Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 december, 2017

Tips & allt om amaryllis

Amaryllis måste vara drottningen av julblommor! Rakryggad, maffig och lämnar ingen oberörd. Även en julblomma som håller år från år och gärna då med olika färger som plockar upp rådande trend. Ni har väl inte missat att det är den rosa/aprikosa/laxfärgade amaryllisen som är den hetaste 2017.

För inte så länge sedan var det vit amaryllis som var rätt. Och gärna i en högbukett ihop med vita liljor. Inte så hett i dag.

Ganska roligt egentligen hur amaryllisen har blivit en julblomma här i Sverige då det är en ytterst somrig blomma på andra sidan jordklotet. Ja, för det är ju så det är; på södra halvan av jordklotet, där amaryllisen kommer ifrån, är det nu sommar och den blomstertid nu kommer… Då skickas de hit för vi vill ha blommor i vårt kala, kalla Sverige. Amaryllisen tror det är sommar på de elementuppvärmda fönsterbrädorna i vårt land men vi tänker på julskinka och tomtar när vi ser den.

Tips för amaryllis

Tänkte dela med mig av de tips jag har för att få amaryllisen att blomma, frodas och njuta av så länge som möjligt.

Välj snittamaryllis

Ja, här kanske jag svär lite i julekyrkan men så många gånger jag köpt amaryllislökar och blomningen har varit ytterst otajmad. Med snittamaryllis från blomsterhandeln så har du väldigt goda chanser att få dem att blomma precis när du vill.

Nyp bort ståndarna

Det är så häftigt att se en amaryllis slå ut. Går så galet fort. Det kan vara så att den kan slå ut medan du sätter på en ny kanna kaffe. När du tittar på blomman igen, med ny kopp kaffe i handen, har en stor blomma slagit ut. På den så ser ståndarna inte ut att vara så farliga men bara någon timme senare är de helt mjöliga av frömjöl. Kommer det där frömjölet på ett blomblad blir blombladet skadat och vissnar fortare än de andra. Så nyp/knipsa bort dem så fort du kan så får blomman stå vackert in i det sista.

Ge snittamaryllisen stöd

Oftast säljs snittamaryllis med en lång blompinne instucken inne i stängeln. Stängeln är lång och då den börjar slokna går det fort om man inte är vaksam. Blompinnen råder bot på detta. Se bara till att blompinnen inte sticker hål på stängeln inne från eller ruttnar.

Alternativt att du väljer en riktigt hög cylindervas där hela stängeln får stöd av vasen.

Sätt gummiband runt änden

Det förhindrar att stängelns ände delar på sig och krullar upp. Det är något som påverkar amaryllisen och kan förkorta livstiden för den.

Byt vatten ofta

Amaryllisen kan stå länge och med det blir den känslig mot bakterier i vattnet. Den mår bra av att få fräscht vatten regelbundet och kan då stå längre.

Häng amaryllisen upp och ner

Inte många blommor som klarar detta men amaryllisen gör det! Häng din snittamaryllis upp och ner och fyll på med vatten i röret som blir i stängeln. Det vattnet klarar hålla blommans törst nere.

Detta trick såg jag för massa år sedan och sen försvann det. Förra året kom det tillbaka och syntes överallt. T.o.m. att lökarna hängdes upp och ned. Men de vill växa uppåt så då böjer sig stängeln.

Välja amaryllislök

Här är det big is more. Som oftast gäller det faktiskt när det kommer till amaryllis – ju större lök, desto fler stänglar och ju fler stänglar desto fler blommor.

Kontrollera att knopparna har växt upp något från löken. Det är ett bra teckan på att löken har vaknat och är på väg upp.

När amaryllisen har fått växa sig hög vill den ha sällskap av något som håller den uppe. Finns många speciella blompinnar för amaryllis idag. Kan tycka att en långa, ganska rak pinne från trädgården/skogen kan klara det hela minst lika bra. Och gratis.

Vattna ytterst sparsamt

Amaryllisen har mycket av den kraft den behöver redan laddat i löken. Det går bra att vattna när knoppen är låg men när den sedan sätter fart är det bra att bara låta den vara. Om den vattnas är det bara stjälken och bladen som blir glada och drar iväg.

Få amaryllis att slå ut snabbare

Julen närmar sig och dina fina amyrillisar verkar inte slå ut. Ställ då kruka och blomma nära element så den får värme vilket kan ge den en växtskjuts.

Pausa amaryllis, stoppa växten

Gör exakt tvärt om mot ovan. Ställ kallt och mörkt som i en matkällare.

Slutet är nära – ge amaryllisen ett värdigt liv…

Slokar stjälkarna? Knipsa av amaryllisarnas blomkronor och ställ i låga vaser eller vattenglas. Blir till fina bordsdekorationer som tar för sig väldigt mycket.

Kan leva vidare till nästa jul

När de blommat färdigt knipsas stjälken bort medan de gröna bladen får leva vidare. Det blir nu som en grön krukväxt som du tar hand om på just det sättet- vattna och ge näring, ställ inte för ljust.
Sedan på hösten ska den förberedas genom att du slutar vattna i september och, kan kännas galet, låta vissna. De torkade bladen klipps av och du har en ny amaryllislök! Ställ mörkt och plocka fram igen månadsskiftet oktober-november och planterar med ny frisk jord och livet börjar om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.