Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 september, 2021

Julen på IKEA 2021 – Något du gillar?

Julen på IKEA för 2021 damp precis ner i min mejlkorgen och jag kan ju inte bara sitta på den utan att visa upp till er som inte fått den eller låta den gå okommenterad.

Jag vet att det är många som är spända på IKEAs jul för den är alltid väldigt genomarbetad och planerad. Med de muskler denna svenska stolthet har gör att deras jul liksom sätter stor prägel. Kolla in förra året HÄR där det osade jul om varje bild!!! Så det var med stor förväntan jag öppnade upp mappen med julbilderna. “We believe the everyday should feel a little more special at this time of year” säger pressmeddelandet. Detta blir nog bra.

Men! Förlåt men så oinspirerande. Jag visar här först en bild jag gillar för att ni ska få lite mys när vi nu ändå ska prata jul men vidare…

Att IKEA går på en sval, skandinaviskt, ljus jul är ju trevligt och något många gillar men vad hände med julkänslan? Förlåt men är inte detta bara ett tråkigt påskris?

Jag uppskattar att man inte alltid tar julbilder i helt ouppnåeliga hem á la sekelskifteshus med 3,5 meter i tak och stuckatur men även en funkislägenhet kan bli mysig. En plastgran (inget fel på dem, jag har också en) i ett hörn räcker inte för att göra en hel jul.

Nyheterna för julkulorna är de jag sett i två-tre år på Pinterest. “Gör om dina julkulor till söta rävar, renar mm”.  Slingan med ljus och guldblad får dock 5 av 5 från mig. Den älskar jag.

Bildmaterielet var alltså flera olika av denna avskalade stil som fick mig att tappa julstämningen (och jag inte ville ladda ner) men sedan fanns det några som jag däremot gillade och jag absolut inspireras av.

IKEAs svenska arv med dessa fat, korgar och grytunderlägg är verkligen fina och funkar hela året men med röda äpplen och nejlikeapelsiner blir de helt ljuvliga till jul.

Färgat glas! Som det kommit tillbaka med storm! Detta är vackert och fint, funkar ju hela året de med.

Skapa din egna jul

Men det som jag dock bara TOKÄLSKAR i det material jag fick se var hur de lyfter det egenskapade julpyntet och allt julpyssel.

Visst blir du inspirera av detta? Att måla på glas, både vaser och fönster. Detta kommer bli ett pyssel vi ser i var mans hem. Förra året var just fönstermålning årets grej och syntes överallt, typ.

Även om detta är ett “köpepyssel” så är det ju så inspirerande. Älskar allt med mistel btw.

Ja, mera pyssel. Vackra tejper att skapa julkort och vackra paket med. Heja IKEA!

Till denna bild som är den enda mysiga dukningsbilden de visar upp står det: “Christmas doesn’t have to be complicated. The festive holiday season is a time for celebrating the simple pleasures – like dining with loved ones. Here are some easy decorative additions inspired by the traditional rustic charm of a Scandinavian winter home.”

Well IKEA – jag håller med om att det inte ska behöva vara svårt att duka och bjuda in men efter nästan två års frånvaro av firanden ihop med familj och vänner kanske vi just vill ha stora festdekorationer? Är det inte just i år vi vill ta i från tårna??? Jag som i år kommer ut med en julbok, läs HÄR, känns ju precis så – i år är det all in!!!

Hurra – här kommer det stora maffiga! Är det för att coronasäkra som det smackas på för fullt utomhus kanske?

Jag vill verkligen skapa ljus och julstämning utomhus i år. De som passerar vårt hus ska få sig en dos julstämning när de går på sin hund- eller powerwalk alltså!

Den skandinaviska julen på export

För oss som växt upp i Sverige är inte glögg och pepparkakor något exotiskt men då IKEA är en så stor internationell aktör så slås det på den svenska trumman för jul. Jag firade jul ett år i Washington och för att då få “vår” julmat var det ju till IKEA vi fick åka. Alltså – vi fick åka till ett möbelvaruhus för att få tag i julmat. Så otroligt rolig vändning ju!

Jag undrar hur detta säljer i de svenska varuhusen då det är samma varor egentligen du idag kan köpa på macken ju!? Men som sagt – jag älskar hur våra smaker sprids ut i världen. För våra julsmaker är ju de bästa… eller?

A Swedish cottage made of cookies – inga nyheter här va? Men jag älskar den rena looken.

Nå, vad tycker du om vad du fick se här? Julkollektionen kommer till varuhusen i oktober säger pressmeddelandet.

Comments (7)

  • Kunde tro att du skulle tycka det. Hade du varit pysselgalen som jag kanske du lutat lite över till liten-tumme-upp men jag förstår inte hur deras tankar gått här? Oroliga för Corona så better safe than sorry kanske? Bättre kan de!

 • Tänker tvärtom, att vi nu lärt oss att det viktigaste är att ses inte att det är en miljon pynt och dykningar till tänderna. Enkelheten tycker jag är positiv!

  • Jo men absolut, men enkelt behöver inte betyda vita väggar, nakna furumöbler och nakna björkgrenar. Det är där jag inte hänger med i deras styling. Men kanske att de förra året var “för mysiga” att de var tvungna att göra en 180° typ?

   Kram
   Helena

 • Men åh nej vad tråkigt det såg ut…. Första bilden kändes som ”jul på arresten”. Om jag råkar hamna på Ikea så kanske de där små hängande glasgranarna får slinka med hem och kanske vasen, men, endast om jag behöver nått annat inget man åker endast dit för. Synd, Ikea brukar ha ganska fina julsaker annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.