Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 maj, 2018

Båtluffa i Grekland – Antiparos, Cykladerna

Och då fortsätter jag min båtluffarguide och reseberättelse från Grekland. Del 1 med starten i Aten kan du läs om HÄR. Mina tips på planering och packning kan du läsa om HÄR.

4 öar blev det förra året och första ön blev Antiparos som är en av mina absoluta favoritöar i Cykladerna. Varför ön heter Antiparos är för att den ligger mitt emot Paros. Paros är en större ö och en ö många någon gång passerar under sin båtluff då den är en av de mest trafikerade hamnarna i ö-gruppen Cykladerna.

Jag har varit på Antiparos 4 gånger tidigare och det lär bli fler gånger för ön har så mycket att ge. Olika stränder varje dag, nya restauranger varje kväll och ett lagom stort myller av folk att glo på medan sippar på sitt grekiska kaffe om kvällarna.

Efter den stora, stora färjan från Aten klev vi av på Paros för att snabbt gå till den lilla båten som går en gång i timman över till Antiparos. Skönt att lämna den stora färjan och gå ombord på denna luftiga, enkla och ibland skumpiga båt. Mer som en större fiskebåt.

Köper biljett ombord och lämnar ryggsäckarna inomhus för att sätta oss på däck och leta efter fiskar i havet i väntan på avfärd.

Efter ungefär 45 minuter går vi hamn på denna söta, vänliga ö.

Rum, lägenheter & hotell

Har du inte bokat rum finns det några rumsuthyrare som hojtar men inte många så att ha bokat innan är att föredra. Det är ett tips överlag när det gäller små öar som då har få hotell och rumsuthyrare.

Kostas Teacher Här försökte vi få rum nu i år men gick bet. Bra läge och fräscha rum. Nästa gång!
Artemis Ett lite lyxigare hotell som ligger längst till höger i hamnen och krypavstånd till en barnvänligt långgrund strand.
Paris Rooms Här bor du enkelt men med allt du behöver. På hamnpromenaden med utsikt över hamnen och precis nära stora bygatan. Mitt i smeten men ändå bredvid. Vänligaste ägarna, ett brödrapar, tar hand om dig på bästa sätt. Förra årets boende.
Hotel Antiparos Här ska vi bo i år. Precis det där enkla, typsikt grekiska rummen med precis det man behöver. Bra centralt läge och bra pris.

Vill du leta efter rum och hotell på Grekiska öar ska du inte bara ta till de stora bokningssidorna i ditt letande då många små rumsuthyrare inte har råd att vara med på dessa. Jag har tagit till google-sökningar, recensioner på TripAdvisor och bildsökningar när bokningssidor sagt att det inte finns lediga rum på ön. Då fått direktkontakt med rumsuthyrare och det har visst funnits lediga rum. Det är lite av ett detektivarbete.

Ön är liten och hamnstaden är lagom liten. Perfekt för barnfamiljer vilket märks för här är det full fart med glada, springande barn i alla gränder.

Staden är uppbyggd av smala små gränder och det är rätt så bilfritt (men se upp för moppar) så här går man runt på kvällarna i sakta mak.

Hamnstäderna i ögruppen Cykladerna är uppbyggda som labyrinter med smala, vindlande gränder vilket ibland kan vara förvirrande. Jag har hört att städernas uppbyggnad var för att vara som skydd mot pirater som skulle gå vilse  när de försökte ta sig in i staden. Sant eller inte? vet ej. En annan kanske mer logisk förklaring är att med de vindlande gränderna står staden pall mot hårda vindar från öppna hav. För det kan jag lova – det kan blåsa i den grekiska övärlden.

 

Färskt!

Vi bor alltid i lägenhet när vi båtluffar och då med ett litet kök i rummet. Ugn har vi nog aldrig haft men kokplattor så mat kan vi tillaga och det vill man när det finns så många härliga råvaror på gator och torg. Härliga frukostar med yoghurt, frukt, nötter och rinnande honung är ett måste.

I hamnen är det fiskmarknad tidigt om mornarna, den ska man inte missa.

 

Restauranger på Antiparos

Det finns så många fina restauranger och tavernor så egentligen kan man ta första bästa man trillar på. Här är de som vi gått på och de jag gärna besöker igen

Avra Restaurant Ligger längst till höger om hamnen (med staden framför sig) och i svängen. Fantastisk liten fisketaverna med personlig service. Uteserveringen ligger på kajen så barnen låg mest på mage och letade fiskar mellan mattuggorna och hittade kompisar på två sekunder.

To Kentpiko står det på skylten och på menyn men är inte helt hundra på namnet. Namnet To Kentro har också förekommit. Ska förklara var det ligger: den stora huvudgatan/gågatan som går genom hela stan kommer upp till en ganska stor öppning som är både ett torg och en korsning. Mitt på platsen finns ett stort träd. Runt om här finns flertalet barer och uteserveringar och den jag vill tipsa om heter alltså To Kentpiko, eller så står det i alla fall på skyltarna.
Här sitter gubbarna med sina radband, skvallrar, dricker ouzo och spelar backgammon och verkar ha all tid i världen. Du blir smittad och lär sitta här länge och beställa in meze efter meze (smårätter att dela). Beställ dakos, ett rätt torrt bröd med hackade tomater och Antiparos egna variant på fårost (inte lika salt som feta) och så då en generös mängd grekisk olivolja på. Beroendeframkallande!

Sifneiko Café Jag blev tipsad om detta ställe av Ulrika/Seventeendoors som jag sammanstrålade med på Antiparos. Jag hörde solnedgång och pizza och det räckte för mig att bli lockad. Med den vackraste solnedgången framför sig och helt magiskt goda pizzor eller traditionell grekisk mat njuter man länge av kvällen här. Och det finns en stor lekplats för barnen så när de inte tycker det är superintressant att se på en sol som rör sig en millimeter i sekunden finns det massa att göra och leka med.
Sifneiko ligger “på andra sidan” så om du går stora gatan rakt genom staden kommer du fram till restaurangen så småningom. Om du inte fastnar på vägen för det ligger många fina tavernor och restauranger på samma gata.

 

Grottan

Den största sevärdheten på ön är droppstensgrottan. Eller “Cave” som chauffören skrek ut när bussen stannade vid hållplatsen.

Högt, högt upp på ett berg finns en ingång till en djup grotta, hela 85 meter djup, med en imponerande upplevelse för både stora och små.

Med ordentliga trappor, ledstänger och staket går man ner, ner, ner till den otroliga grottan. Och så skönt att få svalka sig från den varma solen utanför.

Det går inte att bli något annat än helt tagen av denna upplevelse. I grottans tak är det fullt av droppstenar, stalaktiter.

Idag är det förbjudet att röra stalaktiterna men tidigare besökare har satt namn och datum eller vad sägs om klotter från 1673 och 1876. Helt fantastiskt.

Efter en tur på de 85 metrarna ner är det dags att klättra upp igen. Det finns information vid entrén att de inte rekommenderar personer med dålig kondition att göra denna tur. Men det kanske är att överdriva för mina små barn och deras korta ben klarade det fint.

Glöm inte att stanna upp och se på den fantastiska utsikten när du kommer ut från grottan. (Ön som syns i horisonten är Sifnos, vilken vi ska till i år.)

 

Stränder på Antiparos

På Antiparos finns det bra kollektivtrafik och bussar går till många stränder över hela ön. Ha bara koll på när de går så är det väldigt smidigt sätt att se hela ön. Bil och moppeuthyrning finns det också i hamnen. Sedan finns det flera stränder på gångavstånd från staden så det är enkelt att ta sig till blåa, svalkande bad.

Agios Giorgios är en strand för avkoppling och enkelhet. Med buss från Antiparos hamn åker man över ön (via grottan) till denna lilla småbåtshamn. En vacker strand utan solbäddar och parasoll, bara vacker strand med några träd att ha som skugga.
Vid stranden ligger några tavernor som är väl värda ett besök. Här hänger bläckfisken på tork och i vattnet nedanför är det fullt av fiskstim vilket var kul för barnen att titta på och undersöka i väntan på maten.

Finns det inga parasoll får man skapa skugga själv. Och att få sova i skuggan är väl bland det mysigaste som finns.

Campingstranden/nakenstranden på gångavstånd från hamnen är nog min favoritstrand. Ja, inte för nakenheten i sig kanske utan den vackra stranden, underbart turkosa vattnet och den ljuvliga butiken/serveringen på campingen.
Mitt emot stranden ligger en mindre ö som man kan simma eller gå över till så vattnet här mellan är lugnt och barnvänligt. Mycket att titta efter med cyklop.
Ja, det är en öppen nakenstrand så det ska man vara beredd på men det är inte så många som kör full monty ändå.

Agios Spyridonas ligger i änden av hamnen till höger och är en väldigt barnvänlig strand. Långgrund så det förslår. Perfekt för riktigt små barn. För den vuxne blir det en väldigt lång promenad för att det ska komma vatten över knät och det blir väldigt varmt i det grunda vattnet.

Soros Beach är en mer ordnad strand med solbäddar och parasoll. Vi hade tur och fick ett parasoll med solbäddar för de bokar man tydligen i förväg. En väldans bra grej är att du får ett armband med ett chip för att öppna ett litet kassaskåp som sitter på parasollets pinne. Simma med värdesakerna i trygghet alltså.

Och på Soros finns en riktigt härlig restaurang. Stor restaurang och stor loungeyta med stora kuddar att mysa i.

Glyfa Beach är en liten strand med några få parasoll och solbäddar. Här hamnade vi förra året av en slump och det var bara vi 5 plus ett gäng äldre italienare. Tvärs över gatan finns en lugn mysig taverna Big Blue.

Frappe – den grekiska kalla kaffedrinken som funkar alla timmar på dygnet. Men be om en som inte är så söt då det annars lätt kan vara sött som en efterrätt.

 

After beach på balkongen

Något jag längtar till i Grekland är den där stunden mellan dag och kväll, nyss hemkommen från stranden och ett lugn infinner sig. Alla duschar av sig saltvatten och sand och sedan är det soft sommarmusik och gott att äta på balkongen. Stora solmogna tomater, oliver, nötter, salami, chips, tzatziki och svala drycker. Detta är något som vi måste ha varje dag, denna stund.

 

På kvällen på Antiparos

När middagen är uppäten är kvällen långt från över i den här fiskebyn. Gå längs med strandpromenaden, strosa i de upptända gränderna med en glass i handen och titta på allt folk, sitta på ett café med en kopp knallstarkt grekiskt kaffe och spela backgammon som finns där, gå från hamnen genom staden till andra sidan där solen går ner i havet.

Antiparos är en ö som många skandinaviska familjer reser till så barnen hittar snabbt kompisar i varje hörn.

Vi tackade Antiparos för denna gång och packade våra ryggsäckar för att ta den första färjan nästkommande morgon till Paros. Nu skulle vi till Naxos för två nätter. Den ön och vår resa där återkommer jag med i nästa Greklandsinlägg.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.