Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 januari, 2024

Smälta ljusstumpar till blockljus

Att smälta ljusstumpar till blockljus är ett mycket bra exempel på återbruk. Jag gissar att jag inte är ensam om att just ha ett gäng ljusstumpar efter denna tid av mys med levande ljus i varje vrå.

Jag har tidigare gjort två typer av stumpastakar:
Fat med flera stumpar
Kombinerad ljusstake och stumpförvaring

Julen är nu nedplockad här hemma men det doftar fortfarande jul… Tack vare räddat juldoftljus.

Det var när jag skulle lägga ner de röda doftljusen som varit med ett gäng år i jullådorna så tittade jag lite närmare på insidan av glaset. Väldoftande ljus på kanterna som aldrig skulle brinna då det blivit som en igloo där inne. “Synd på så himla gott doftande ljus” tänkte jag. “Men det kan jag väl göra nytt ljus av?” kom sen. Inget att vänta på, bara att testa och häpp, det blev ju jättebra. Som nytt ljus med samma goda doft fast i en mer januariskrud kan man säga.

Smälta doftljus till nytt blockljus

Jag skrapade och gröpte bort ljusbitar från kanterna. En färdig veke med bottenplatta placerades mitt i ett glas från ett gammalt doftljus. Sedan la jag ner bitarna runt om och fyllde jämt så gott jag kunde.

Hällde upp lite vatten i kastrull och placerade glaset med ljusbitarna i. När vattnet kokar smälter ljuset i glaset. För att veken skulle vara centrerad tog jag ett par matpinnar och la över kastrullen med veken mellan pinnarna.

När ljuset smält plockade jag upp glaset och lät svalna och stelna. Klart att använda och det doftade precis lika gott i sitt nya glas.

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.