Vegetariska snittar till glöggmingel känns idag som något självklart. Men det är inte många år sedan som dels det inte riktigt fanns som ett givet alternativ vid tex glöggmingel eller att råvarorna heller var speciellt välutvecklade.
Jag hittade dessa bilder i mitt arkiv för ett jobb jag gjorde för fyra år sedan men aldrig fick publicerade här, det blev bara material till dem. Så i tider av hållbarhet och återbruk så publicerar jag dem nu här i alla fall.
Tror inte den färsen jag skulle marknadsföra finns kvar så tänk ”vegetarisk färs” och välj din favorit. Observera att denna färs var redan kryddad så använder du en ren rå färs får du krydda upp med salt, peppar och de kryddor du önskar. Bästa sättet att veta hur färs smakar är att stek en liten bit för att avgöra då för rå färs inte är att rekommendera att äta…
Nedan finner du recept på vegetariska snittar: edamerfylld färsboll samt färsfylld smördegspirog.
Tips på vegetariska snittar, plockmat till glöggmingel
Edamerfylld färsboll
Ingredienser:
250 g färs
2 msk dijonsenap
edamerost
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Lägg färsen i en bunke och knåda in dijonsenap.
Dela färsen i 15 delar och platta ut dem till rundlar.
Hyvla edamer och gör mindre bitar och baka in i färsen och rulla till bullar.
Lägg i smord ugnsfast form och sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter tills färsbullarna har fått stekyta. Servera varma.
Färsfylld smördegspirog
Ingredienser:
4 st smördegsplattor
150 g färs
1-2 dl surkål
1 ägg
Gör så här: Kavla ut smördegsplattorna något och stansa eller skär ut delar till rundlar. Fördela färsen på smördegsdelarna och toppa med lite surkål.
Vik ihop, baka in i smördegen och tryck ihop ändarna med gaffel.
Vispa ihop ett ägg och pensla de små pirogerna.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn ca 20 minuter, tills pirogerna fått gyllene färg. Servera.
Ja det var ju kul att se dessa gamla bilder, hade helt glömt bort dem. Mitt bloggarkiv börjar bli välfyllt men det är ju också över 10 år jag bloggat…