Ädelostgrottor med pepparkaksdeg. Det här är en helt fantastisk liten kaka som passar perfekt till glöggen. Sött och salt i perfekt kombination och med den där juliga touchen man önskar. Och hallå – den består av endast två ingredienser. Ja om du nu inte gör en egen pepparkaksdeg så klart.
Ädelostgrottorna är goda både kalla och varma men helt nybakade direkt från ugnen ger en extra touch med den då mjuka osten. Så du kan med andra ord förbereda en plåt för att sätta in precis innan det är glöggdags. Ett litet lifehack i jultid.
Ädelostgrottor. Pepparkaksdeg & ädelost
Ingredienser, ca 30 kakor
500 g pepparkaksdeg
140 g ädeslost
Gör så här: Värm ugnen till 225 grader. Dela degen i 30 delar, varje liten degbit väger ca 15 g. Rulla varje degbit till en rund liten boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Tryck en ände på en vinkork försiktigt och stadigt ner i varje pepparkaksboll så det blir en grop i dem.
Riv ädelsost på den grova sidan av rivjärnet och fyll groparna med så mycket ost det går.
Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter. Och som sagt; servera gärna varma.
Visst gillar man när det går snabbt och det blir gott??! Endast två ingredienser och du har den perfekta kakan, snitten till glöggen.