Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 april, 2024

Påskafton i Ulriksdals slott & hos mamma

Vilken påsk det blev, strålande sol och värme! Idag på annandagen har det varit ett helt annat väder än på självaste påskafton som var mer som i början av maj än mars. I dag, i kylan, har jag jobbat stenhårt i trädgården så jag faktiskt har så ont i min högra arm att det gör ont att skriva dessa ord. Men det får det vara värt. Och när jag ser bilderna från vår påskafton så glömmer jag nästan smärtan. Så vi tar och tittar på lördagen istället.

Jag hade satt klockan då vi hade ett schema att följa och hinna. Inte så det var stressigt utan bara för att just inte stressa om du förstår vad jag menar. Maken lagade en helt fantastisk lammstek och jag gjorde en…

… supergod lökpaj. Recept kommer.

Som sagt lös solen helt fantastiskt ch katterna njöt. Birger hade hittat bästa platsen i solen vid påskriset. Som gjort för en påskbild.

Från ett event jag var på har jag planterat lite fröer. Och minsann har det inte kommit upp. Kors i taket.

I kortärmat spelade brorsorna basket på gatan. Vilket vårtecken!

Och jag startade trenchcoatsäsongen.

Min bror som bor på västkusten var uppe för att fira påsk med oss alla andra och vi hade stämt träff på Ulriksdals slotts handelsträdgård före själva påskfirandet.

Verkligen vår och sol i massor.

“Vi ses vid caféet” sa vi. Och där hade vi ett himla sjå att välja vad vi skulle äta. För hallå – vilken kakbufffé.

Vi hade tur. Vi kom mitt i lunchtimman och min bror var snabb att få det sista bordet för åtta. Det var fler än vi som hade tänkt inspireras av vårplanteringar och mumsa godsaker denna påskafton.

Kusiner som längtat efter varann.

Mycket vackert att se på men roligast är alla “knasiga” växter. De som är mest exotiska och som tagna ut Harry Potter-filmerna.

Men så klart mest inspirerad av allt det vackra och vårlika.

Jag köpte en låda av lite vårvackert.

Vi promenerade mot slottet och en vända där.

En tennisboll hade tagits med och med en pinne från marken blev det baseboll på de stora fälten.

Men vidare promenad innan vi skulle åka hem. Till mamma och påskafton.

Phu-pinne. Min favorit jag allt gjorde med pappa så fort vi hittade en vattendrag i ström. Släng ner varsin pinne och se vem som kommer fram först till det mål man bestämt.

Sedan var det då familjefirande av påsken hemma hos mamma. Jag tror banne mig att detta är första gången vi firar påsk ihop. Vi brukar som oftast fira jul ihop men påsk, då är det liksom alla åt alla håll och någon tradition för påsken har vi inte i min familj.

Mamma hade dukat så fint för oss 13. Det var 4 familjemedlemmar vi saknade, annars fullt ställ.

Pynt från barndomen jag minns samt så klart servett vikt till näckrosen. Den har jag skrivit om HÄR.

Jag hade på mig mitt glittrigaste glittriga dagen till ära. Rosa paljetter gillar man ju.

Kusinerna tumlade runt i soffan och spelade schack om vart annat. Vuxna ställde fram det påskknytis vi hade planerat.

Det blev ju ett helt fantastiskt påskbord.

Stunder som dessa lägger jag alltid nära hjärtat för att minnas.

Hur gullig etikett?

Och sen var hela familjen utträden i trädgården för nu skulle det bli äggjakt. Och det blev med makens tradition där man gömmer ägg åt en i taget. Sedan får personen leta som gömma nyckel men med en speciell sång alla andra sjunger. För att vet om man närmar sig ägget sjunger man mer alternativt mindre intensivt.

Efterrätten var en baskisk cheesecake. Så god.

Sedan drog dottern fre ett av alla hundra fotoalbum pappa gjort. Det satte igång en memory lane av guds nåde. Vi bläddrade i album och reste genom både 80-tal och 90-tal. Så glad att pappa gjort dessa album så vi kan minnas. Allt från vanliga vardagsmiddagar till stora jubileum. Han var bäst på det och jag vill tro att tex denna blogg är ett resultat av hans fotograferande. Att jag också vill dokumentera för att minnas. Extra fint att ha som minne när vi inte har pappa hos oss längre.

En av mitt livs bästa påskar är nu över. Jag känner glädje och tacksamhet. Jag är redo för våren och nya tag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.