Hemma! Blir mulad av ljust & grönt

Att komma hem efter 16 dagar är alltid speciellt. Jag minns så väl när jag var liten och vi kom hem där doften var som om det var hemma hos nån annan. Kanske för att man är immun mot sin egna doft? Att frånvaro från den då gör sig tydlig?

Det var två saker som slog mig: jisses vad grönt det är! och wow vad ljust.

Att det regnat medan vi var borta har vi fått rapporter om så att trädgården skulle vara frodig förstod vi men när kontrasterna från ett varmt Grekland till ett småregnigt Sverige var större än vad jag trott.

Sedan så var det ljuset. Det var som om vi fått ännu större fönster för det var ljust överallt. Då, alltså först efter resan, kom jag tänka på hur små och få fönster det är på de Cycladiska husen. Värmen där ska stanna ute och solen värmer ju så husen är knappt försedda med fönster alls. Och då är de ofta med fönsterluckor så tex vårt hus på Schinoussa var igenbommat.

Nu insåg jag hur enorma våra funkisfönster verkligen är.

Det fösta jag gjorde när jag klev in i köket var att ta mig en kaffe och ostknäcke. Jag älskar den grekiska maten och kan redan sakna den men en kopp av sitt egna kaffe och knäcke med svensk prästost… det är bra grejer det. Tackar maken som smart nog köpt mjölk med lång hållbarhet.

Sedan var det en tripp ut i trädgården. Första tanken var att det jag planterat i början av sommaren hade tagit över helt och hållet. Växt alldeles för mycket. Rookie mistake att odla för tätt.

Sedan såg jag hur sniglar och rådjur tagit mycket av det. J**la rådjur!

Min fina mangold! De som var så fina innan resan och jag tänkte att de skulle bli perfekta tills vi kom hem. Ja ja, nu har jag lärt mig och redan nu satsar för 2025.

Några fina ärtskidor hade de lämnat till mig i alla fall. Tack för det. Kål och basilika verkar de inte gilla så massa gott fanns att skörda ändå. Det får bli en skördemiddag på nåt sätt i alla fall.

Skönt att vara hemma. Yngste sonen hade knappt kommit hem innan han drog till fotbollsplanen och alla kompisar. Dottern försvann till bästis och kom inte hem förrän sent. Äldste sonen njöt av lugnet och läste ut sin bok. När tvättmaskinerna gick för högvarv tog jag gräsklippning. Terapeutiskt på nåt sätt.

Det som kommer ta tid att återkomma till här hemma är att få slänga toapapper i toaletten och att kunna dricka vatten direkt från kranen. Två saker man snabbt blir varse om i Grekland.

Från badrummet på övervåningen ser jag denna lille tjuv. Blir arg och ska jaga bort men inser snabbt: kanske krusbären är mogna?

Ja det var de! Ha, jag hann före Bambi.

Maken hade handlat och det enda jag ville ha var yoghurt och nektariner till lunch. Inte redo än för lagade luncher med svenska smaker  tydligen.

Så, då är vi hemma och laddar om. Akt ett på sommaren klar och sedan blir det akt två med bilresa till familjen på Gotland och i Skåne. Dags för SommarSverige.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vendela
Vendela
1 månad sedan

Vilken underbar resa ni gjort ! Härligt att få följa med ! Tack !!

Du kanske också gillar...

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x