Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 januari, 2019

Duka upp för vardagen! Välkommen till mitt bord

Duka upp för vardagen! är ett inlägg i samarbete med Cervera

Nu är vi igång eller hur? Vardagen är ett faktum och vi går mot ljusare tider. Så skönt att vara tillbaka i den verkliga verkligheten för jag ska erkänna att jag älskar vardagen.

Men lika mycket som jag älskar vardagen så älskar jag att göra den festlig. Det är just det som är tjusningen – att varje dag ska fyllas med något upplyftande och att man inte ska behöva måndag till torsdag av grått för att ta fram regnbågen fredag eftermiddag och stoppa undan den någon gång söndagkväll och återgå till grått.

Och bli inte alldeles nipprig nu och tro att det ska vara ostron och bubbel 7 dagar i veckan, nej nej. Det handlar om att bara få till något litet som gör dagen minnesvärd. Du kan duka fint utan att duka under av ansträngningen, ha ha!

Tillsammans med Cervera ska jag tipsa om saker som kan få en tisdagsmiddagens dukning att bli lite festligare utan att egentligen lägga ner mer tid.

Tips för vardagsdukningen

Först och främst: duka bordet! Lätt att i stressen-att-få fram-maten-till hungriga-barn bara lägga upp på tallriken vid spisen och sedan ställa på bordet. Men att faktiskt duka med några servisfavoriter som du inte använder till vardags gör tisdagen lite festligare. Finporslinet eller de vackra ärvda vinglasen som används för sällan ska ju användas annars är de ju onödiga.

Låtsas att du är stylist. Har du sett i inredningstidningar och i reklamblad så ser du att det inte är de mest praktiska dukningarna då det ofta är för många tallrikar för varje person. Men erkänn att det ser härligt ut?!! Så ska du äta en hederlig köttsoppa så ställ soppskålen på en tallrik så blir det på en gång lite mer fixat.

Lady och Lufsen-tricket. Nästan så det är löjligt enkelt detta tips men att släcka eller dimra ner ljuset i taklampan över matbordet och sedan tända levande ljus är ju det bästa man kan göra egentligen. Fram med så många ljusstakar du kan och ha en candle light dinner mitt i vardagen.

En höjdare i glaset. Att jobba i nivåer är alltid bra för att få den där festliga effekten och det får man snabbast genom att stoppa servetter i glasen. Du vet klassikern – ta en servett (linneservett, pappersservett eller bit hushållspapper) och gör till en strut och ställ i glaset. Kalasstämning på nolltid!

Lägg en bas. Att lägga på en duk på bordet för vardagsmiddagen är kanske att ta i men att rama in saker som ställs fram ger en bra bas och ser så där lite extra fixat ut. Ta en bricka eller skärbräda och gruppera tex salt, peppar, dressing mm på den. Och var generös med grytunderlägg. Härligt med grytunderlägg på bordet bara som en snygg detalj och inte behöver ställas något på.

Fatta karaffen. Vad dryckerna ni til vardags? Vatten, mjölk, lingondricka… Häll upp i en vacker karaff istället för den vanliga tillbringaren eller tetraförpackningen. Presentation is everything som det heter på engelska.

Växtlighet på bordet. Det är ju omöjligt att ha fina buketter på bordet alla dagar i veckan men att ha något grönskande gör mycket för känslan av att sitta vid det bordet. Lite vissen bukett från helgen funkar fortfarande men kanske du har en vacker mindre växt som kan få stå på bordet under måltiden?

 

Vardagsdukning enligt mig nu i vår

Jag fick tolka min önskedukning för våren och vardagen med sortimentet från Cervera och det gick i så klart grönskande grönt men även ljuvligt spirande rosa. Kombinationen grönt och rosa är så ljuvlig samt att årets hetaste färg är helt klart rosa.

Att kombinera olika porslinsserier ger också en härlig energi till dukningen. Tallrikar från serien Rua Nova, just nu 4 för 3-kampanj.

Grönt solrosblad, vinglas, vattenglas, bestick, smörgåsunderlägg, ljusstakar, vas, ljuslykta.

Jag har fallit helt pladask för den gröna kålserien från Bordallo Pinheiro. Vilken grå tisdagsmiddag som helst piggas upp med en sådan.

Tallriksgaranti hos Cervera

Nu ska du få höra! Cervera har nu startat en tallriksgaranti vilket verkligen gör att du kan använda ditt finporslin alla dagar i veckan. Går en tallrik sönder får du en ny hos Cervera om du visar upp kvittot på den tallrik som gått sönder. Bra va?!!

Låt våren spira!

Och vad är det bästa med våren? Att ljuset kommer åter och att naturen börjar vakna och spira. Med det är det även odlingstider. Kan inte hålla fingrarna borta från vackra krukor och hoppas att denna gång ska jag få gröna fingrar och lyckas med mina växtprojekt.

Gröna fingrar eller ej – gröna krukor är ju så magiskt vackert och ger verkligen en härligt grönskande känsla.

KrukorGrönt solrosbladvinglas, champagneglas, bestick, ljusstakar, tallrikarliten kålskål, frukostskål, muggar, förkläde.

Nu kör vi vardag rätt in i våren, eller hur??!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.