Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 april, 2018

Båtluffa i Grekland. Första stoppet – Atens hamn, Pireus

Då ska jag (äntligen) påbörja min rapportering av vår båtluff i Grekland, i ögruppen Cykladerna. Det var förra året jag och hela familjen tog våra ryggsäckar och hoppade från ö till ö under 15 dagar. Läs mer om den resan 2017 i kortfattad version HÄR och HÄR kan du få tips på planering och packning för en båtluff i Grekland. Och i år åker vi tillbaka och utökar till 18 dagar för förra året kändes det för kort med 15.

Ska i inlägg efter inlägg här gå igenom resan och ge tips för varje ö. Börjar med det som de flesta frågar mig om: hur det går till i Atens hamnstad Pireus.

För att gå på två viktiga saker från planeringsinlägget att ta med: boka färjor och boenden innan ni lämnar Sverige. När jag luffade förr om åren fanns inte internet i den utsträckning som det gör idag så då skedde allt på plats i hamnen – både köp av båtbiljetter och att hitta rumsuthyrare. Så kan det funka nu med men inte lika mycket plus att det är skönt att ha allt klart så man är garanterad bra boenden, speciellt med små barn. Läs mer om bokningarna i planeringsinlägget.

Pireus, Atens hamn

Det finns två hamnar nära Aten; Pireus och Rafina. Jag har aldrig använt hamnen i Rafina så jag kommer ge mina tips runt Pireus.

Från Atens flygplats går en buss som heter X96 precis utanför ankomsthallen och den går rätt regelbundet. Vid hållplatsen finns en liten kur där du köper biljett och bussturen tar dryga timman. En gång tog jag taxi och är rätt övertygad om att vi blev lurade på en massa pengar så nu är det alltid buss…

Vårt flyg till Aten landade rätt sent på eftermiddagen och med det är det inte många färjor att hinna med från Atens hamn, Pireus, så då är en första natt i Aten eller i Pireus att föredra. Och det är faktiskt att föredra för det är tidigt i arla morgonstund som de flesta färjorna går och då finns det chans att hitta en färja som går till just den ö du vill till.

Pireus andas och lever i samma takt som färjorna. Känns som alla kan tidtabellerna utan och innan. Vi sa att vi skulle till Paros nästföljande dag till servitören på vår restaurang vi var på och han visste exakt vilken avgångstid, hamnplats och rederi. Och detta gäller även för hotellen så många hotell erbjuder shuffelbuss till hamnen från hotellet vilket är fantastiskt. Så tidigt på morgonen är det inte lätt att göra rätt och hitta till rätt kajplats i denna enorma hamn samt att med små barn är det fantastiskt med busstur för korta, trötta ben.

Vi bodde på Hotel Phidias som ligger stenkast från småbåtshamnen i Pireus. Efter en snabb och smidig incheckning gick vi till den hamnen och strosade längs kajkanten i solnedgången. I år har vi bokat Achillion Hotel som ligger stenkast från den stora hamnen så vi klarar oss utan shuttlebuss

Här ligger det en massa restauranger och tavernor. Lite möra efter den långa och väldigt varma resan slog vi oss ner på nästan första bästa, det enda vi verkligen visste att vi ville ha var en fiskrestaurang. Nu skulle vi äta bläckfisk som vi längtat så efter, så länge.

Lyckades träffa rätt och njöt god middag i solnedgången. Nu började vi fatta att vi verkligen var i Grekland och på väg.

Tillbaka till rummet, via glasskiosk och lekplats, för väckarklockan skulle sättas på  05.30.

Ett trött gäng tidigt, tidigt på morgonen men taggade som få i väntan på hotellets buss.

Hamnen kan kännas skrämmande. Bussar, bilar, lastbilar, massa människor, trafikpoliser överallt som blåser i visselpipor åt allt å alla och så då ett gigantiskt hamnområde med otaliga enorma färjor. Men det är här som det är så bra med dels hotellbussen där personalen redan kollat med oss vilken färja vi skulle ta och slussade oss till rätt biljettkur.

Jag börjar med att hämta biljetterna i biljettkuren som skulle ta oss till ön Paros, sedan ställa oss i kö för att gå på färjan. Man går på i aktern av färjan bredvid alla bilar, bussar, lastbilar och motorcyklar. Det är ganska tumltartat, speciellt för de små som möter allt för första gången.

Men bli inte avskräckt för i detta kaos finns det ett enormt välfungerande system. Det är som att man följer en ström som bara far i rätt riktning.

Vi väljer att luffa med ryggsäck just för tillfällen som dessa, att ha koll på bagaget och ha händerna fria.

När man kliver ombord visar personalen var du ska lämna ditt bagage, ordnat på vilken ö du ska till.

Väl på färjan är det så lugnt och skönt. Folk sätter sig precis överallt och det uppstår grupperingar. Folk ligger och sitter på golven, flytta stolar och skapar plats för det är ju nu ett antal timmar vi alla har framför oss ut till öarna.

Färjorna är supermodernt med rulltrappor, fina serveringar och god mat. Flera caféer över hela färjan.

Det tidiga morgonljuset är skönt och ofarligt men senare blir strålarna starka. Solen tar enormt och för oss som kommer från ett solfattigt Sverige där vi inte hunnit få så mycket solbränd hud som kan skydda. Värt att tänka på väl på färjan.

Njuta av resan, den fantastiska horisonten, och semestern som precis börjat. Vi reser utan iPads och skärmar så här finns tid för läsa böcker och serietidningar, promenader på båten, rita och pyssla i böcker

Sen helt plötsligt är det dags att gå av och gå ner till bryggan.

Här är det återigen ett kontrollerat kaos. Den stora landgången fälls ner innan färjan ens lagt till och förankrats. Människor och bilar står bredvid varann.

Något barnen tyckte var lite läskigt var de höga sirener som tjöt medan landgången fälldes ner. Senare under vår semester var de så vana vid denna process så då var det inga konstigheter. Kanske bra att veta i förväg.

Sedan klev vi då av den stora färjan och vi satte fötterna på vår första ö på denna ö-luff. Och mina tårar rann ner för kinderna för i detta ögonblick uppfyllde jag nu den målbild jag hade vid min första förlossning; att nån gång få båtluffa med det barn jag hade i magen. Läs med om det HÄR.

Det första man möter när man kliver av färjan är rumsuthyrare som står bakom staketet. Har du bokat rum står din värd och antingen håller upp skylt med ditt namn eller hotellets logga. Har du inte bokat rum kan du hitta det här. Kolla på bilderna de har med sig i sina pärmar och framför allt kolla på kartan var deras hotell ligger. Vill du bo nära stranden eller mitt i staden – kontrollera detta med rumsuthyrare.

Vi å andra sidan skulle inte leta upp någon värd utan gick vidare till vår nästa färja. En liten, liten färja som skulle ta oss till Antiparos. Det skriver jag mer om i nästa inlägg. Resan går vidare.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (2)

  • Hej , kanonbra läsning för alla nya och gamla öluffare. Otroligt bra och full av bra tips. Åker på vår första nu till sommaren 2019,,flyger tlll Aten och sedan färja ut till Paros. Planerar för en övernattning på nåt av de 2 hotell du nämnde här då vi landar 21.30 i Aten. Hur bokade ni biljetterna till färjan ut ? Länge i förväg eller ? Var hämtade ni ut dessa?

  • Tusen tack, Helena!
    Jag fick svar på många frågor, det har underlättat oerhört!

    Önskar dig och familjen det allra bästa!

    Med vänlig hälsning,
    Brindusa Nastasa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.