Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 juni, 2018

Gör en egen stumpastake med spikar & fat

Oj vad många frågor jag fått om den stumpastake jag hade med i min dukning på presseventet förra veckan. Och så klart ska jag berätta hur jag gjort och visa mer.

Älskar pyssel och DIY’s som är så enkla att de blir klara på en kvart men samtidigt ger ett sådant smart och snyggt resultat som denna.

stumpastake

Detta är alltså en ljusstake för stumpar så allt på stearinljuset kan användas. Stumparna spetsas och kan tändas.

Gör en egen stumpastake med spikar & fat

Vad som behövs
Fat/Tallrik
Långa spikar, gärna i olika längd
Superlim

Gör så här: Börja med att se till att tallriken är helt ren och torr. Prova att ställa spikarna på fatet med spikhuvudet neråt. De måste inte kunna klara av att stå helt själva men det ger en hint om var det är helt plant och då säkrare att sätta spiken som sedan blir basen för ljusstaken.

Placera ut spikarna så det är bra med mellanrum då ljusens värme sedan kan smälta grannljusen om de står för nära. Och viktigt att spikarna inte står för nära kanten på fatet då den sista lilla stearinet tillslut ramlar av spiken.

Klicka på några droppar superlim på spikhuvudet och sätt ner på fatet. Håll fast några sekunder för att säkerställa att det står stadigt och börjar stelna. Släpp försiktigt och låt torka. Torktiden är skiftande. På mina fat kan två likadana spikar ha helt olika torktid fast de står jämte varann.

När spikarna fastnat helt kan ljusstumpar försiktigt träs på på spikarna. Under de flesta kronljus finns ett litet hålrum perfekt att sätta spiken i.

Och som alltid med levande ljus: lämna dem aldrig utan uppsikt. Speciellt med denna typ av ljusstake där den sista lilla stearinet tillslut ramlar av spiken.

Jag har en glasburk där jag lägger alla små stumpar som blir över i mina “vanliga” ljusstakar och de blir fina ihop, stumpastaken och ljusburken.

Tidigare har jag kombinerat dessa två nämnda ovan. Att själva ljusburken också blir en ljusstake. Det kan du titta närmare på HÄR.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.