Varför krångla till det – här är det samma grundrecept men det ger tre olika kakor som alla passar finfint till jul. Ja en triss i kakor kan vi väll säga.
Recept på 3 snittkakor till jul
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
Smaksättning, se nedan
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop smör, strösocker, sirap och önskad smaksättning med elvisp i en bunke.
Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en annan bunke. Häll ner i smörsmeten och fortsätt med elvispen så det blir en grynig blandning. Knåda ihop med händerna och fortsätt på bakbordet tills det blir en fast degboll.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i två lika delar och rulla till jämntjocka längder som är lika långa som plåten. Lägg längderna på plåten och platta till dem något.
Grädda mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt sedan de färdiggräddade längderna svalna några minuter innan du skär dem i sneda bitar.
Kolapepparkakor med lingonglasyr
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
Glasyr:
2 dl florsocker
3 msk citronsaft, cirka
2 msk frysta lingon
Gör så här: Blanda florsocker och citronsaft till en slät glasyr. Vänd ner lingon och ringla glasyren över de avsvalnade snittarna.
Kolasnittar med saffran
1 g saffran (2 påsar á 0,5 g)
Gör så här: Räffla deglängderna med en gaffel innan de gräddas.
Chokladkolasnittar
4 msk kakao
Pensling & garnering:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här: Räffla de ogräddade deglängderna med en gaffel. Vispa ägget och pensla längderna. Strö över pärlsocker.