Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 januari, 2023

Boken är klar – imorgon går den till tryck!

Det har varit en sådan intensiv period senaste dagarna, veckorna. Alla bitar för min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri ska läggas, justeras, kollas och dubbelkollas, 544 bilder redigeras och texter ändras på de 240 sidorna. Så att allt blir så bra som vi önskar och vill.

Jag har världens bästa team med mig från Bonnier så det är en sådan härlig liten grupp jag jobbar med varje dag. Och jösses vad kul vi haft. Det underlättar när det är stressigt att man har kul på jobbet och kan skratta högt och flamsa mitt i allt.

Jag har delat med mig om resan på Instagram men varit sämre här vilket ju är så dumt för bloggen ligger mig allra närmast hjärtat men det har liksom kännas lite futtigt att lägga upp en bild på ett stökigt bord av massa papper utan att kunna säga så mycket mer än: det jobbas på idag med. Men det kanske borde vara mer så på bloggen?

Och apropå det: att skapa en bok samtidigt som man ska jobba som vanligt är ingen enkel ekvation. Jag behöver göra uppdrag som kunder anlitat mig till, för att dra in pengar till allt som livet nu vill att jag ska betala så som mat, el osv och för att jag älskar alla mina uppdrag så klart men det är svårt att vara så tudelad på arbetet. Att göra bok är inget som ger lön varje månad utan ger en utbetalning efter 18 månader. Så jag har inte fått betalt för Julprassel & decembermys ännu. Så då måste boken jag nu gör göras parallellt med övrigt arbete för att inte gå bankrutt. Vissa dagar har tiden inte gått ihop, räckt till och jag vet inte hur många mejl jag skickat med ett förlåt eller ursäkta senaste halvåret. har låtit som en upprepande papegoja och skämts.

Nu knyts dock allihopa ihop och jag står stadigt fortfarande så slutet gott allting gott. Eller peppar peppar… jag har inte boken i min hand ännu! Får inte vara för kaxig nu, ha ha.

Här är en rolig bild från i veckan när alla 544 bilder godkändes och omslaget likaså.

Om du varit med vid en sådan här bildredigering vet du hur väldigt små ändringar kan göra superstor skillnad. Lite ljusare, lite varmare, nej kallare, högre kontrast, mjukare linjer… Så håller man på i en evighet tills man är helt snurrig. Vad är det jag vill tänker man tillslut.

Men nu är alla bilder godkända, alla korr i texterna gjorda och allt sitter precis där de ska. Och vad händer nu? Jo jag blir så nervös så jag håller på att gå av. “Kommer de gilla boken?” ekar i mitt huvud. Jag tittar, bläddrar, scrollar och skiftar hela tiden i “så fint” och “nej jag borde ha gjort mer”. Men nu är den där och jag får nu bara åka med på resan och hoppas den landar fint hos er som önskar den. Det får tiden visa helt enkelt.

Så imorgon måndag går den till tryck och 10/3 ska den finnas i butik. Overkligt att det nu är så nära. Overkligt kul!

Comments (8)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.