Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 november, 2023

Vad doftar jul för dig?

”Vad tycker du luktar mest jul?” hör jag lillebror fråga sin syster i rummet bredvid. Jag blir alldeles varm för det är en fråga som innehåller så mycket längtan och förväntan på nåt sätt. Mina barn har väl präglats av deras jultoka till mor…

”Gran tror jag” svarar systern efter lång betänketid. Han ger omedelbart sitt svar: ”när man tänder ett ljus är jul”. Det var ingen tvekan om att han tänkt på detta sedan länge.

Vad är din doft av jul? Att skala en clementin, värma glögg, lägga fram pepparkakor, nejlikor i apelsin, tända en brasa, kastrull med rödkål är sånt som fullkomligt skriker jul för mig.

Jag skriver i båda mina böcker om att man ska ge alla sinnen en dos för att verkligen uppnå full stämning för stunden (som att jag alltid har samma solkräm vilket på en gång ger den där sommarkänslan) och vid jul är doftsinnet så viktigt. Inte så lätt att förmedla på sociala medier dock som är mest för synen…

Förra året fick jag av äldste sonen ett kit med juldoftande krämer, Spiced orange, från Bodyshop i julklapp. Hela december var jag som en vandrande Wunderbaum och doftade ljuvligt juligt. Jag sparade lite för att ha även denna jul vilket var tur då jag just fick reda på det var limited edition. Jag insåg hur jag ville ha mer av doften och gick till butiker med handkrämen jag hade kvar för att matcha med ett doftljus att ha vid mitt arbetsbord.

Efter långt och idogt letande så blev det Pomander från Diptyque (Chai från Byredo var runner up). ”Ah, nu börjar den tid på året”, sa expediten när jag köpte den. Uppenbarligen är jag inte ensam om att vilja ha denna djupa citrusdoft så här års.

Går dofterna genom skärmen? Hoppas det.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.