Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 mars, 2021

Vika servetter som näckrosor till påskdukningen

Vika servetter som näckrosor är en riktig klassiker och nog min absoluta favoriter. Det är en enkel sak att vika och ger en jätteeffekt till din dukning. Och u kom den upp igen.

Som du vet älskar jag att duka och ville testa en jag hade i huvudet som jag tyckte kunde passa till påsk. Och just att vika servetter som näckrosor.

Inspiration påskdukning

Innan jag visar hur du viker näckrosor vill jag först bara prata om själva dukningen jag skulle vilja ha denna påsk.

Jag är helt klart villig att erkänna att gult har åkt upp högt på min “gilla-lista”. Det är inte så att jag haft massa gult tidigare men nu, nu köper jag tom gula kläder. Och så klart vill jag ha gult i påskdukningen.

Förra året hade jag blå-vit-rutig duk, som jag fått av mamma, ville jag nu ha en rutig duk i gult. Köpte tyg på löpmeter. Egentligen är ju dukningen klar där, ha ha. Så mycket påsk redan där.

Som den efterlängtade våren med sol och blåa himlar vill jag addera blått. Då åker mitt ärvda, loppade och det jag fått i studentpresent blåa porslin fram.

Så gul duk med blåvitt porslin blev det genast påsk tycker jag. Med några påskliljor i vas så är man hemma sen.

Och apropå gula blommor så går jag helt smidigt över till servetter vikta som näckrosor.

Vika servetter som näckrosor

Det är en väldigt enkel servettvikning så bli inte avskräckt för de många olika stegen. Det är bara för att jag verkligen ska visa så pedagogiskt som möjligt så du verkligen förstår. Text och bilder i stg-för-steg borde ge bra guide.

Veckla ut servetten och lägg mönstret neråt. Ta ett hörn och för mot mitten och dra så det blir en skarp kant vid viket. Gör lika dant med alla hörn.

Gå ett varv till och glöm inte att dra så de vikta kanterna blir skarpa.

Vänd på hela, den nu lite mindre servetten, och gör ett tredje varv med vik till mitten.

Lyft nu på ett hörn och dra ut den flik som finns under. Det blir som ett kronblad. Håll mot i mitten så “blomman” inte faller ut. Fortsätt med alla hörn.

Nu ska ett extra blad dras ut, lyft upp och ta ut den flik som finns där. Dra ut och håll fortsättningsvis emot i mitten. När de sista bladen är utdragna är hela blomman klar. Dra så att blomman låser sig och håller sig fast.

Om du tyckte detta var ett givande inlägg då blir jag jätteglad för ett bidrag till mitt arbete så jag ge dig ännu mer tips. [wordpay_donation_inlinecode]Klicka då Här[/wordpay_donation_inlinecode]. Tack snälla!

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.