Jag ser att jag blivit som min mamma – jag ser början av Kalle Ankas jul för att sen gå till köket för att påbörja middagen.

Det religösa inslaget i vårt firande brukar endast vara den självklara julkrubban. Har faktiskt tre stycken i min samling. Men min mamma blev inspirerad av gårdagens avsnitt av julkalendern och gjorde en Stina Ekblad. Ni som som såg avsnittet förstår vad jag menar. Lite mer jul blev det nog allt.

Juldukningen är den samma från år till år. Här är det svårt att få in nymoderniteter och trender. Dukningen går i rött och guld. Julduken kommer från Marimekko och de stora träljusstakarna är från min farfars barndomshem (tror jag). Tallrikarna är från makens släkt. De senaste åren har jag alltid haft röda anemoner som julblommor på bordet. Adderar på små röda och guldfärgade julgransljus i olika små ljusstakar.

Och tänk – tomten hittade till oss också!

Julbordet var stort, rikligt och bara från havet. Jag återkommer med en full innehållsförteckning.

Här är jag och lillkillen! Hej hej! Och jag säger som syrran till Hugh Grant i filmen Notting Hill: Om man inte har mycket hår – addera fjädrar!

Sen var det “var så goda!”

Sen var det paketutdelning och gottabordet intogs. Tror jag överträffade mig själv i år vad det gäller det söta.

Och är så glad för den lilla bordsgranen. Där har jag levande ljus och mina blå grandekorationer.

På öppna spisen hade jag ställt juldekorationer i färgerna svart och guld/mässing. Men främst många levande ljus.

Till efterrätt serverade vi mandelmusslor med grädde och hjortronsylt. Det är nog ändå den godaste juldesserten!

Sen spelade vi spel tills timman blev sen. Stöp i säng glad som ett barn. Tack kära familj för en underbar jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.