Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 maj, 2022

Så blev vår Eurovision-kväll. Vilken smakfest!!!

Att Ukraina vann i lördagens Eurovision var ingen överraskning. Kanske inte den bästa låten men helt klart den rätta vinnaren i år. Att ett väldigt sårat land får en hel kontinents stöd är en stor handling. Musik är stort. Musik förenar.

Vår kväll i vår skyddade lilla hörna av världen hade vi en härlig kväll med kära vänner, goda smaker och massa skoj. Som jag berättat (tjatat?) om så har vi en europeisk buffé vid denna musikfest. Alla som är med väljer ett land och tar med sig en rätt vilket ger ett europeiskt knytkalas. Och jösses vilken jätterolig buffé det blev!

Jag väljer, som alltid, Grekland då jag dels älskar Grekland, grekisk mat men jag plockar väl främst upp, lite krystat, det grekiska jag har i och med att mitt namn är greksikt. I övrigt finns tyvärr inga grekiska kopplingar.

Dukade enkelt för 12 runt bordet. Alla fick var sin nationsflagga och skrev placeringslista så alla fick leta upp sin flagga. Det gav alla barn lite av en geografilektion. “Hur ser Österrikes flagga ut nu då???” och “Hurra jag blev Belgien – jag älskar pommes!”

The fejs of peppen!

Maken valde Frankrike och var smart att göra snittar så han fick stå för förrätten, ståendes i köket när alla lagade sina rätter. Och du ser va??? Jag satte färgade gummiband runt glasfoten på glasen. Något covid fört med sig är att ha kolla på sina grejer.

Ostkex med brillat savarin och funnit skivad jordgubbe samt smörstekt baguette, anklever, päronmarmelad, tunt skivat päron samt riven hasselnöt.

Här är Sveriges bidrag – underbar silltallrik med allt gott man vill ha samt brynt smör! Serverat med Norrlands Ljus och snaps.

Barnen fick allihop vara Italien och göra en massa pizzor. Både gott, kul och bra aktivitet så barnen också känner sig delaktiga. En kväll och middag för och av alla.

Och väldigt kul att se hur samarbetet är. Göra tillsammans eller göra varsina hörnor? Blev båda delar.

Spanien i en panna! Paella. Nu önskar jag att jag kunde lägga på ett doftfilter här. Magiskt gott av saffran, stekt kyckling, kryddig korv och hav från musslor och räkor. Allt på en och samma gång.

Och sedan helt fantastiska hemmagjorda polska piroger. Oj så otroligt goda!!! Serverade med smetana och stekt lök.

Dryck från öst, syd, norr och väst.

Jag har nog aldrig sett en sådan otroligt knasig buffé men så otroligt kul. Och som äldste sonen sa: “Tzatziki funkar ju precis till allting” samtidigt som han bredde en stor klick på en bit pizza. Han har rätt. Men kanske att sill och tzatziki är att dra det liiiiite långt?

Och att bordet blev vackert kanske jag inte behöver poängtera? Eller nu gjorde jag ju det!

Pizzadelen till höger: “Det där inte pizza med ost. Det är ost med pizza!” sa en av kreatörerna. Beredd att hålla med.

Skål, jamas, saluti, a votre santé, cheers…

Och sen var det då dags att bänka sig i källaren vid tv.n. Och jag tycker fortfarande att denna låt är den bästa Eurovisionlåten, ha ha.

Vårt tv-rum. Trångt och stökigt. Alldeles perfekt.

Åh vad bra Cornelia var. Alldeles perfekt framförande.

Sedan åkte discolampan fram och det blev dans i vardagsrummet. Kl 02.45 släckte jag sänglampan mycket nöjd med kvällen, träningsvärken i dansbenen och att disken var diskad.

Tack kära vänner för att ni var med och bidrog till en helt fantastisk kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.