När jag var liten bakade en av mina tre storebröder ofta jordnötskakor. Eller jag minns det i alla fall så men han minns det inte alls. Har försökt pressa ur honom receptet med det var lönlöst.
Testat mitt smakminne för att skapa den, enligt mig, godaste jordnötskakan. Tror banne mig att jag är rätt på det. Ska vara en tydlig jordnötssmak i varje bett, innehålla MYCKET jordnötter och ha en fin sälta. En perfekt jordnötskaka alltså. Så brorsan – här har du ”ditt” recept 😉
Jordnötskakor med jordnötter och jordnötssmör
Ingredienser
12o g smör, rumsvarmt
1 dl jordnöttsmör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm ssalt
1 ägg
1 msk mjöl
2 dl salta jordnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 190°, varmluft. Vispa ihop smör, jornötssmör, strösocker, farinsocker med elvisp i en bunke så det blir en fluffig sockersmet. I en annan bunke blandas mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I bunken med sockersmeten vänds ägg och mjölk i varpå de torra ingredienserna sedan blandas i. Arbeta i hop till en deg. Sen i med de salta nötterna.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och dela degen i 24 delar. Rulla varje del till en liten boll och lägg med stort mellanrum på plåtarna. Tryck till lite grann och om man önskar så kan man pressa med gaffel för att få mönster på kakorna.
In i mitten av ugnen ogrädda i cirka 10 minuter, tills kakorna fått fin gyllene färg.
Låt svalna på galler och förvara sedan torrt, eller ät upp på en gång!