Du vet de där sidenbanden med gult och blått som just nu tar slut i varje butik pga student och nationaldag. De är ju superfina även till midsommar då det är väl vår egentliga midsommar… Men jag måste erkänna att de inte är så där estetiskt tilltalande ändå. Förlåt.
Men gult och blått kan man ju få till ändå tänkte jag.
Gula sidenband och blåklint kanske duger gott för att sätta våra färger?
På enklaste enkla sätt fick jag till Sveriges färger utan att det blev övertydligt.
Det är inget fel på att göra denna knytning med gulblå band så klart men det är inte lika ”piffigt” om man får säga så. Eller?
Väldigt mycket midsommar tycker jag ändå det blev. Och två sekunder att göra dessutom. Sånt gillar man ju!
Vill du ha fler tips för midsommar? Kolla då in DETTA inlägg.
Att ha midsommarblommor på bordet är lika självklart som ha gran vid jul. Egentligen krävs det väldigt lite för att sätta den rätta stämningen med blommor på midsommarbordet men jag är inte den som släpper en idé utan att testa den. Speciellt när den blir midsommar upphöjt till två om man säger så.
Jag tycker gammalt blåvitt porslin är det mest härliga för midsommar för det andas så mycket sommarlov. Ärvt och dyrt eller från loppis och nästan gratis – det spelar ingen roll, bara det är vitt porslin med blått på. Och om man kan få in blommor i det så får man till en dubbel midsommardetalj. Och jag fick en underbar såssnipa i födelsedagspresent och den ville jag använda.
Nu är ju den låg och då får man en mycket liten bukett om jag skulle fylla den rätt upp å ner men jag använder mig av en blomsterfakir och med ens kan jag skapa stora höga buketter. Eller inte buketter men blomsterarrangemang. Ja du fattar vad jag menar.
Min fakir stod stadigt i den här såssnipan men om den skulle behöva stabiliseras kan folie formas och läggas under.
På med vatten och sedan spetsa alla stora blommor. Jag klippte blommorna i olika höjd för att få en så levande bukett som möjligt. Det var kul att testa mig fram. Liksom se arrangemanget växa fram, blomma för blomma.
De små och lite mjuka blommorna satte jag i sist där det behövde fyllas ut. Och då utan att spetsa på fakiren, så de placerade jag, tryckte ner, där det passade.
Som en blomsteräng i såssnipan.
Mitt arrangemang skapade jag kvällen innan bilderna på bordet togs så jag vågar lova att det kan göras dagen innan så du inte behöver göra detta samtidigt som du skrubbar potatis och snoppar jordgubbar.
Då säger jag glad midsommar. Lite i förväg i och för sig…
Vill du ha fler tips på bordsdekorationer till midsommar? Då ska du se DENNA lilla midsommarstång av hushållspapperhållare och krans.
Just nu pågår Rosendal Garden Party ute på Djurgården i dagarna tre. I fredags var jag och maken där.
Den här festivalen har kört några år men det är första gången jag besökte den. Förra året var jag å barnen på Lollapaloza vilket var en helt fantastisk upplevelse. Och innan det var det alltså Hultsfred 1996… Är det nu jag går på festival igen???
Så fort man kliver in på området är det som ett gigantiskt scoutläger höll jag på att säga. Ja men lite så när det i skogen dyker upp butiker och events, längs med vägen mot festivalområdet.
Jag hade åkt direkt från jobbet och hade inte riktigt blivit klar innan jag behövde åka så jag var inte helt i festival-mood men nånstans här, omringad av glada personer, hög musik och ett himla håll-i-gång ställde kroppen om. Från jobb till ledig. Från reserverad till öppen.
Och att ha fått ett band med VIP på gjorde det hela inte sämre. Åh vad glad jag var att jag tog mig dit.
Området var fullt av aktivitet och massa olika företag inom mat och dryck hade små pop-uper. Om man inte vill gå dit för musiken så kan man lätt göra det för allt det goda.
Det var ju kaos och läskigt när sångaren från bandet Refused, som skulle spela på fredagen, fick en hjärtattack på torsdagen. Så bandet Les Big Byrd fick hoppa in och det gjorde de med den äran.
Mycket glad Helena. Och med öronproppar så klart. Jag har kraftig tinnitus sedan 1997 och är mycket rädd om min hörsel.
Typiskt festivalkäk. Dvs egentlign vad som helst serverat i bröd. Men som sagt, det fanns massa restaruanger och faktiskt sittande femrätters från restaurang Omaka om man ville ha sådant.
Sedan spelade YG Marley och här missade vi fatalt. Jag fnissade så att han bara spelade sin farfar Bobs och mamma Lauren Hills låtar. Det lät bra men vi hade barn att åka hem till så vi gick samtidigt som regnet kom. Efteråt fick vi hör att det inte bara var mammans låtar, det VAR Lauren Hill på scenen. Jag är så sjukt bitter över att jag inte kollade, stannade och lyssnade. Hon och hennes Fugees var ju mina husgudar på 90-talet. Åhhhhhh!
Snygg make I motljus. Sol i bakgrunden och regn över oss. Typisk festival.
Ikväll ska vi dit igen och se Cardigans och Grace Jones. Coolare 76 åring tror jag inte finns. Det ser jag fram emot. Alltså Grej, Cardignas är ju som jag, runt 50. Dvs ungdomar 😂
Nu är det sommarlov och vårt schema blir ett annat. Senare mornar, längre frukostar och mer tid. Eller ja, för barnen i alla fall. För mig är det snarare högre tempo än annars för allt ska ”vara klart innan sommaren” som exakt alla säger nu.
Men sköna frukost kan vi ta, helgmornar flera dagar i veckan kan man säga. Och då kom jag på att det är några saker som gör att dessa mornar har ett gäng saker som gör dem mer lediga och mysiga. Låt oss kolla på dem.
Kylbrickan. En metallbricka med kylklampar i som man ställer saker på som behöver hålla kylan. Vanliga på hotellfrukostar och finns nu att köpa i vanliga butiker. Så bra för långfrukostar å sommaren hemma i köket.
Ostkupan är perfekt för grönsaker som ska hållas fräscha. Denna köpte jag på loppis. Ett kap!
Ett annat fynd är mitt utdragbara toastställ. Rostat bröd hör absolut till långfrukostar och att ställa dem i toastställ gör det ännu härligare. Och bättre för det håller rostningen bättre.
Jag dricker en äggkopp ingefärsshot varje morgon. Och jag har köpt en kopp på Tradera i min serie jag samlar på. Det är några sekunders lyx varje morgon.
Papperstidning. Jag är en av dem som aldrig kommer vilja läsa morgontidningen i mobilen. Det ska prasslas och bläddras. Då är det ledig dag, det hör till.
En bricka av salt, peppar, tandpetare mm är så bra at flytta från bord till bord, måltid till måltid. Och kokt ägg ska vara med nu varje morgon.
Jag har tjuvstartat semestern! Jo men så kändes det när jag var på en blixtvisit till Gotland för ett dygn. Det krävdes inte mer än att jag tagit sju att steg på ön för att känna att det gav en bekant känsla, den där av att lediga dagar ligger framför mig med fokus på närvaro, umgänge, vila, god mat och dryck samt fantastiska vyer.
Det var den relativt nyöppnade restaurangen Bonden & Bönornai Slite på norra Gotland som bjudit in ett gäng foodies, matkreatörer, influencers att ta del av detta paradis. För ja det var som en helt egen liten värld som Stephanie Henning med familj skapat här.
Vi som kom på besök checkades in i fantastiska glampingtält. Jag har så himla länge velat testa ett och nu blev det av. Och läget går det ju inte att säga något dåligt om…
Sedan efter vi installerat oss i tälten var vi bjudna till lunch. Och det började på allra bästa sätt. Bella Porcile aka Mixed by Bella som är barchef bjöd på fantastiska drinkar.
Och med dem satte ribban på det som genomsyrade hela resan: att det så långt det är möjligt var allt närproducerat och lokalt skapat. Och då inte bara innehållet i glasen och på faten utan även själva glasen och faten!
Servera drink i terracotakruka (utan hål) med odlingspinne och blomma. Bara Bella som kan komma på en sådan sak.
Maten serverades av Stefanie som är ägare och kökschef. Hennes föräldrar driver campingen och brorsan strandbaren så man kan säga att man här hamnade i den bästa familjen.
Exakt allt var gott. Exakt allt var vackert.
Och sedan toppas det hela med en rabarber- och jordgubbskaka.
Med mycket goda magar och fyllda energidepåer blev vi ombedda att följa med på promenad. Med ett uppdrag i mitt slag.
Vi fick varsitt papper att rita en vas på. Sedan en liten sticka att göra hål med. Sedan skulle vi leta ätliga blommor längs vägen och ”sätta i vasen”. Bella gör ju drinkar med det hon finner i naturen, där av boken Vilda drinkar.
Jag ska erkänna att jag inte hade full koll på det där med ätligt utan gick på skönheten…
Baksidan. Mindre skön.
Sedan kom vi fram till en grillplats där vi fick träffa Truls som driver Boge Bränneri och överraskades av Stephanie som serverade råa ostron med vinägrett och…
… grillade ostron. Om det är något jag vill testa i sommar så är det detta. Kanske blir blåmusslor för budgetvariant.
Och här måste jag presentera Bruno som nog är den gulligaste hund jag träffat. Så social och så otroligt väluppfostrad som bara på ”varsågod” smakade.
Vidare promenad genom Slite tillbaka till Bonden & Bönorna för fri lek vissa badade medan andra, undertecknad, tog en liten tupplur.
Sedan var det masterclass i drinkar. Med Bella som lärare var det liksom mer än bara blanda drinkar. Sockerlag med vresros, inlagda grankottar, pulver av rosenblad och bipollen. Jag gjorde mig en rosig äppelakvavitsdrink med vresros och svarta vinbär. Helt ok men jag jag hade tänkt att den skulle bli skummig av äggvitan. Jag skakade för mycket så den blev till maräng i blendern, den kom inte ut ha ha.
Så lärorikt och spännande att få veta mer om denna vetenskap som det är att blanda drinkar.
Min rosa kreation. Vi döper den till Vresiga damen.
Bordet dukades upp med en avsmakningsmeny signerad Stephanie. Och håll i hatten vad gott. Varje rätt serverades med passande dryck av Bella med akvavit. Och det är inte starka drinkar utan mer smaksatta av akvavit. Det var så läckert att matcha maten så.
Kvällen avslutades med brasa i mörkret ihop med Truls igen som tog oss genom akvavit- och brännvinshistorien. Som att lyssna på en mysig god nattsaga. Och en god varm kaffedrink så klart.
Sedan sov jag som en prinsessa och vaknade utsövd och väldigt pigg. Med det väder och den utsikten utanför tältet jag möttes av går det väl inte att bli annat.
Frukost i det gröna med alla fina nya vänner avslutade detta dygn.
På färjan hem kändes det mycket fel att lämna Gotland. Det var som att lämna förtidigt från semestern. Som att jag åkte bort från sommaren. Men påminde mig själv om att jag ju är tillbaka om bara några veckor. Det kändes tryggt. Då ska jag ta med familjen till Stephanie och Bruno!
När det är årets vackraste tid är det samtidigt den tuffaste. Exakt allt ska göras, avslutas, påbörjas och så får man känslan av att man missar att se det runt oss. Kommer vi stupa vid målsnöret när semestern börjar? Ett avsnitt där vi avhandlar var vi är, här och nu.
Det blev en sockerkaka som jordgubbstårta idag. Jag har en enorm önskan om att skapa en tradition vid avslutningsdagen, att det ska firas med tårta. Som den jag gjorde HÄR. Idag är avslutningsdag och jag var bortrest, kom hem vid middagstid och tänkte att jag ville göra något fort. Sockerkaka är bland det snabbaste så varför inte göra en sockerkaka som jordgubbstårta? Värt att testa i alla fall.
Blev som en gigantisk bakelse kan jag tycka. Och så klart blev den god för vad kan gå fel med sockerkaka, grädde och jordgubbar liksom.
Och med ätbara blommor blir det verkligen sommar. Ger mig själv godkänt och jag hoppas du blir sugen att testa en snabb sockerkaka som jordgubbstårta.
Gör så här: Sätt på ugnen till 180°, smöra och bröa en kakform, 1,5 liter.
Vispa smör med socker fluffigt med elvisp. Knäck i ett ägg i taget och vispa samman. Blanda i vaniljsocker.
Blanda bakpulver med mjöl och vänd ner i smeten med slickepott. Avsluta med att vända i vatten.
Häll över i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Testa med potatissticka
Vänd upp på galler och och låt svalna lite. Skär sockerkakan i två lager och skär jordgubbar i små bitar. Vispa 1 dl grädde och vänd ner jordgubbarna. Lägg på det undre lagret på kakan. Lägg på andra delen. Vispa 2 dl grädde med en knivsudd bakpulver. Spritsa på kakan, dekorera med jordgubbar och ätbara blommor.
Nu sitter jag i soffan vid valvakan på TV och det är så klart spännande att ta del av.
Det var som alltid trevligt vid vallokalen i vår skola och många grannar stannade för att samtala om allt och inget. Dotterns klass hade fikaförsäljning och det piggade upp så klart. Köpte mig en otroligt saftig bit kärleksmums och kände mitt i allt hur viktigt det är med demokratiska val. Att rösta är en självklarhet tycker jag och så lätt att ta för givet i ett land som har så lång historia av fred och demokrati.
På vägen hem fick jag med mig en dikesbukett av bättre slag. Så maffig bukett av… ja vaddå? Vet inte vad denna heter. Har du koll? Måste googla.
Igår var jag och maken bjudna på något helt underbart. Jag fick i femtiårspresent en brunch med tillhörande Melodikryss i högtalarna. En present jag kände träffade mig så rätt. Otroligt tacksam över den på massa sätt. Så mycket jag, ett minne för livet och tid att umgås. Sådant som är ovärderligt.
09.30 samlades vi hemma hos våra vänner för att de tre familjernas barn skulle få en egne brunch hemma hos dem och ”barnvakt” varann. Sedan till Kelp för oss 6 vuxna.
Melodikryss och pennor utlagda och världens gulligaste serpentiner och ballonger.
Löpande kom olika rätter och i högtalaren spelades då Melodikrysset. Vi delade in oss i 3 lag och löste under yttersta hemlighet men sedan hjälpte vi varann. För vi vill ju ha större chans att vinna ha ha.
Efter brunchen så mötte vi upp barnen igen och fikade i trädgården. Sådan lyx på alla sätt.
Sedan förlöpte dagen med att åka till Myrorna i flera vändor med allt jag rensat ut. För varje låda och kasse kände jag mig lättare. Jag pratade om detta i senaste poddavsnittet, lyssna HÄR, att jag kommit på att jag dödstädar. Och för dig som inte är bevandrad med uttrycket ska inte skrämmas av ordet för det handlar egentligen om att rensa så man gjort sig av med allt onödigt. Ja som det anhöriga ska slippa hantera om man skulle gå bort. Fast man inte tänker lämna jordelivet på många decennier!!! Man rensar alltså för sig själv. Finns massa böcker om detta och det har blivit en svensk succé världen över.
Nu är denna rensning helt klart även av en annan anledning: vi har bott i huset i 11 år och om man som jag tidigare flyttat var 4-6 år har jag då naturligt gjort utrensningar när jag packat ner bohaget. Nu har ju detta inte skett sedan 2013 så med tre växande barn med allt vad det innebär har förråden fyllts till bredden. De där barnböckerna som jag inte kommer läsa högt igen och de skulle aldrig komma på idéen att lägga tid på.
Idag är det söndag och jag sitter här och skriver vid en skön söndagsfrukost. Dottern har lämnat nybakade kakor till hennes klass fikaförsäljning vid skolan där det är vallokal. Dit ska vi och rösta idag, sedan kanske göra något vettigt i trädgården eller bara slappa. Fördelen med att rensa i sina skåp och förråd att jag får mycket tid över nu. Inga dåliga samveten kvar. Bara tid att slappa. Typ.
Det är skolavslutningstider och med det sker ofta en gemensam fika med tårtor. Jag har ett gäng tårtor i arkivet så varför inte sätta samman några och det kanske kan ge inspiration till sommarlovets första tårtfika?!
Tips på tårta till skolavslutning
Jag börjar med de enklaste tårtorna jag har, de som jag kallar genvägstårtor för det kan ju vara så att dessa tider också är rätt stressiga.
En genvägstårta med med färdiga tårtbottnar med utkavlad färdig kladdkaka som chokladfyllning. Se mer HÄR.
Och här har vi en till genvägstårta. Se mer HÄR hur en somrig Pavlova kan göras av färdiga marängbottnar.
Köp en färdig kladdkaka och pimpa den. Ibland kan det räcka med det. Kolla in HÄR.
HÄR har du min variant av Brittatårta, Pinocchiotårta, Herggårdståra – kärt barn har många namn. Perfekt tårta att enkelt baka i långpanna och sedan dekorera. En mycket älskad tårta som sagt.
Min favorittårta! Denna krämiga citrontårta är min favorit för den är så perfekt. Krämigt och gräddig men med sin fräscha syrlighet från citronen är den ändå lätt. Kolla in receptet HÄR.
Och citron är det även i DENNA fantastiska jordgubbstårta. Så otroligt somrig och alldeles perfekt att starta sommarlovet med.
Har du fler bra tips på skolavslutningsbakverk? Skriv gärna en kommentar.