Jul i London. Min resa med maxad julstämning

Det är snart ett år sedan jag upplevde jul i London. Eller jag åkte till London när julbelysning, julskyltning, julmarknader och julpyntet var på plats, så snart det gick i november. Jag har drömt om att få uppleva London i jultid i så många år och då jag arbetar med väldigt mycket jul var det på sin plats att jag och hela min firma, dvs bara jag, gjorde en researchresa dit och skoja inte hur mycket jag fick med mig i form av inspiration, stämning, lycka och julglädje. De kan det här med att sätta julstämning, de där Londonborna!

Jag har fått många önskemål om att jag ska skriva min lista för jul i London och det är så bra att jag har er som jagar på mig för då får jag ändan ur den där vagnen. Gör jag det inte på en gång blir det inte av men nu med snart ett år sedan är det väl dags!!??

Jul i London. Mina tips för härlig julstämning

Ska vi börja med det som många frågat om: var jag bodde. Jag valde Bond Street Hotel för att det låg centralt, i område jag känner till väl, nära både buss och t-bana så jag lätt kunde ta mig från och till. Då jag reste själv var det viktigt för mig att känna mig trygg och bekväm. Lite dyrare hotell än vad jag brukar välja men här var det som sagt tryggheten som fick styra.

Några tips: Ha bekväma skor för du kommer gå runt otroligt mycket. Ha ditt kreditkort som betalkort till t-bana och buss. Klä dig inte för varmt för det är otroligt varmt i tunnelbanan. Använd telefonens kartfunktion med vägbeskrivning så får du superbra tips för hur du tar dig med buss, t-tunnelbana eller promenad till olika platser. Ha helst inget att bära mer än telefon och betalkort då det är trångt och ficktjuvar är ju alltid ett gissel. Jag hade min telefon i hållare med band, specifik hållare för kreditkort, under min kappa som syns på bilden.

Ok, nu var det avklarat, nu kommer alla mina stopp, tips och juliga saker jag upplevde. Och då det är många så är jag ganska kortfattad vid varje punkt. Har du frågor får du gärna skriva dem i kommentarerna så ska jag svara.

Selfridges

Tvärs över gatan från mitt hotell på Oxford Street finns det stora kända varuhuset Selfridges och de har som många av de stora butikerna och varuhusen den goda vanan att öppna sina julavdelningar tidigt. Varuhuset är stort men du kommer snabbt se var julavdelningen är då de skyltar bra.

De har en fantatsisk del med julkort. Även om du inte skickar julkort är motiven och illustrationerna så vackra. Köpa och sätta på väggen hemma tex.

Och för allt i världen – missa inte saluhallen i varuhuset. Otroligt mycket härligt att inspireras av samt att äta. Saluhallsdiskarna med mat och matbutikshyllor varvas med servering. Jag åt lunch på ramenstället.

Liberty

Liberty är min absoluta favoritplats i hela London. Hela det här varuhuset andas jul och stämning, även utan allt julpynt är det en sådan mysig lokal som i sig inspirerar. Deras egna julkalendrar är helt fantastiska med varuhusets fasad som motiv, blir så juligt. Det översta våningsplanet förvandlas till en magisk julvärld med så mycket pynt och dekorationer så du blir snurrig.

Glöm inte att besöka matavdelingen (mer godis och konserver så att säga) och pappersbutiken, båda på gatuplan då det är mycket av julinspiration även där. Vackra papper, kuvert och underbara godisförpackningar.

Carnaby Street

Bakom Liberty ligger den otroligt kända gatan Carnaby Street. Jag reste till London med mamma som tonåring och hon älskade denna gata för det var liksom hot spot back in the days. Jag fattade aldrig riktigt grejen då den kändes rätt trött. Nu måste jag säga att den tagit ett omtag med otroligt trendiga butiker och varumärken. Alldeles för trendigt för mig dock. Som om det blev ett hopp över min generation?

Och varför jag har med den i min julista är för att det är ett ställe att inspireras till en alternativ jul. Den brittiska julen är mycket klassiskt rött och grönt, nötknäppare och plumpudding. Här hittar du en annan stil. Och massa julklappar.

Hamleys

Efter Carnaby går du ut till Regent Street och liksom ”ner för gatan”. Om du ska köpa julklappar till barn eller reser med barn så är det till Hamleys du ska till. Skippa alla andra leksaksavdelnignar på de stora varuhusen för de är inget mot detta. Hela 7 våningar av fullkomlig glädje och på varje våningsplan står det personal och demonstrerar olika leksaker, trollerisaker och pyssel.

I jultid är det som att vandra runt i en värld skapad av kombinationen Willy Wonka och Buddy från Elf. Var beredd på energinivå hög!

Regent Street

Få gator i London är mer kända för sin julbelysning än Regent Street. Denna långa, breda, svängda gata liksom flyter fram med de otroligt vackra änglarna svävande över. Lamporna tänds, går i vågor vilket gör den svävande effekten ännu starkare. Vackra i dagsljus men helt magiska på kvällen.

Det går en refug i mitten av gatan och här är det selfie-mood. Otroligt många vill filma och fota sig själva med änglarna ovanför och det är en trafikfara har jag hört. Så vänd kameran uppåt och inte mot dig…

Du kommer snabbt höra något som stör allt det vackra och det är en enorm mängd cykeltaxis som har gigantiska högtalare med julmusik nonstop. Det är Last Christmas och All I want for Christmas på repeat. Har man tendens att störa sig på ”för mycket jul” så kan det bli utslag här…

Vänd dig då åt sidan och gå in på de vackra sidogatorna för där kan man hitta saker som vacker belysning och stark dansk glögg tex… Snedda in på Swallow Street så du kommer ner på Piccadilly, alltså stora gatan, inte rondellen för du vill vidare till…

Fortnum & Mason

Välkommen in i drömjulen. För den som inte besökt Fortnum & Mason kan detta bli lite överväldigande. Till skillnad från andra varuhus där du som oftast kliver in parfymavdelningen som första möte hamnar du här i en food hall med heltäckande matta. Ett stort rum med de vackraste förpackningarna du kan tänka dig och det är så snyggt. Även den minsta lilla förpackning är designad med perfektion. Presentförpackningarnas Mecka.

Den manliga personalen går runt i jackett, dvs högtidskläder och hela huset är som att besöka Downton Abbey vilket inte försämrar upplevelsen.

Det är ett stort atrium i mitten av rummet och det går hela vägen upp till taket vilket oftast ger spännande dekorationer.

På nedervåningen är en äkta saluhall och på översta (tror jag) är den verkliga julbutiken. Ja, så det är jul precis överallt kan man tycka. Här köper du med dig magiskt gott te, en julpudding och choklad i vackra förpackningar. Och bokavdelningen ska du ge massa tid. Fantasitiskt urval av böcker. Men välj gärna detta som sista stopp för dagen då du lär gå här ifrån med tunga kassar…

The Ritz

Längre ner för gatan från F&M hittar du det legendariska The Ritz. Har du tid och budget bokar du en afternoon tea här och känner dig som om du är med i film. Annars kan du alltid bara inspireras av de vackra dekorationerna.

Hatchards

Det är något med bokaffärer och speciellt brittiska sådana. Till vänster om F&M finns legendariska Hatchards och här kan du lätt fastna i timmar. Både av böckerna och miljön.

Harrods

Ingen resa till London utan besök på Harrods men de som tidigare höll julfanan allra högst tycks ha tappat stinget helt. Vet inte om de genomgår en förändring men de senaste besöken jag haft där har varit rätt tråkiga. Placerad i källaren och utan något större engagemang men så klart ett måste. Man vill ju inte missa det då det är som sagt en instans. 2023 var inget bra år, kanske de skärpt till sig i år?

Då rekommenderar jag istället att ta en måltid här i deras food hall. Jag som reste själv vill helst äta vid en bardisk så det blir lite avdramatiserat och det är det just mycket av här. Jag åt middag på Fish ’n’ chips-stället. Lyxigaste jag ätit.

Covent Garden

Om du inte besökt Covent Garden är det lite förvirrande i början. Det är för det första inte så mycket garden över det utan mer hallar under tak. Två stora öppna hallar i olika nivåer och med korridorer mellan fyllda med butiker och matställen samt att det runt om denna byggnad är flera olika butiker, marknader och restauranger. Här varvas stora kända märken med små unika butiker och dessutom marknad med hantverk från konstnärer och designers. Och det är en utmaning att välja restaurang då det finns så många… Så med andra ord, ha tid när du besöker Covent Garden för det vill du göra. De är kända för att göra stora dekorationer och pynta rejält.

Missa inte den minimala leksaksaffären en trappa upp. Om du vill känna dig som i en Harry Potter-film så är det där.

Christmas in Leicester Square

London har många olika marknader runt om i staden. Men kanske du ska vara beredd på att det är samma saker som säljs på dessa marknader som det gör på exakt alla andra du besökt så väl som i Sverige och runt om Europa. Det är nästan fnissigt hur det är samma trädekorationer, stickade mössor, fudge, korvar och nötknäppare du hittar precis överallt. MEN, det är precis som med Kalle Anka på julafton – man älskar upprepning vid jul, eller hur? Ta en mugg varm glögg eller spetsad varm choklad och åk med!

Tända julljusen

Jag hade sådan otrolig tur att jag råkade se en reklamskylt för att det samma kväll skulle vara tända-juljusen-event i Mayfair, på Manor Street. Efter lite googlande förstod jag att varje gata, varje område i London har sin kväll där just deras julljus tänds, i november så innan december alltså.

Området/gatan stänger av trafiken, har kvällsöppet i butikerna, restauranger flyttar ut i gatan och det är give aways, mat- och dryckesstånd, livemusik och en allmänt härlig gatufest alltså. Nu är just Mayfair ett dyrt område och kanske att kvällsshoppingen i sig inte lockade mig men detta ville jag inte missa.

Jag var i god tid och folk samlades, jag fick smaka mince pie vilket jag hoppas jag slipper göra fler gånger i livet och väntade. Skulle det vara nån fanfar, signal eller så innan lamporna tändes? Nej, de bara tändes och en lätt applåd levererades från folket på gatan. Sedan var det fullt ös överallt.

Är du i London i november måste du kolla om det är en tändaljuskväll där du är. Så fantastiskt.

Ever After Garden

Vidare promenad till Grosvenor Square där Ever After Garden lyser vackert på kvällen. En enorm ”rabatt” av 30 000 lysande vita rosor där du kan få köpa en lite skylt som du skriver namn på någon du saknar och sätter ned vid en blomma du väljer. En tystnad, vördnad och ett lugn mitt i storstaden som griper tag i hjärtat.

De stora julskyltningarna

Hur vill man att folk ska ta sig till din butik eller restaurang? Du skapar en enormt häftig juldekoration folk vallfärdar till för att se, fotografera och ta selfies vid. Som Koyn och Annabel’s. Så insagramvänligt!

Nu är detta ju privata och enskilda butiker och restauranger men det verkar sprida sig för jag har aldrig sett så många enorma fasaddekorationer. Även det lilla kaffeet och butiken dekorerade stort.Vilket ju gör att hela staden liksom pyntas. Det är det som gör London till en sådan underbar julstad.

Belysning

Det är nästan svårt att hitta en gata eller område som inte har enorma mängder belysning över. Det är faktiskt helt otroligt att gå runt i staden när mörkret tagit över för det blir så otroligt effektfullt. Det ihop med de där taxicyklarna med den höga julmusiken så är det 100% jul, inget snack om saken!

Brittisk julmat

Jag skriver mycket här om butiker, varuhus och annat att besöka och se på men hur är det med maten då? Kanske för att jag reste själv som jag inte hade bokat några restauranger, och med det inte satte mig in i julmaten? Det är något som jag i efterhand har ångrat. Men jag besökte en klassisk pub, Clachan bakom Liberty, för det måste man och det är något med inredningen som också ger känsla av jul ju.

Det kan finnas paj eller kalkontallrik men det är verkligen inte som i Sverige där exakt var och varannan restaurang erbjuder julbord och menyn är helt ändrad för december och julen. De jag förstod var att man äter inte julmat innan juldagen. Att det inte finns en sådan mattradition som vi har där vi kan äta julbord hela vägen från mitten av november fram till julafton.

Men den middag jag åt på Colberts, även om stället var väldigt franskt, var underbart brittisk och om det inte var julmat var det väldigt mycket december över den smakrika kokheta pajen. Jag gick dagen efter och köpte mig en gigantisk brittisk kokbok men har ännu inte lagat något från den. Måste bli nu december!

Men om jag åker tillbaka till London i jultid ska jag absolut boka bord för julmiddag. Om jag kan hitta någon.

Övrigt

Jag hann så klart inte med allt då London är en gigantisk stad men saker som jag vet är poppis är:
Winter Wonderland i Hyde Park
Åka skridskor
Gå på julkonsert

Får bli fler resor med andra ord…

Ja det var allt för den här gången. Jag hoppas jag fick med det mesta och du som önskade tips, inspiration och information känner att du fick det. Jag tar gärna emot en kommentar så jag vet. Och om det finns frågor så ska jag försöka svara. Merry Christmas!

Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ingela
Ingela
1 dag sedan

Vilken bra guide! Datum för julbelysning på gatorna 2024 hittar man bl a här:
https://plantriplondon.com/christmas-lights-in-london-dates/

Maria
Maria
1 dag sedan

Du hade alla mina favoriter med! Alla! Min mans favorit är Savile Row. Jag har älskat London sen mitt första besök. Finns mycket man höjer ögonbrynen över i London och England, men som man trots allt har överseende med och accepterar. Det är så här det är och det är så här det ska vara. Har så oändligt många fina minnen från London och England. Vi bodde i London åren 1996-1997. Så glad och tacksam för den tiden. Trots galna ko-sjukan som just då florera. Min svägerska som är engelska och bor i England tycker att allt pynt här uppe… Läs mer »

Du kanske också gillar...

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x