Hur firar man juldagen? Vad äter man på juldagen? Här tycker jag det är lite olika bud och traditoner. Jag har själv inga tydliga ritualer och rutiner för juldagen med mig från barndomshemmet. Juldagen var en dag av mys, lugn och det-blir-vad-det-blir. Kanske middag med släkt, kanske hälsa på nån. Medan min make har väldigt tydlig tradition där juldagen kanske var mer uppstyrd än julafton. Man skulle klä upp sig, äta stek med hasselbackspotatis. Så när nu makens släkt skulle komma på juldagen blev det just detta.

Började med att servera en ny favoritdrink, väldigt julig sådan; tinto de invierno, i soffan för att sedan slå oss ner vid bordet där förrätten var serverad.

Smetana, finhackad lök, löjrom och forellrom, färskmalen svartpeppar och toppad med friterad kapris. Allt serverat i gamla ansjovisburk. Ja jag har samlat genom åren och har nu uppåt 20-22 stycken.

Enligt makens juldagstradition ska dukningen gå i vitt, blått och silver men då julduken helt mirakulöst klarat sig från julafton så tyckte jag det var synd att inte använda den igen. Det är ju annars bara en gång per år den används.

Så det blev en lillejul kan man säga då det var samma dukning som julafton. Men som sagt; galet att ha så fina älskade saker och bara använda så få gånger.


Rådjurssek, hasselbackspotatis, kokad brysselkål, gräddsås, gele och pressgurka. En juldagsmeny som inte går av för hackor.




Sedan glömde jag ta bild på svågerns chokladfondant till efterrätt. Kanske för att jag blev helt golvad av den fantastiska smaken. Det var verkligen en perfekt avslutning på juldagen.

Som man så gärna gör vid helgdagar så spelar man brädspel. Svärfar hade med sig Hint.

Perfekt spel för alla åldrar och att spela i lag.

En underbar juldag lades till minnesarkivet. Och julens sköna dagar fortsätter.
