Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 december, 2017

Tipset! Stryk din duk utan strykjärn

Kan man stryka dukar utan strykjärn? Absolut! Med ett väldigt enkelt knep får du på nolltid en helt struken duk på matbordet.

Jag dukar ofta och gärna som du kanske märkt om du följt mig. På matbordet ligger alltid en vaxduk som då klarar familjens köttfärssåsmiddagar men att ha “finduk” gör ju vilken middag i veckan mer härlig.

Som barnfamilj blir det ju rätt många fläckar. Att tvätta ofta och sedan även stryka den stora duken kan bli rätt drygt. Halvera jobbet och skippa strykjärnet!

Ja, för du får en helt “struken” duk ändå om du använder blomsprutan!

Stryk din duk utan strykjärn

Lägg din duk på bordet. Observera att duken måste vara 100% naturmaterial. Bomull, lin eller blandning. Spruta med blomsprutan med den mjukaste inställningen så det blir som ett tunt, lätt regn över duken.
Låt sjunka in lite och stryk sedan ut från mitten med händerna. Stryk och liksom tryck ut samtidigt så duken sträcks. Vips är duken helt struken.

Och kanske att detta sätt är bättre än om man använder strykjärn då fibrerna i duken inte pressas av det varm järnet.

Som i min duk här ovan, som är en bomull/lin-blandning med lite grova linknotor inne i duken, syns dukens naturliga skönhet komma fram bättre än om de hade pressats.

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.